Καλοκαίρι, παραλίες, μπάνια, ανεμελιά και το μυαλό σε μια γενικότερη αδράνεια, ιδιαίτερα για τους μη έχοντες εργασία, αλλά όχι μόνο! Για πολλούς η κατάσταση αυτή είναι συνεχής και δεν επηρεάστηκε απ’ τον καύσωνα. Είτε από συνειδητή επιλογή είτε από οκνηρία, το μυαλό δεν τρέφεται σωστά με αποτέλεσμα να τεμπελιάζει και να αρνείται να κουραστεί για να σκεφτεί.

Ο εγκέφαλος μας αποτελεί το κέντρο ελέγχου ολόκληρου του οργανισμού. Δέχεται, αναλύει κι επεξεργάζεται πληροφορίες ενώ παράλληλα δίνει εντολές για την ομαλή μας λειτουργία -το πώς και το γιατί δε χρειάζεται να αναλυθούν στο παρόν άρθρο. Ανάμεσα λοιπόν στις διάφορες ζωτικής σημασίας, δραστηριότητες του εγκεφάλου περιλαμβάνεται κι αυτή της σκέψης κι οτιδήποτε εμπεριέχει αυτή. Και για να επιτελείται επιτυχώς αυτή η διαδικασία, απαιτείται από εμάς να την εξασκούμε.

Ο εγκέφαλος με άλλα λόγια πέρα απ’ τις εξέχουσες ικανότητες του χρειάζεται κι από εμάς ένα είδος τροφής για τη σκέψη. Η τροφή αυτή δεν περιλαμβάνει θερμίδες και συνεπώς δεν παχαίνει. Αντίθετα περιλαμβάνει ερεθίσματα, οπτικά, ακουστικά, οσφρητικά, γευστικά, που μας ωθούν σε πιο σύνθετες διεργασίες ενώ παράλληλα μας βοηθούν να σχηματίσουμε μια εικόνα για τον κόσμο γύρω μας και μια κοσμοθεωρία με βάση την οποία θα πορευτούμε στη ζωή μας.

Τα ερεθίσματα όμως αυτά θα πρέπει να εναλλάσσονται, να ανανεώνονται και να διεγείρουν το μυαλό μας σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να ανανεώνεται ο τρόπος αντίληψης μας και να εξελισσόμαστε ως νοήμονα όντα. Όσο μάλιστα το νούμερο της ηλικίας μας αυξάνεται, τόσο περισσότερη τροφή θα πρέπει να δίνουμε στον εγκέφαλό μας ώστε να μην επαναπαύεται, αλλά αντιθέτως να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Η ανάγνωση βιβλίων ποικίλων θεμάτων, που θα διεγείρουν τη φαντασία μας και θα διευρύνουν τους ορίζοντές μας, αποτελεί έναν εύκολο κι άκρως αποτελεσματικό τρόπο ώστε το μυαλό μας να ξεφύγει απ’ τη στασιμότητα.

Παράλληλα, το άκουσμα διαφορετικών μουσικών ειδών ή ακόμη και νέες γεύσεις στον ουρανίσκο μας θα μας βγάλουν απ’ τη ρουτίνα της καθημερινότητας και θα μας οδηγήσουν σε σκέψεις αλλιώτικες που μπορεί και να μεταβάλλουν τα γούστα μας.

Ακόμη όμως κι οι πιο απλές και καθημερινές συνήθειες μπορούν να αποτελέσουν μια επαρκώς θρεπτική τροφή για το μυαλό μας, όπως για παράδειγμα το να αφιερώσουμε μερικά λεπτά στο να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις στον κόσμο στα διάφορα επίπεδα. Κι όλα αυτά αποτελούν ορισμένες μόνο εύκολες διεξόδους.

Με λίγα λόγια τρόποι υπάρχουν πολλοί κι εύκολοι. Η θέληση πρέπει ουσιαστικά να βρεθεί. Είναι μάλιστα αναγκαίο θα έλεγα να βρεθεί, λόγω του ότι εμείς οι ίδιοι θα επωφεληθούμε από αυτό. Κάθε νέα ασχολία και κατά συνέπεια κάθε διαφορετικό ερέθισμα, θα ανοίξει νέα παράθυρα στον τρόπο που εμείς οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Όσο μάλιστα περισσότερα είναι αυτά τα παράθυρα, τόσο πιο σφαιρική θα είναι κι αυτή η αντίληψη.

Έτσι λοιπόν, θα είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα και ταχύτερα τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, θα είναι πιο δύσκολο να εξαπατηθούμε, πιο εύκολο να διακρίνουμε το δόλο και να ξεχωρίζουμε τους καλούς κι αξιοσέβαστους απ’ τους κακόψυχους.

Το μυαλό μας χρειάζεται εξάσκηση και να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, κι αυτή η διαδικασία είναι καθαρά στο χέρι μας. Μια εκδρομή, ένα καλό βιβλίο, μια εφημερίδα, η ενασχόληση με κάποιο μουσικό όργανο ή ακόμη και νέες μαγειρικές τεχνικές είναι τρόποι που μπορούμε να διεγείρουμε καθημερινά το μυαλό μας και να το εμπλουτίζουμε με ποικίλες γνώσεις. Ας μην το αμελούμε κι ας εντάξουμε στην καθημερινότητά μας τέτοιου είδους συνήθειες ώστε να μην εδραιωθεί στο μυαλό μας η ραθυμία!

 

Επιμέλεια Κειμένου Ιωάννας Καραφώτη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Ιωάννα Καραφώτη