Βερόνα· όλος ο έρωτας δοσμένος σ’ αυτήν την πολύχρωμη ποιητική πόλη. Είναι το μέρος που ερωτεύτηκαν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, το μέρος που διάλεξε ο μεγάλος Σαίξπηρ να μας εξομολογηθεί τι συνέβη ανάμεσα σ’ αυτούς τους νέους και στις αντίθετες οικογένειές τους, να διαδραματίσει και να μας αφηγηθεί με τόση πειστικότητα την ιστορία τους, αφήνοντάς μας ανήμπορους να πιστέψουμε πως όλες οι τόσο γλαφυρές περιγραφές υπήρξαν δημιούργημα φαντασίας. Είναι η πόλη που ο ίδιος ο Σαίξπηρ μεγαλούργησε κι άφησε στην αιωνιότητα μια τραγική νεανική ιστορία αγάπης.

Η όμορφη Βερόνα είναι απ’ τις πιο παλιές πόλεις και μπορείς να τη διασχίσεις όλη ή και να χαθείς μέσα της ακόμα και σε δύο ημέρες. Πλήθος ανθρώπων την επισκέπτονται κάθε χρόνο γιατί εκεί βρίσκεται το Αρχοντικό των Καπουλέτων, το σπίτι της Ιουλιέτας, το σπίτι που ο Φράνκο Τζεφιρέλι σκηνοθέτησε τη διάσημη ταινία του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»· για όσους δεν είχαμε την τύχη να την επισκεφτούμε ακόμα, είναι ένας χάρτης κρυμμένου θησαυρού.

Κάποιοι πιστεύουν ότι το διάσημο αυτό σπίτι που βρίσκεται στη Βερόνα ήταν όντως το σπίτι της Ιουλιέτας και πως η οικογένειά της δεν ονομάζονταν Καπουλέτοι αλλά “Dell Capello”. Λόγω λοιπόν των ομοιοτήτων στο όνομα, θεώρησαν πως εκεί έζησε η οικογένεια που μας μιλούσε με τόσο πάθος ο Σαίξπηρ. Το σπίτι της Ιουλιέτας (la caza de Guiliette) μαζεύει ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου. Μπαίνοντας θα δεις όμορφες αποχρώσεις παντού. Μπορεί να φαίνεται μεγάλο, όμως την ίδια δεν την ενδιέφεραν τα μεγαλεία αλλά ο έρωτας «εμένα η αγάπη μου είναι πλουσία τόσον, ώστε δεν έχει μετρημόν ούτ’ ο μισός της πλούτος.»

Οι ταξιδιώτες γράφουν σε τοίχους και τους γεμίζουν έρωτα, στίχους αγάπης, γράμματα από λέξεις που δεν ειπώθηκαν ποτέ, δε βγήκαν από τα χείλη. Μα οι άνθρωποι πάντα θα πιστεύουν στον έρωτα και θα θέλουν να τον αφηγούνται, ακόμα κι αν τους πρόδωσαν. Κάπου εκεί, αμέτρητα λουκέτα στολίζουν το μέρος το ένα δίπλα στο άλλο λες κι αγκαλιάζονται και συμπάσχουν μεταξύ τους. Ο κόσμος κλειδώνει λατρεμένα ονόματα πιστεύοντας στο «για πάντα», Βρίσκονται καρφιτσωμένα παντού μαζί ανάμεσα από σημειώματα, γράμματα, φακέλους, επιστολές. Μέσα στο σπίτι της Ιουλιέτας θα βρεις ζωγραφιές στους τοίχους, παράξενες τοιχογραφίες που μαρτυρούν τον τραγικό έρωτα του ζευγαριού. Ανεβαίνοντας στο θρυλικό μπαλκόνι, εκεί που ο Σαίξπηρ μας λέει πως η Ιουλιέτα «ξεπρόβαλε σαν ήλιος» ζεις την ιστορία στην πιο έντονη εκδοχή της. Ερωτευμένοι ανεβαίνουν να φιληθούν και να φωτογραφηθούν νιώθοντας χαρά και συγκίνηση κάνοντάς σε να βλέπεις και να αισθάνεσαι πως ο έρωτας υπάρχει και δεν είναι μόνο στα βιβλία.

Κάτω στην αυλή, κοντά σε μια γωνία, υπάρχει το άγαλμα της Ιουλιέτας κι ο μύθος που το βαστάει. Λαός οδεύει ν’ αγγίξει το άγαλμα της Ιουλιέτας στην περιοχή κοντά στην καρδιά, γιατί όπως λέει κι ο μύθος σου φέρνει την αιώνια αγάπη, την ευτυχία, τη γονιμότητα και στους εργένηδες, τον έρωτα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ανέβασαν στα social φωτογραφίες θέλοντας να κάνουν παιδί και τον επόμενο χρόνο με το μωρό αγκαλιά στο ίδιο σημείο να ευγνωμονούν το «πνεύμα» της. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φωτογραφήθηκαν μόνοι και βρήκαν τον έρωτα λίγο μετά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που γράφουν γράμματα με δάκρυα στα μάτια και περιμένουν απάντηση απ’ την Ιουλιέτα. Ίσως και μόνο η ανακούφιση, η αυθυποβολή που κάνουν στον εαυτό τους ότι κάποιος φροντίζει γι’ αυτούς, τους έδωσε δύναμη να πετύχουν τον σκοπό τους. Ο άνθρωπος επινοεί ιστορίες ή ακόμα κι αν υπάρχουν ήδη, μέσα απ’ αυτές αναγεννιέται και παίρνει κουράγιο.

Στη Βερόνα επίσης θα βρεις διάφορα χρώματα στα σπίτια, ζωγραφίζοντας τους δρόμους με χρωματιστές αλχημείες που φωτίζουν την ψυχή σου μέρα και νύχτα. Η εκκλησία της αγίας Αναστασίας κι η εκκλησία των δύο ερωτευμένων, θα σ’ αφήσουν άναυδο απ’ την ομορφιά των παλαιών σκαλιστών στους τοίχους και τις ιδιαίτερες ζωγραφιές κι αγιογραφίες. Τρούλοι ψηλοί, γεμάτοι ιστορίες και μια αρχιτεκτονική που σ’ αφήνει άφωνο κάνοντάς σε να τις κοιτάς με τις ώρες.

Είναι το μέρος που θα λατρέψεις και θ’ αγαπήσεις. Το μέρος που θα ερωτευτείς το καθετί, όχι μόνο για την ιστορία του αλλά και για την απαράμιλλη ομορφιά του. Και πού ξέρεις, ίσως είσαι ακόμα πιο τυχερός αν ζήσεις κι εσύ μια καληνύχτα κάτω απ’ το ίδιο μπαλκόνι που έμεινε στην ιστορία.

 

«Καλή σου νύχτα, χίλιες φορές καλή σου νύχτα.»

«Χίλιες φορές κακή χωρίς το φως σου.»

«Καληνύχτα. Καληνύχτα. Τούτη η πίκρα του χωρισμού έχει μια γλύκα τόση, που καληνύχτα θα σου λέω μέχρι να ξημερώσει.»

«Ύπνος να ‘ρθει στα μάτια σου και στην καρδιά σου ειρήνη.»

«Ύπνος κι ειρήνη θα ‘θελα για σένα να ‘χα γίνει.»

 

Συντάκτης: Θέλγια Γρύλλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου