Ο καθένας από εμάς έχει γεγονότα στη ζωή του που τα κρατάει κρυφά. Πράγματα μικρά ή μεγαλύτερα, τα οποία μάς κάνουν αυτό που είμαστε. Πράγματα για τα οποία μπορεί να ντρεπόμαστε και δεν έχουμε πει ποτέ σε κανέναν, ή άλλα, που απλώς δε βρήκαμε μέχρι τώρα τον κατάλληλο άνθρωπο για να κουβαλήσει το βάρος τους. Δεν είναι κακό το να έχεις μυστικά, το αντίθετο μάλιστα, το μόνο στενάχωρο είναι να νιώθεις πως δεν έχεις πραγματικά κάποιον να τα μοιραστείς. Στ’ αλήθεια όμως, πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι ένας άνθρωπος είναι ικανός να κρατήσει το μυστικό μας;

Καταρχάς πρέπει να σκεφτούμε σε ποια κατηγορία ανήκει αυτός ο άνθρωπος. Αν δηλαδή είναι κάποιος συνάδελφος ή ένα άτομο που συμπαθούμε από τη δουλειά, κάποιος συγγενής ή φίλος μας, ή αν είναι η σχέση μας ή ακόμα κι οι ίδιοι μας οι γονείς. Ο άνθρωπος με τον οποίο θα επιλέξεις να μοιραστείς το μυστικό σου, σημαίνει πολλά για σένα από τη στιγμή που του δείχνεις αυτή την εμπιστοσύνη. Κατευθείαν τον βάζεις σε μια ξεχωριστή θέση μέσα σου, που αν δε φανεί τελικά αντάξιός της, θα είναι επώδυνο. Καλό θα ήταν λοιπόν να ξεκινήσεις από μια μικρή δοκιμασία έτσι ώστε να ξέρεις τι σε περιμένει.

 

Πρόκειται για κάποιο συνάδελφο;

Μην του πεις κατευθείαν αυτό που θες. Ξεκίνα με ένα μικρό κουτσομπολιό αρκετά ακίνδυνο, όπως μια αλλαγή που θα γίνει π.χ. στο γραφείο ή κάτι που άκουσες για τις καλοκαιρινές άδειες, μια είδηση που δεν είναι απαραίτητο να ισχύει. Εκμυστηρεύσου αυτή την πληροφορία στον άνθρωπο τον οποίο έχεις επιλέξει κι έπειτα περίμενε μια βδομάδα για να δεις αν αυτό το οποίο μοιράστηκες μαζί του έχει διαδοθεί. Αν το ακούς να ψιθυρίζεται στον χώρο εργασίας σου και κάποια στιγμή φτάσει και στα δικά σου αυτιά, τότε απλώς ο συνάδελφός σου δεν είναι άξιος για να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Οπότε, καλύτερα να μην προβείς σε μεγαλύτερες προσωπικές σου αποκαλύψεις.

 

Περί φίλων

Αν ο άνθρωπος που θέλεις να τεστάρεις είναι ένας φίλος σου κι έχετε κοινή παρέα, δοκίμασε το εξής: Δώσ’ του μια πληροφορία που αφορά ένα τρίτο άτομο, της παρέας πάντα, που δε χρειάζεται καν να είναι αληθινή. Έπειτα, δίνοντας μια αβάντα δυο τριών ημερών πήγαινε στα άλλα μέρη της παρέας και δώσε επίσης την ίδια είδηση- σαφώς εμπιστευτικά χωρίς να είναι μπροστά το άτομο που το αφορά ή το άτομο που εξ αρχής μοιράστηκες την πληροφορία. Αν οι υπόλοιποι φίλοι σου πουν πως ήδη το ο γνωρίζουν, θα έχεις καταλάβει κι από ποιον διέρρευσε.

 

Και στη σχέση;

Αν τώρα θέλεις να τεστάρεις το ταίρι σου, σίγουρα αυτό που θα θέλεις να του πεις δεν αποτελεί κάτι μικρό κι ασήμαντο για σένα. Ξεκίνα κι εδώ με έναν διαφορετικό τρόπο για να διερευνήσεις την αξιοπιστία του ανθρώπου που έχεις δίπλα σου. Το κλειδί εδώ, είναι η ευθύνη αλλά και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται διαχείριση μπροστά σε κάτι μεγάλο κι ενδεχομένως άβολο. Ξεκίνα με κάποιο μυστικό κάποιου ανθρώπου από τον κύκλο σου που γνωρίζει, το οποίο θα είναι κάτι παράξενο, παράδοξο, ίσως και ντροπιαστικό και δες την αντίδρασή του. Από ‘κει θα καταλάβεις το κατά πόσο είναι έτοιμος να κουβαλήσει το βάρος αυτού που θα έχεις να του πεις. Αν κατευθείαν κατακρίνει, κακολογήσει ή δεις ότι νιώθει αμήχανα με αυτό που είπες, τότε ίσως δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για εξομολόγηση.

 

Για τους γονείς τι κάνουμε;

Στην τελευταία κατηγορία άφησα τους συγγενείς που συνήθως είναι οι γονείς, γιατί δύσκολα αποφασίζεις ν’ ανοιχθείς -για παράδειγμα- στη μακρινή σου θεία. Λάβε υπόψιν πως όσο κι αν το μυστικό σου είναι ασφαλές, υπάρχει πολύ μεγάλη περίπτωση να το πει ο ένας στον άλλον κι αυτό είναι κάτι που και να θέλεις δεν μπορείς να το αποφύγεις. Είναι μαζί για να μοιράζονται οτιδήποτε βαρύ και ό,τι λες περνάει από το φίλτρο πως είσαι το παιδί τους. Οπότε, αν δε θες να το μάθει ένας από τους δύο καλό θα ήταν να μη βιαστείς να το πεις στον άλλον.

Το να κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας στους ανθρώπους είναι κάτι που θα μας πληγώσει αρκετά και θα μας κάνει να κλειστούμε ακόμα περισσότερο στο καβούκι μας. Σίγουρα, όταν έχεις κάτι μέσα σου να σε βαραίνει θέλεις να το μοιραστείς και με κάποιον άλλον. Απλώς, ας είσαι πάντα έτοιμος να υποστείς και τις συνέπειες της αποκάλυψής σου. Ναι, ίσως κάποιοι άνθρωποι να μας αγαπάνε πραγματικά, να είναι φίλοι μας, να θέλουν να είναι δίπλα μας, αλλά να μην είναι ικανοί να κρατήσουν το μυστικό μας. Γι’ αυτό μη νιώθεις άσχημα αν την επόμενη φορά τους στήσεις μια μικρή παγίδα. Θα είναι για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και σίγουρα όχι για να τους βλάψεις. Διαφορετικά, πάρε το ρίσκο σου. Καμιά φορά, ίσως αυτός να είναι κι ο πιο ήρεμος δρόμος.

Συντάκτης: Αλίκη Ζωγράφου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου