Δύσκολο πράγμα ο ύπνος, ειδικά αν πρέπει να κοιμόμαστε τα βράδια όπως όλος ο κόσμος, μα αντιθέτως βρικολακιάζουμε μέχρι τις έξι το χάραμα. Πολλοί, στη σκέψη και μόνο ότι πρέπει να φτιάξουμε το πρόγραμμά μας για να κοιμόμαστε ανθρώπινα, ξενυχτάμε περισσότερο από το φυσιολογικό, αναζητώντας το χρυσό κλειδί. Αναζητάμε τον ύπνο να μας πάρει αγκαλιά και να μας ταξιδέψει στα βαθύ της ηρεμίας, αλλά εκείνος πεισματικά παίζει κρυφτό και βρίσκει καλές κρυψώνες. Πώς θα γίνει να κοιμηθούμε μια φυσιολογική ώρα;

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε το γεγονός ότι το σώμα μας έχει ένα ρολόι που ρυθμίζει την ώρα που πρέπει να κοιμηθούμε και την ώρα που πρέπει να ξυπνήσουμε. Σ’ αυτό το ρολόι, όπως και στα ρολόγια που έχουμε στο σπίτι μας, χαλάνε οι μπαταρίες τους και θέλουν μια τοποθέτηση ενός καινούργιου συσσωρευτή, ικανού να κρατήσει το ρολόι καλά ρυθμισμένο. Έτσι λειτουργεί και το δικό μας ρολόι. Το θέμα είναι τι τελικά είναι αυτό που προκαλεί τη βλάβη;

Η πιο βασική αιτία είναι το δημοφιλές πια (πιο πολύ κι από το Έλβις) άγχος. Πολλές φορές, είναι ικανό να σε επηρεάσει τόσο, σε σημείο που δε θα μπορείς να κοιμηθείς ή να απολαύσεις την ξεκούρασή σου. Άλλη αιτία είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης και σωστής διατροφής. Όταν δεν τρως σωστά και δε γυμνάζεσαι, το σώμα σου αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει όλα τα αποθέματα θρεπτικών ουσιών που έχει και βαράει υπερωρίες, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί και η ρουτίνα του ύπνου σου.

Ας δούμε μερικά σημαντικά tips επιβοηθητικά ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της αϋπνίας.

 

1. Περιόρισε τον καφέ και τα πολλά λιπαρά.

Αναγνωρίζω ότι ο καφές ή ακόμα και ένα λαχταριστό σουβλάκι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της απόλαυσης. Με τον καφέ ανοίγει το μάτι σου, με το σουβλάκι νιώθεις αγάπη και θαλπωρή, αλλά επειδή υπάρχει η πιθανότητα ν’ ανοίξει διάπλατα τα μάτια σε σημείο που δε θα κλείνουν ή να φουσκώσεις σε τέτοιο σημείο που στην κοιλιά σου θα  αισθάνεσαι  ότι υπάρχει πέτρα, καλό θα ήταν να είσαι προσεκτικός πότε τα καταναλώνεις και σε τι ποσότητες.

 

2. Κάτω το κινητό

Δεύτερο, πολύ χρήσιμο και καθόλου αμελητέο σημείο προσοχής, είναι η επαφή σου με το διαδίκτυο, το κινητό σου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι εν γένει μια οθόνη. Τα χρώματα και οι πληροφορίες που λαμβάνεις ως πομπός μέσω του περιβόητου μπλε φωτός, είναι ικανά να ενεργοποιήσουν τους νευροδιαβιβαστές σου σε σημείο τέτοιο που να νομίζεις  ότι δεν έχεις ανάγκη από ύπνο.

 

3. Διαλογισμός είπες; 

Οι πνευματικές ασκήσεις διαλογισμού μπορεί να είναι ωφέλιμες για τον ύπνο σου, καθώς συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή σου και διώχνεις από το μυαλό σου τυχόν εντάσεις που δεν αναγνωρίζεις με την πρώτη ματιά. Ταυτόχρονα μαλακώνεις και χαλαρώνεις το σώμα σου προετοιμάζοντάς το ουσιαστικά για τη διαδικασία του ύπνου.

 

4. Βάλε πρόγραμμα ύπνου.

Το λες κι εκνευριστικό να βάζουμε κανόνες στο πότε πρέπει να κοιμηθούμε. Δεν είναι όμως πάντα ωφέλιμο, όταν αισθανθείς την ανάγκη για ύπνο, να πας να κοιμηθείς. Το να βάλεις σε πρόγραμμα μια συγκεκριμένη ώρα που πέφτεις στο κρεβάτι κι αντίστοιχα ξυπνάς, σε περίπου 21 μέρες τήρησης, θα σου φέρει τεράστια διαφορά σε ό, τι ονομάζουμε αυπνία.

 

5. Τσιγαράκι;

Φίλε μου καπνιστή, ξέρω θα σε απογοητεύσω και θα σε θυμώσω, αλλά καλό είναι να μην καπνίζεις πριν κοιμηθείς (και γενικά εδώ που τα λέμε). Αλλά κυρίως πριν τον ύπνο δημιουργεί εγκεφαλική ύπερ-διέγερση κι άντε μετά να κλείσεις μάτι.

 

6. Με τα φώτα κλειστά

Ένα σκοτεινό μέρος, πέρα από τη ρομαντική πλευρά του, βοηθάει την καρδία και τον εγκέφαλο να ηρεμούν. Έτσι με χαμηλωμένα φώτα θα έχεις έναν απολαυστικό ύπνο.

 

7. Ζήτα συμβουλές

Έβδομο, αν σε περίπτωση αισθανθείς ότι η αϋπνία σου είναι σε σημείο που σε δυσκολεύει αρκετά  στην καθημερινότητά σου και σε καθυστερεί σε διάφορους τομείς, συμβουλέψου ειδικό. Θα σε βοηθήσει ν’ ανακαλύψεις την ρίζα της αϋπνίας και να την αντιμετωπίσεις.

 

Μήπως τελικά ο Ύπνος μας παίζει κρυφτό, επειδή του δώσαμε ελεύθερη-δημιουργική ώρα εν ώρα εργασίας του; Πάντως σίγουρα μπορούμε να τον κοντρολάρουμε, αρκεί να μην τον αφήνουμε να μας κάνει εκείνος κουμάντο. Καλό λαχταριστό ύπνο.

 

Συντάκτης: Σταμάτης Κυριάκος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου