Κυριακή με ήλιο, ιδανική παρέα και παραδοσιακό ψήσιμο στην αυλή του σπιτιού ή στην εξοχή. Τι καλύτερο από μια χαλαρή ατμόσφαιρα που περιέχει πρόσωπα αγαπημένα, άφθονο φαγητό κι αλκοόλ κι εγγυάται σίγουρη καλοπέραση; Είναι στη φύση του ανθρώπου να ντύνει τις καλές στιγμές του με μεγάλα τραπέζια, κι ειδικά για τους Έλληνες το μαγείρεμα με φίλους, οικογένεια, τους γείτονες ή κι όλους αυτούς μαζί, είναι από μόνο του μια ευκαιρία για γιορτή.

Η όλη διαδικασία μοιάζει με ιεροτελεστία. Αυτός που το διοργανώνει, έχει ένα ολόκληρο πλάνο μέρες πριν. Να καλέσει από νωρίς τους φίλους και γνωστούς, να αγχωθεί για τα ψώνια και τις ποσότητες, να φέρει τα κάρβουνα, να πάει λίγο αργότερα στο κρεοπωλείο και το σούπερ μάρκετ και να αγοράσει καθετί απαραίτητο. Δε θέλει να λείψει τίποτα απ’ το κυριακάτικο τραπέζι, θέλει να ικανοποιήσει όλους τους καλεσμένους του. Να διαλέξει προσεκτικά τα κρέατα και να πάρει και κάτι παραπάνω για να μην ξεμείνουν. Να γεμίσει το ψυγείο μπίρες, τυριά, αλλαντικά και διάφορες σος που θα συνοδέψουν τα κυρίως.

Θα μαζευτούν ίσως από νωρίς, να πιουν μαζί το καφεδάκι τους, και λίγο πριν μεσημεριάσει θα μοιράσουν τα πόστα τους. Κάποιοι θα αναλάβουν τις σαλάτες, άλλοι τα γλυκά (κι ας είναι απλώς για να τα φέρουν απ’ το ζαχαροπλαστείο) κι άλλοι θα στρώσουν το τραπέζι. Η ατμόσφαιρα είναι το παν για τους οικοδεσπότες. Το μεγάλο ξύλινο τραπέζι θα γεμίσει ασφυκτικά κι η μουσική επιβάλλεται να παίζει δυνατά. Ένα περιβάλλον οικογενειακό! Όλοι θέλουν να χαλαρώσουν τις Κυριακές, όλοι θέλουν να ξεχνούν, έστω για λίγο, τα δράματα της δουλειάς και να ξεφεύγουν απ’ τις σκοτούρες. Το μπάρμπεκιου σε μια γειτονική αυλή με λίγους καλούς φίλους και νόστιμο φαγητό, είναι ο αγαπημένος κυριακάτικος συνδυασμός όλων.

Η ώρα του φαγητού είναι ιερή, κυρίως για την ελληνική οικογένεια (οικογένεια είναι εξάλλου κι οι φίλοι). Οι αυξημένες υποχρεώσεις όλων καθιστούν δύσκολη την καθημερινή συγκέντρωση γύρω από ένα τραπέζι, γι’ αυτό κι οι μαζώξεις τις Κυριακές επιβάλλονται. Περιμένουν πώς και πώς, λοιπόν, τη στιγμή που θα μαζευτούν όλοι στο τραπέζι, θα μοιραστούν τα νέα και τους προβληματισμούς τους, θα ανοίξουν όμορφες συζητήσεις, θα τσουγκρίσουν ποτήρια με ευχές και θα γελάσουν πολύ.

Οι Κυριακές ξυπνούν πάντα αναμνήσεις. Γιατί κάθε Κυριακή είναι γιορτή κι οι γιορτές είναι για να τις ζεις με ανθρώπους αγαπημένους. Τα μπάρμπεκιου ίσως να ‘ναι απλά η πρόφαση, το νόημα βρίσκεται στη μάζωξη, κάπου οικεία και χαλαρά. Συνήθεια διαχρονική, συνταγή πάντα πετυχημένη. Από πιτσιρίκια ως και παππούδες, όλοι το απολαμβάνουν το ίδιο. Οι μεγάλοι θα αναλάβουν το ψήσιμο και το μαγείρεμα κι οι μικροί θα βοηθήσουν στο στρώσιμο, ίσως μοιράσουν τις χαρτοπετσέτες και τα μαχαιροπίρουνα στο τραπέζι λίγο πριν ξεχυθούν στην αυλή για παιχνίδι.

Όλοι θα χορτάσουν από φαγητό μα κυρίως από συναίσθημα. Κανένας δε θα μείνει νηστικός. Πειράγματα, αστείες ιστορίες, ανέκδοτα και πολλά γέλια. Κι εννοείται ανανέωση του ραντεβού, σε άλλο σπίτι, για την επόμενη βδομάδα.

Το μπάρμπεκιου τις Κυριακές αναζωογονεί και γεμίζει τις μπαταρίες. Μια χαρούμενη, οικογενειακή, ατμόσφαιρα, που δίνει σε όλους μια ανάσα. Οι έγνοιες κι οι φουρτούνες μπαίνουν στην άκρη, όσο χαλαρώνουν με ένα ποτήρι κρασί ή μια δροσερή μπίρα κι ένα καλοψημένο σουβλάκι. Γιατί όχι;

Συντάκτης: Δήμητρα Μποζίνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη