pillow15911

Ένας κύριος με μαύρα γυαλιά μπαίνει στο αστικό. Κρατάει απ’ τη μία ένα βοηθητικό μπαστουνάκι κι απ’ την άλλη ένα λουρί που καταλήγει στη ράχη ενός όμορφου σκύλου. Ο οδηγός τού ζητάει να βγει αμέσως έξω, γιατί σκυλί στο λεωφορείο είναι ανήκουστο και δε γίνεται το ζώο να τον συνοδεύσει στον προορισμό του. Ο άνθρωπος αυτός φανερά ενοχλημένος τού εξηγεί πως το σκυλί βρίσκεται μαζί του για κάποιον λόγο και του δείχνει τα απαραίτητα έγγραφα που δικαιολογούν το να τον συνοδεύει παντού. Ο οδηγός αμετάπειστος τη στιγμή που το μουρμούρισμα από επιβάτες του λεωφορείου γίνεται έντονο.

Ο άνθρωπος αρνήθηκε να μπει χωρίς τον φίλο-οδηγό του. Ήταν τυφλός και υπήρχαν άτομα που δεν τον καταλάβαιναν κι ας προσπαθούσε με επιχειρήματα να τους πείσει. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά. Τις προάλλες δεν τον άφησαν να μπει στο μαγαζί να ψωνίσει και εχθές δεν μπόρεσε να πάρει ταξί, γιατί ο οδηγός του δε συμπαθούσε τα ζώα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Αν δε βρίσκονται σε ειδικό κλουβί -επιμένουν οι νόμοι μας- τα ζώα δεν μπαίνουν πουθενά. Και φυσικά οι «νομοταγείς» πολίτες υπακούουν πιστά στον νόμο στις περιπτώσεις που τους συμφέρει.

Τα σκυλιά-οδηγοί είναι μια ευλογία. Πολύ συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο ρόλος τους και πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους στη ζωή ενός ατόμου με αναπηρία. Τις προάλλες μια κοπέλα αρνούταν να ανέβει στο τρένο χωρίς τον σκύλο της. Κι ενώ την αποδοκίμαζαν, η ίδια μόνο ήξερε πως στο επόμενο τετράγωνο ίσως και να την περίμενε μια ακόμη κρίση και μόνο με τον σκύλο – βοηθό επιληπτικών ένιωθε ασφάλεια. Κανείς δε ρώτησε, οι περισσότεροι έκριναν απλώς πως δεν έπρεπε να μπει.

Αυτοί οι φύλακες άγγελοι, τα σκυλιά που κάποιοι αντιπαθούν ή δε θα ‘θελαν να ‘χουν στο σπίτι τους, μπορούν να σώσουν μία ζωή. Είναι εκπληκτικά ζώα που εκπαιδεύονται, μαθαίνουν να συμπεριφέρονται και να βοηθάνε όταν το αφεντικό τους αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Είναι ικανοί να αποτρέψουν τραυματισμούς σε περιπτώσεις επιληπτικών κρίσεων. Επίσης βοηθούν και εξυπηρετούν κινητικά ανάπηρα άτομα, άτομα με αυτισμό, νοητική στέρηση, σύνδρομο Down, σύνδρομα όπως τα RETT, Wilson, Tourette και Asperger. Κάνουν εκπληκτική δουλειά σε παιδιά με FASD (Fetal Alcohol syndrome) ή αλλιώς σύνδρομο εμβρυϊκού αλκοολισμού που είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης αλκοόλ από από τη μητέρα στην εγκυμοσύνη και κατατάσσεται στο φάσμα του αυτισμού. Ακόμη μπορεί να βοηθήσουν σε ψυχικές νόσους και διαταραχές, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι το άτομο ηρεμεί αν έχει σκυλί, γιατί μπαίνει στη διαδικασία να φροντίζει κάποιον λαμβάνοντας ανιδιοτελή αγάπη.

Τα ΑμεΑ με συνοδούς σκύλους είναι πολύ τυχερά διότι τα ζώα αυτά πέρα από την ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρουν με την παρουσία τους, μειώνουν το άγχος και το στρες, βοηθούν το άτομο να αναπτύσσει επικοινωνιακές δεξιότητες και να εκφράσει τα συναισθήματά του, οριοθετούν τη συμπεριφορά του, αυξάνουν την αυτοπεποίθησή του και ως δια μαγείας περιορίζουν σημαντικά τους φόβους και τα κωλύματά του.

Αυτά τα όμορφα ζώα γίνονται τα μάτια, η ψυχή, το σώμα, ο φύλακας και ο καλύτερος φίλος ενός ατόμου με αναπηρία. Προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη και συντροφικότητα και μπορούν σίγουρα να κάνουν την ψυχολογία του ατόμου καλύτερή. Καλό είναι, λοιπόν, εμείς να αγκαλιάζουμε τα σκυλιά-βοηθούς και να τα αφήσουμε να φέρουν εις πέρας το έργο τους σε έναν κόσμο και μια κοινωνία που ενίοτε κλείνει τ’ αφτιά στα προβλήματα τρίτων. Αυτά τα σκυλιά, για αυτά τα τόσο ξεχωριστά άτομα είναι αναγκαία όσο τίποτα! Ας τους δώσουμε την αγάπη και τον σεβασμό που τους αξίζει! Κι αν δεν τα αγαπάς, μάθε τουλάχιστον να τα σέβεσαι!

Συντάκτης: Δέσποινα Δημησιάνου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!