Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, παρατηρώ την προσπάθεια που γίνεται να διευκρινιστεί ποιος κάνει εν τέλει κουμάντο σε ένα σπίτι. Όχι ποιο από τα δύο μέλη της σχέσης εξουσιάζει, αλλά ποιο κρατάει τα ηνία, με βάση τα διάφορα στερεότυπα. Πολλοί το βλέπουν από οικονομική άποψη, αυτός που εργάζεται και φέρνει περισσότερα έσοδα στο σπίτι. Άλλοι πάλι από άποψη φύλου και νοικοκυριού. Εγώ θα σας το παρουσιάσω λίγο πιο απλά. Aυτός που κάνει κουμάντο σ’ ένα σπίτι είναι αυτός που έχει και το τηλεκοντρόλ. Δεν αστειεύομαι. Και θα τεκμηριώσω αμέσως το συλλογισμό μου.

Ως γνωστόν, η τηλεόραση είναι ένα επίτευγμα της τεχνολογίας που υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι. Μάλιστα, τα έπιπλα του σαλονιού προσανατολίζονται με βάση αυτήν. Αποτελεί κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, με προγράμματα που ποικίλουν και ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα. Το τι θα προβάλλεται στο εκάστοτε σπίτι, ρυθμίζεται από το τηλεκοντρόλ.

Το τηλεκοντρόλ, γνωστό σε πολλούς από εμάς και ως το «κομπιούτερ της τηλεόρασης», παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα σπίτι. Μπορεί να αποτελέσει αιτία τσακωμού και ενίοτε φονικό όπλο. Χρησιμοποιείται και από τους δύο συντρόφους, ανάλογα με τις δραστηριότητες και τον ελεύθερο χρόνο του καθενός.

Το μυστικό της κυριαρχίας όμως, δεν έχει να κάνει με το χρόνο κατοχής, αλλά με την επιλογή του προγράμματος στην κοινή ώρα παρακολούθησης. Ποιος το χειρίζεται τότε στην πραγματικότητα; Τα δύο φύλα ακολουθούν διαφορετικές τακτικές.

Ο άντρας απλά, γρήγορα κι ανώδυνα αρπάζει το τηλεκοντρόλ με μια αστραπιαία κίνηση, ενώ παράλληλα απλώνει και την απολλώνια κορμάρα του στον καναπέ. Σου θυμίζει λίγο τα παιδικά σου χρόνια με τον αδερφό σου. Η διαφορά έγκειται στο ότι δεν μπορείς να παίξεις ξύλο με τον σύντροφό σου. Μπορεί να το θέλεις εκείνη την ώρα και με το δίκιο σου. Όμως, η γυναίκα του σπιτιού, πρέπει να φερθεί πολιτισμένα και πάντα, μα πάντα, διπλωματικά. 

Έτσι λοιπόν η σύντροφος, λόγω σαβουάρ βιβρ, είθισται να είναι πιο ευγενική και να ακολουθεί διαφορετικές μεθόδους. Θα σου κάνει ζουζουνιές και γλύκες που θα κολλάει το σύμπαν, θα γκρινιάξει και λίγο, θα σου πετάξει και σε κάποια στιγμή ότι πρέπει να μιλήσετε για τη σχέση σας. Θα σε αποσυντονίσει εν πάση περιπτώσει και θα ανακτήσει τον έλεγχο. Αν πάλι βέβαια, τα παραπάνω βήματα δε στεφθούν με επιτυχία, θα σε πείσει πως υποσυνείδητα ήθελες να δεις κι εσύ το ίδιο με αυτήν, αλλά δεν ήθελες να το παραδεχτείς. 

Η ουσία όμως είναι να μπορούν και οι δυο να παρακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα ταυτόχρονα, χωρίς τσακωμούς. Να καθίσουν αγκαλιά στον καναπέ, να χαλαρώσουν, να σχολιάσουν ειρωνικά τον παρουσιαστή ή την πρωταγωνίστρια και γενικότερα να περάσουν λίγο χρόνο αγαπημένοι. Για να επέλθει αυτή η γαλήνη, ένας από τους δύο συντρόφους θα πρέπει να υποχωρήσει. Ποιος θα το κάνει βέβαια δεν το γνωρίζω, όμως αυτός που υποχωρεί σε μόνιμη βάση, σε καμία περίπτωση δεν ελέγχει το τηλεκοντρόλ, ακόμη κι αν το κρατάει στα χέρια του. Κι αν δεν μπορείς να δεις το κανάλι που θέλεις, πώς περιμένεις να επιβληθείς μέσα σε ένα ολόκληρο σπίτι; Πώς θα λάβεις ουσιώδεις αποφάσεις και θα δικαιολογήσεις το ρόλο σου στη σχέση;

Είναι λίγο κωμικό, δεν παύει όμως να είναι και αληθές. Γι’ αυτό ας μην περιπλέκουμε άσκοπα τα πράγματα. Είτε το αποκαλείς κομπιούτερ, είτε τηλεκοντρόλ, αν μπορείς να το ελέγξεις και με τη δική σου ελεύθερη βούληση να επιλέξεις το κανάλι, τότε μπορείς να κάνεις κουμάντο και στο σπίτι σου! Ή τουλάχιστον βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο.

 

Επιμέλεια Κειμένου Ιωάννας Καραφώτη: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Ιωάννα Καραφώτη