Το παιδί πρέπει να μεγαλώνει μέσα σε διάφορες δραστηριότητες και χόμπι, απ’ όταν είναι ακόμα μικρό, τότε που ακόμα δεν έχει διαμορφώσει χαρακτήρα και κλίσεις, αλλά που μέσω αυτών θα καταφέρει να βρει τα πατήματά του, να απορρίψει κάποια και να επιλέξει άλλα.

Να προσφέρεις στο παιδί σου μαθήματα πιάνου ή κιθάρας, πήγαινέ το κολυμβητήριο ή καράτε. Σου είπε η γειτόνισσα ότι ο γιος της μαθαίνει κινέζικα και ξίνισες. Κακώς! Οποιαδήποτε νέα γλώσσα, χόμπι ή δραστηριότητα θα κρατήσει το παιδί σου σε εγρήγορση και θα ανοίξει διάπλατα τους ορίζοντές του.

Στα χρόνια σου ίσως να μην είχες τη δυνατότητα να ασχοληθείς με κάτι ή να μην είχαν οι γονείς σου διάθεση ή ακόμα και τα χρήματα για να στο προσφέρουν, πλέον υπάρχουν τα μέσα κι οικονομικές λύσεις. Απόφυγε τα λάθη του παρελθόντος, τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις που θα προαποφασιστούν, χωρίς το ίδιο το παιδί να τις έχει επιλέξει. Δώσ’ του πολλά ερεθίσματα, μάθε το παιδί σου από μικρό ν’ αγαπά τις τέχνες και τα αθλήματα. Να νοιάζεται για το περιβάλλον και να ασχολείται με όσα περισσότερα αντέχει η όρεξή του. Μην το πιέσεις, μην του τα επιβάλεις, δώσε του απλά πολλές εναλλακτικές κι άσε το να κρίνει ποιες απ’ αυτές το ενδιαφέρουν, τι το κάνει χαρούμενο, τι του ταιριάζει.

Πήγαινέ το σε κατασκηνώσεις τα καλοκαίρια, πρόσφερέ του εμπειρίες που θα το πλάσουν. Μη φοβάσαι πως θα ανεξαρτητοποιηθεί, πως θα απομακρυνθεί. Πάντα θα σε χρειάζεται, αλλά χρειάζεται και να πιστέψει στον εαυτό του, στις δυνάμεις του. Θα κάνει φίλους, θα τηρεί κανόνες, θα βοηθάει, θα μάθει να κολυμπάει, να στρώνει το κρεβάτι του, να διαγωνίζεται χωρίς να ανταγωνίζεται και να μοιράζεται πράγματα και μνήμες με άλλα παιδάκια.

Πήγαινέ το για ιππασία, δείξε του πώς να αγαπάει τα ζώα και να νοιάζεται γι’ αυτά. Μάθε το πως καθετί καινούργιο που έρχεται σε επαφή θα του χαρίζει ένα μάθημα για το μέλλον. Μην αρνηθείς αν αύριο-μεθαύριο σου ζητήσει να ξεκινήσει κάποιο καινούργιο, περίεργο για σένα, άθλημα. Κοστίζουν οι δραστηριότητες, ναι. Αλλά προσφέρουν περισσότερα απ’ ό,τι στοιχίζουν, άλλωστε υπάρχουν και πολλές υποτροφίες και χώροι όπου τα παιδιά μπορούν να αθλούνται/εκπαιδεύονται δωρεάν. Μην το βομβαρδίζεις με φροντιστήρια από μικρή ηλικία αν δεν τα χρειάζεται. Να το βομβαρδίζεις με δραστηριότητες που θα το φέρουν πιο κοντά στα ταλέντα του.

Η μαμά σου είναι μεγαλωμένη σε άλλες εποχές, με άλλα πρότυπα. Ίσως σου πει να κόψεις το μικρό σας απ’ το τένις ή το ποδόσφαιρο και να το ξεκινήσεις αρχαία ή μαθηματικά. Μα εσύ να ακούσεις το παιδί σου, κι εκείνο έχει ανάγκη να ξοδεύει το χρόνο του σε κάτι που αγαπά. Τα αρχαία κι η βιολογία ίσως και να μην το ενδιαφέρουν, ίσως να μη γίνει φιλόλογος ή φυσικός. Ίσως να ‘χει πραγματικό ταλέντο στο χορό ή το τραγούδι. Ίσως να ‘ναι πολύ καλός κολυμβητής.

Δώσε του χρόνο κι επιλογές μέχρι να βρει τη δραστηριότητα και το χόμπι που θα λατρέψει. Εκεί θα γνωρίσει νέους φίλους, με αλλιώτικους χαρακτήρες και κλίσεις. Θα ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του, θα αφομοιώσει και θα απορρίψει κάποια στοιχεία. Το παιδί σου θα ‘ναι χαρούμενο, πλήρες κι εσύ ήρεμος, ανακουφισμένος γιατί κάνεις ό,τι καλύτερο γι’ αυτό.

Μπορεί εσύ να μην έμαθες πιάνο στα δέκα σου ή να μην πήγαινες κατασκήνωση στην Αίγινα τα καλοκαίρια, όχι γιατί δεν ήθελες αλλά γιατί οι γονείς σου δε σκέφτηκαν ή δεν μπόρεσαν να στα προσφέρουν. Αν, όμως, έχεις τη δυνατότητα –κυρίως την οικονομική– τότε να το κάνεις για το παιδί σου. Θα του δείξεις διαφορετικά μονοπάτια για να μάθει τη ζωή κι εκείνο θα διαλέξει το δρόμο του.

Μάθε όσα περισσότερα μπορείς στο παιδί σου, δίδαξέ το πώς να αγαπά τον εαυτό του κυρίως και πώς να ‘ναι ενεργός και δεκτικός σε νέα κάθε δραστηριότητα. Να ‘σαι εκεί στα πρώτα του παιχνίδια, αγωνίσματα κι αθλήματα για να το απαθανατίσεις με υπερηφάνεια και χαρά. Να ‘σαι εκεί όταν θα αποφασίζει τι θέλει να γίνει σ’ αυτή τη ζωή, τι είναι αυτό που το κάνει ευτυχισμένο.

Συντάκτης: Δήμητρα Μποζίνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη