Η αγάπη για τη φύση και τα ζώα πολλές φορές δε λαμβάνεται υπόψιν ως σημαντικό κριτήριο για την αξιολόγηση ενός ανθρώπου. Κι όμως, μπορεί να είναι ενδεικτικό στοιχείο ως προς το μέτρο της ανθρωπιάς και των αξιών του. Η έλλειψη αυτής της αγάπη συνιστά μια γενικότερη έλλειψη ευαισθησίας σε θέματα εκτός του «εγώ». Το να αγαπάς τα ζώα και τη φύση μπορεί να επιστρέψει άμεσα σε σένα, καθώς τα ζώα μπορούν να σου δείξουν την αγάπη τους και τα φυτά να σου χαρίσουν τους καρπούς τους, αλλά ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δε συμβεί έμμεσα βελτιώνεις την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζεις εσύ και οι γύρω σου.

Η αγάπη για τα ζώα και τη φύση φανερώνει μια ευαισθησία, κυρίως ως προς την προστασία των πιο «αδύναμων», μιας και από μόνα τους δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους απέναντι στην άλογη δραστηριότητα των ανθρώπων. Η αγάπη αυτή δε σημαίνει κατ’ ανάγκη να έχει κανείς σπίτι του κατοικίδια ή φυτά, να είναι vegan ή να ανήκει σε κάποια φιλοζωική οργάνωση. Σαφώς κι όλα αυτά είναι ενδείξεις αγάπης, δεν είναι όμως τα μόνα κριτήρια. Η αγάπη για τη φύση και ό,τι αυτή περιλαμβάνεται σημαίνει ότι το άτομο μεριμνά ώστε η δράση του να μην είναι βλαπτική με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, πως σκέφτεται ώστε οι πράξεις του να μην την επιβαρύνουν και να μην την οδηγήσουν στην καταστροφή. Από την άλλη, το να αγαπά κανείς τα ζώα πάει να πει πως τα προστατεύει από την κακοποίηση, την ασιτία, τον αφανισμό του είδους.

Αγάπη για τα ζώα μπορεί να είναι και ένα κυπελάκι νερό έξω από το σπίτι σου τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, το να μην καταστρέφεις τις φωλιές των χελιδονιών την άνοιξη επειδή λερώνουν τη βεράντα σου, το να μην αφήνεις νηστικό ένα αδέσποτο. Αγάπη για τη φύση μπορεί να είναι το να μην κόβεις αλόγιστα δέντρα τον χειμώνα για να ‘χεις διαθέσιμα ξύλα, το να κάνεις ανακύκλωση και πολλά άλλα. Μπορεί κάποιος να μην έχει χρόνο, οικονομική άνεση ή διάθεση να έχει κατοικίδιο ή φυτό στο σπίτι του, όμως το ίδιο άτομο μπορεί με τις ενέργειές του να σέβεται και να προστατεύει τη φύση και τα όντα που ζουν στο περιβάλλον. Αυτό θα πει αγάπη. Από την άλλη, κάποιος άλλος μπορεί να έχει κήπο και ζωάκι σπίτι του, αλλά με τη στάση του να επιδεικνύει ασέβεια ή αδιαφορία.

Όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο, θες να συνάψεις σχέση -είτε φιλική, είτε ερωτική- μαζί του και διαπιστώνεις ότι διαθέτει ιδιαίτερη ευαισθησία σχετικά με την προστασία της φύσης και των ζώων, είναι σαν να ξετυλίγεται μπροστά σου μια αρετή του . Φανερώνεται μια όμορφη πτυχή του και μια ενδόμυχη ανάγκη του να σέβεται και να προστατεύει τους άλλους. Από την άλλη, αν γνωρίσεις κάποιον που αδιαφορεί για τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον, πιθανόν να σου φανερώνεται μια σκληρή πλευρά του συναισθηματικού του κόσμου που ίσως κρύβει και άλλες σκοτεινές πτυχές, όπως το άναλγο συναίσθημα, ο εγωισμός, η αίσθηση μεγαλείου.

Βέβαια, αν κανείς γευτεί την άδολη αγάπη των ζώων και την ατέρμονη ευγνωμοσύνη της φύσης ενδεχομένως να επαναπροσδιορίσει τη στάση του. Κάθε άνθρωπος με κάθε συμπεριφορά του φανερώνει κάτι για τον χαρακτήρα και τις αξίες του. Το θέμα είναι να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να παρατηρούμε τις συμπεριφορές αυτές, χωρίς να εθελοτυφλούμε ή να εκλογικεύουμε καταστάσεις, μόνο και μόνο επειδή οι συμπεριφορές αυτές δε στρέφονται αρνητικά προς εμάς προσωπικά.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Πολυδώρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.