Μπαμ-μπαμ έρχεται η απομάκρυνση κάποιου από τα σόσιαλ- κι ας ήταν φουλ ενεργός μέχρι πρότινος! Ποιες μπορεί να είναι όμως οι πραγματικές αιτίες αυτής της «εξαφάνισης» και πού ίσως οφείλεται αυτή η τόσο ξαφνική απουσία;

Όταν ένας άνθρωπος βιώνει διάφορες απρόοπτες αλλαγές στη ζωή του, είτε αυτές οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τα σχεσιακά του, είτε με την καθημερινότητά του, βιώνει και την ανάγκη για ένα καλό ξεσκαρτάρισμα. Κοιτάει ξαφνικά γύρω του και εντοπίζει άτομα και καταστάσεις που δεν ταιριάζουν στον τρόπο ζωής που ο ίδιος θέλει να ακολουθεί. Έχει ανάγκη για αλλαγή, αυτό είναι σίγουρο, το ποια θα είναι αυτή όμως ίσως να μην είναι ξεκάθαρο ούτε καν στο δικό του μυαλό. Χρειάζεται χρόνο για να ξεκαθαρίσει τις σκέψεις του και να τα βρει πάνω από όλα με τον εαυτό του. Αποφασίζει λοιπόν να χαθεί για όσο.

Σίγουρα υπάρχει και η αντίθετη περίπτωση. Ένα άτομο το οποίο δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με τα σόσιαλ, ενημερώνει ξαφνικά τις δραστηριότητές του συχνά, ίσως ακόμη και καθημερινά. Φωτογραφίες, στάτους, τραγούδια και check-in εμφανίζονται ξαφνικά στην αρχική μας και όλοι αναρωτιόμαστε προς τι η μετάλλαξη. Η απάντηση όμως είναι απλή. Κάτι άλλαξε στα αισθηματικά του. Όπως και να το κάνουμε, όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο να έχει να ανεβάσει το οτιδήποτε έναn χρόνο και τις τελευταίες ημέρες ανεβάζει όλο τραγούδια ερωτικά, θέλοντας και μη, το μυαλό σου λέει ότι σε κάποιον πάνε, ένα κι ένα κάνουν δύο σε αυτές τις περιπτώσεις. Εν ολίγοις η πρώτη σου σκέψη είναι ότι μπορεί και να ερωτεύτηκε.

Δεν είναι λίγες οι φορές που πλέκουμε τέτοια σενάρια. Που υποθέτουμε ότι τα ποστ κρύβουν μηνύματα με συγκεκριμένο παραλήπτη ή ότι τα επανειλημμένα check-in και οι φωτογραφίες από παρέες έχουν απώτερο σκοπό να δείξουν σε κάποιον πόσο καλά περνάς ακόμη και χωρίς αυτόν.

Πολλές οι φορές που τα έντονα συναισθήματα πάνε χεράκι χεράκι με την παρορμητικότητα, το να φέρεσαι όμως παρορμητικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δε θεωρείται αυθορμητισμός αλλά ανασφάλεια. Για την ακρίβεια κάθε μία ξεχωριστά από τις παραπάνω κινήσεις κρύβουν με κάποιον τρόπο ανασφάλεια. Πρόβλημα υπάρχει είτε εξαφανιστείς από προσώπου γης και αφήσεις διαδικτυακούς φίλους και followers να αναρωτιούνται τι ακριβώς σου συνέβη, είτε φτάσεις στο άλλο άκρο και ανεβάζεις συνέχεια διαφορετικές εκδοχές του εαυτού σου που λίγες μέρες, ώρες ή ακόμη και λεπτά αργότερα, μετανιώνεις και εύχεσαι να είχες σκεφτεί διπλά πριν αναρτήσεις. Κάπως έτσι καταλήγουμε με όλα εκείνα τα «σαν σήμερα» που τα κοιτάμε και δε ξέρουμε τι να πρωτοδιαγράψουμε και πού να κρυφτούμε.

Ο χρόνος μας αλλάζει, αυτό είναι σίγουρο. Το θέμα όμως είναι να μας αλλάζει πάντα προς το καλύτερο και όχι να μας καταδικάζει σε στασιμότητα. Να μη διακόπτει τις πραγματικές δυνατότητες εξέλιξής μας. Τα σόσιαλ θέλουν προσεκτικό χειρισμό και όπως λένε πολλοί ειδικοί, όχι κατάχρηση. Βέβαια, όλοι μας λίγο πολύ πέφτουμε στην παγίδα.

Ας μην ξεχνάμε και κάτι άλλο. Ο καθένας μας είναι ελεύθερος να ρίχνει αυλαία και να επανεμφανίζεται όποτε και όπως θέλει. Αν κάποιος νιώσει την ανάγκη να ρίξει μαύρη πέτρα για λίγο καιρό και μετά θελήσει, για τους δικούς του λόγους, να κάνει επανεμφάνιση με παγιέτες, λουλούδια, μπαλόνια και σατέν, τότε καλά θα κάνει να το κάνει και καμία δουλειά δεν έχουμε οι υπόλοιποι να ψάχνουμε να λύσουμε το γρίφο της συμπεριφοράς του. Το θέμα είναι να μπορούμε οι ίδιοι να καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας, για να φερόμαστε με τρόπους που αύριο δε θα μετανιώνουμε.

Η πραγματική ευτυχία άλλωστε βρίσκεται μίλια μακριά από αναρτήσεις και ίντερνετ. Ας μη συσχετίζουμε την εικονική με την πραγματική ζωή. Ας μάθουμε να διαχωρίζουμε το ένα από το άλλο και έτσι ίσως μάθουμε να ελέγχουμε και καλύτερα τους τρόπους που τα διαχειριζόμαστε. Άλλωστε όσο και να μας εξάπτει την περιέργεια μια εμφάνιση ή απουσία από τα σόσιαλ, ποτέ δε θα φτάσει να συγκριθεί με το να χάνεις έναν άνθρωπο ή να τον βρίσκεις. Πραγματικά όμως, όχι εικονικά.

Συντάκτης: Θέλγια Γρύλλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου