Μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου με φωτεινές κι αισιόδοξες σκέψεις. Η θετικότητα μπορεί να αλλάξει και να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής σου. Με άλλα λόγια τον τρόπο που σκέφτεσαι κι ενεργείς. Ας δούμε, λοιπόν, πώς…

Αρχικά, αφήνεις τα αρνητικά συναισθήματα πίσω. Περιορίζουν τη σκέψη σου και δεν πρόκειται να σου δώσουν καμία λύση. Για να αγοράσεις καινούρια κι όμορφα έπιπλα, πρέπει να πετάξεις τα παλιά. Όσο δύσκολη κι αν φαίνεται αυτή η αλλαγή. Επομένως, όσο χάλια και να αισθάνεσαι, για παράδειγμα, επειδή απέτυχες σε μία συνέντευξη για δουλειά, επίλεξε να μη σε πάρει από κάτω. Μη μελαγχολήσεις  στο κρεβάτι, σκεπτόμενος ότι δεν πρόκειται ποτέ να τα καταφέρεις. Δε θα σε ωφελήσει. Δεν πρόκειται να σου δώσει λύση. Μάλιστα, θα σε καταστήσει ανήμπορο, ειδικά αν αφήσεις τη στεναχώρια να σε καταβάλλει για πολλή ώρα.

Πώς, λοιπόν, λειτουργεί η αισιοδοξία στη ζωή μας: Είναι το φίλτρο που βάζουμε στις καταστάσεις. Έστω ότι θέλεις να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο. Έχεις καταλήξει στη μάρκα και στο μοντέλο και τώρα το σκέφτεσαι. Αφήνεις να περάσουν μερικές μέρες για να κατασταλάξει η απόφαση μέσα σου. Έστω ότι το αυτοκίνητο που θες, είναι ένα Toyota Yaris. Τι συμβαίνει τότε; Αρχίζεις και παρατηρείς παντού αυτό το αυτοκίνητο. Το βλέπεις συνέχεια. Έτσι κι η αισιοδοξία θα λειτουργήσει αν αποφασίσεις να τη βάλεις στη ζωή σου. Θα επικεντρώνεσαι περισσότερο στα θετικά. Βέβαια, αυτό δε θα συμβεί απ’ τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά πολλές στιγμές διαμορφώνουν μια στάση ζωής.

Ξεκίνα λοιπόν, απ’ την αρχή της μέρας! Σκέψου κάτι που θα σε κάνει να χαμογελάσεις. Μπορεί να είναι μια εικόνα απ’ την εκδρομή που πήγες το Σαββατοκύριακο. Το φλερτ σου ή, ακόμα καλύτερα, κάτσε και φαντάσου να πετυχαίνεις το στόχο που κυνηγάς. Με αυτόν τον τρόπο γεμίζεις ενθουσιασμό κι ελπίδα! Φαντάζεσαι πώς θα νιώθεις όταν έρθει εκείνη η μέρα. Γίνεσαι έτσι πιο ήρεμος και θα αντιμετωπίσεις με μεγαλύτερη ψυχραιμία τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα προκύψουν, ενώ η ανυπομονησία σου να το πραγματοποιήσεις γίνεται πείσμα κι επιμονή.

Όταν το ξυπνητήρι χτυπήσει, λοιπόν, μην πατήσεις αναβολή για να χουζουρέψεις στο κρεβάτι. Σήκω με χαμόγελο κι αισιοδοξία. Κάνε το για αρχή καταναγκαστικά, έστω κι αν είναι προσποιητό, μέχρι να να σου γίνει συνήθεια. Σου αξίζει κάθε μέρα να είσαι χαρούμενος, όσες υποχρεώσεις και να έχεις. Σου αξίζει να χαμογελάς περισσότερο.

Η αισιοδοξία έχει πολλαπλά οφέλη και στην υγεία μας. Ανησυχείς λιγότερο, αγχώνεσαι λιγότερο, ζεις καλύτερα. Οι αισιόδοξες σκέψεις μειώνουν το στρες. Όλοι υποφέρουμε από αυτό, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο. Τι ακριβώς, όμως, είναι; Φόβος για την τροπή που μπορεί να πάρει μια κατάσταση. Φοβόμαστε ότι κάτι θα πάει στραβά. Ότι, τελικά, ο κόπος μας θα χαθεί άδικα. Προδικάζουμε το αποτέλεσμα και βιώνουμε όλα εκείνα τα αρνητικά συναισθήματα που τόσο φοβόμαστε.

Βέβαια, εν τέλει, είναι πολύ πιθανό αυτό που φοβόμαστε να το βιώσουμε. Γιατί θα ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο που ο φόβος μας θα γίνει πραγματικότητα, στην ουσία θα προκαλέσουμε την αποτυχία που τόσο τρέμουμε, γιατί θα αναλωθούμε σε δυσάρεστα σενάρια. Δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό. Αν είναι να γίνει κάτι, θα γίνει.

Πέρα όμως από αυτό, η αισιοδοξία σε κάνει να πιστεύεις στις δυνάμεις σου. Σου δίνει ελπίδα. Ακόμα κι αν δεν βλέπεις την ακτή, πρέπει να συνεχίσεις να κολυμπάς για να φτάσεις σε αυτήν. Σε κάθε νέα αρχή είναι λογικό να υπάρχει ο φόβος κι η αμφιβολία. Ποτέ, όμως, δεν πρέπει να τα αφήσεις να κυριαρχήσουν πάνω σου. Μπορείς με θετική κι αισιόδοξη σκέψη να τα καταπολεμήσεις.

Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν και συνέχεια θα δημιουργούνται κι άλλα. Η αισιοδοξία, όμως, γεννά δημιουργικές ιδέες, άρα και λύσεις. Άλλωστε κι ο Einstein  είχε πει ότι «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να λυθούν αν μείνουμε στο ίδιο επίπεδο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε». Είναι πολύ σημαντικό να πιστεύεις ότι θα καταφέρεις να βρεις λύση, ακόμα κι αν εκείνη τη στιγμή δεν ξέρεις πραγματικά τι να κάνεις. Ειδάλλως, θα μπλοκάρεις την έμπνευσή σου με την άρνηση να δεις τη μεγάλη εικόνα και την εμμονή σου να εστιάζεις στο μικρόκοσμό σου.

Το μεγαλύτερο, όμως, πλεονέκτημα της θετικής σκέψης είναι ότι κάθε μέρα βγαίνεις κερδισμένος. Μπορείς να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή και την κάθε ώρα. Ιδανικές συνθήκες δε θα υπάρχουν ποτέ. Την ελπίδα, όμως, για κάτι καλύτερο, κανείς δεν μπορεί να στην πάρει. Έτσι μπορείς να εστιάζεις στο παρόν. Να το εκτιμάς.  Προσπαθείς μεν να βελτιώσεις την κατάσταση. Είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις. Παράλληλα, οραματίζεσαι το μέλλον. Αγαπάς τόσο τον προορισμό, όσο και το ταξίδι. Έτσι, όσο δύσκολη κι αν είναι η  μέρα σου, ακόμα κι αν ο προϊστάμενός σου σε φόρτωσε ένα σωρό αγγαρείες απ’ το πρωί, μην πας στο σπίτι με νεύρα. Θαύμασε τον εαυτό σου για την επιμονή που επέδειξες και συνέχισε παρακάτω, αφήνοντάς το πίσω σου.

Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε ότι το να είμαστε αισιόδοξοι δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε ρεαλιστές. Η αισιοδοξία, άλλωστε, μπορεί να αποτελέσει και μια μορφή ρεαλισμού. Είτε μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα είτε όχι, τα βλέπεις χωρίς συναισθηματικές υπερβολές. Και τις περισσότερες φορές μπορείς να αναλάβεις δράση για αλλαγές. Κι αν είσαι αρκετά αισιόδοξος κι επίμονος θα τα καταφέρεις.

Η φράση «ό,τι κι αν κάνω νιώθω ότι δεν πετυχαίνω τίποτα» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό σου. Η ζωή, άλλωστε, είναι μια μεγάλη δοκιμασία. Δοκιμάζεις και βλέπεις. Πετυχαίνεις, καλώς. Δεν πετυχαίνεις, αλλάζεις σχέδιο. Αλλάζεις  πλάνο. Ποτέ το στόχο, όμως, γιατί με την αισιοδοξία θα έχεις κουράγιο κι ελπίδα να συνεχίσεις. Ενώ παράλληλα θα μπορείς να είσαι ευτυχισμένος με την κάθε μέρα που περνάει.

Συντάκτης: Χριστίνα Κ.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη