pedro-gabriel-miziara-hvwlvzyw6o4-unsplash

Σχέση από απόσταση· μια απόφαση που άλλοι ρισκάρουν και παίρνουν, άλλοι φοβούνται υπερβολικά να δοκιμάσουν, σε κάποιους δεν έχει τύχει ποτέ κι υπάρχουν κι εκείνοι που αρνούνται πεισματικά να μπουν σε μια τέτοια δοκιμασία, καθώς τη θεωρούν ψυχοφθόρα.

Μια σχέση από απόσταση θέλει ίσως περισσότερη προσπάθεια απ’ ότι μια σχέση που σας δίνει τη δυνατότητα να βρίσκεστε καθημερινά, γιατί θα πρέπει επιπλέον να αντιμετωπίσετε και το πρόβλημα της έλλειψης φυσικής επαφής στην καθημερινότητα και των παρεξηγήσεων που δημιουργεί η τηλεφωνική επικοινωνία, συγκριτικά με τα πλεονεκτήματα που φαίνεται να έχει η δια ζώσης. Κανένας δεν είπε πως είναι εύκολη περίπτωση, όταν όμως το θες πολύ και πιστεύεις πως αξίζει να το δοκιμάσεις με κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, τότε δεν έχεις παρά να ρισκάρεις. Σίγουρα όταν βλέπεις τους φίλους σου να βγαίνουν ζευγαράκια, να γυρνάνε σπίτι αγκαλιά, να περνάνε τη μισή μέρα μαζί, ενώ εσύ έχεις κάνει τη συσκευή του τηλεφώνου προέκταση του χεριού σου, δεν είναι και το πιο όμορφο θέαμα και ίσως αμυδρά να ζηλέψεις ή και να μελαγχολήσεις, περιμένοντας με ανυπομονησία την επόμενη φορά που θα δεις το αμόρε και θα ζήσετε τις δικές σας -μικρές αλλά πολύτιμες- στιγμές.

Τα ταξίδια απ’ την άλλη έχουν γίνει ρουτίνα για σένα και τα πολύωρα δρομολόγια σε βρίσκουν συνήθως μόνο με δυο ακουστικά στα αφτιά σε λεωφορεία,σε τρένα, σε αεροπλάνα ή καράβια, παντός καιρού, περιμένοντας με ανυπομονησία τη στιγμή που θα ιδωθείτε, που θα καταφέρετε να πείτε στο σύντροφό σας πόσο πολύ σας έλειψε και να προσπαθήσετε να αναπληρώσετε το χαμένο χρόνο.

Ρομαντικές πράξεις και τρέλες ουκ ολίγες φορές σας έρχονται στο μυαλό, με πρώτη και σημαντικότερη τα αιφνίδια-ταξίδια έκπληξη, που θα εμφανιστείτε ξαφνικά στην πόρτα του συντρόφου σας χωρίς να τον έχετε ειδοποιήσει και χωρίς να σας περιμένει. Αρκετές ήταν οι φορές που όσο και να εμπιστευόσουν τον άλλον ήθελες να τσεκάρεις αν τη στιγμή που θα χτυπήσεις το κουδούνι αντί να του κάνεις εσύ την έκπληξη, εν τέλει θα σου την κάνει αυτός,  ή μετά από έναν τσακωμό πήρες την πρωτοβουλία να πας από κει για να τα ξαναβρείτε.

Αλλά δεν ενημερώνεις πρώτα καλού-κακού; Όχι για να προλάβει να κρύψει πιθανά ίχνη και κουτσουκέλες -μην πάει το μυαλό μας πάντα σε απιστίες και άσχημη συμπεριφορά-, αλλά γιατί απλώς μπορεί να έχει απαιτητικό πρόγραμμα εκείνες τις μέρες και να μην μπορεί να σου αφιερώσει το χρόνο που θα ήθελε ή -στην προσπάθειά του να το κάνει- καταλήξει να πιεστεί. Σκέψου και το σενάριο εσύ να πηγαίνεις και το αμόρε να έρχεται, που ακόμα κι αν δεν έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί, σίγουρα θα ήθελες να το αποκλείσεις.

Όσο παρορμητικό κι αν σε έχει κάνει ο έρωτας, θα πρέπει αν έχεις δεύτερες σκέψεις και δεν εμπιστεύεσαι απόλυτα το ταίρι σου, να το συζητήσεις μαζί του. Να μάθεις να μιλάς και να εκφράζεις το άγχος και φοβίες γιατί δεν πρόκειται για κάποιον τυχαίο, αλλά για το πρόσωπο που έχεις επιλέξει να είστε μαζί κάτω και μάλιστα από απόσταση. Το να πηγαίνεις διαρκώς απρόσκλητος μήπως και καταφέρεις να τον πιάσεις στα πράσα, κλονίζει τη μεταξύ σας εμπιστοσύνη και την εικόνα που έχει ο σύντροφός σου για σένα.

Η αλήθεια είναι πως όλοι έχουν πρόγραμμα -κάποιοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο αυστηρό- και σε περίπτωση που ο σύντροφός σου είναι πολυάσχολος ή δουλεύει πολλές ώρες, η παρουσία σου μπορεί να τον αποσυγκεντρώσει -όσο κακό και αν ακούγεται. Δεν είναι ότι του είσαι βάρος ή ότι δε σε θέλει εκεί, απλώς έχει συνηθίσει σε έναν ορισμένο τρόπο ζωής και δε θα μπορέσει να απολαύσει ούτε τον ερχομό σου.  Αν δε σε πειράζει και απλώς είσαι σου αρκεί μια αγκαλιά και να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο, ακόμα κι αν κάποιες ώρες απουσιάζει, εργάζεται ή έχει άλλες ασχολίες, τότε πριν πας φρόντισε να μάθεις αν κι ο σύντροφός σου το βλέπει με τον ίδιο τρόπο ή αν πρόκειται να αγχωθεί.

Κάνε εκπλήξεις με μέτρο και δώσε και στον άλλον περιθώριο να σου κάνει και εκείνος. Πολλές φορές απ’ την υπερβολική επιθυμία μας δεν καταλαβαίνουμε πως ο άλλος φτάνει στο σημείο ακόμα στη σχέση σε απόσταση να καταπιέζεται.  Σεβάσου το πρόγραμμα και τη ζωή του άλλου και έχε του εμπιστοσύνη. Εξάλλου, στις σχέσεις από απόσταση η εμπιστοσύνη αποτελεί ίσως το σημαντικότερο θεμέλιο. 

Από τη στιγμή που θα τόλμησες να κάνεις σχέση από απόσταση, πέρα από τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσεις, είτε καταφέρετε να κρατήσει είτε όχι, θα ξέρεις πως έχεις πάρει το ρίσκο και αυτό και μόνο αξίζει. Και ποτέ δεν πρόκειται να αναρωτηθείς: «Άραγε θα γινόταν αν έκανα αυτή τη σχέση; Τι θα γινόταν αν τελικά τολμούσα;».

Συντάκτης: Θέλγια Γρύλλη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!