Το μεγαλύτερο ταμπού όλων των εποχών. Η πιο αμφιλεγόμενη πρόταση. Η ερώτηση που έγινε η αιτία για ατελείωτες συζητήσεις και διαφωνίες. Υπάρχει τελικά φιλία μεταξύ άντρα και γυναίκας;

Ξεκινάς μια τέτοια συζήτηση και καταλήγεις να μιλάς ώρες ολόκληρες για το πώς ερωτεύτηκες τελικά τον Α φίλο σου αλλά βέβαια υπάρχει και ο Β που ποτέ δε θα τον έβλεπες με τέτοιον τρόπο, ενώ ο Γ ίσως έχει πιθανότητες, αν ποτέ ήσασταν κι οι δύο ελεύθεροι και τύχει να μεθύσετε. Που ουσιαστικά, σημαίνει ότι φυσικά κι υπάρχει φιλία μεταξύ των δύο φύλων, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει πως δε θα μπορούσε κάπως κάποτε να εξελιχθεί σε κάτι άλλο. Σε κάτι πιο βαθύ, σε κάτι ερωτικό, σε μια αγάπη πολύ πιο δυνατή από κάθε περιστασιακό έρωτα, ακριβώς γιατί δεν εμφανίστηκε ξαφνικά, αλλά μεγάλωσε κι άνθισε μέσα από μια φιλία.

Το να ερωτευτείς έναν φίλο σου κρύβει πολλούς κινδύνους. Οι πιθανότητες να μη βρεις ανταπόκριση είναι πολλές και τότε η θέση σου μπορεί να γίνει άβολη και δυσάρεστη. Αυτό που μπορώ να σου πω όμως εγώ, είναι πως αν εκδηλωθείς και δείξεις στον φίλο σου πως έχεις σταματήσει να το βλέπεις τόσο πλατωνικά το θέμα, ίσως οι προσευχές σου εισακουστούν. Είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο από όσο νομίζεις.

Αυτό που συμβαίνει συνήθως και κάνει τους γύρω να βγαίνουν έξω απ’ τα ρούχα τους είναι όταν δύο φίλοι ξεκάθαρα δε θέλουν να συνεχίσουν να είναι μόνο απλοί φίλοι, αλλά αρνούνται να το παραδεχθούν. Δεν το παραδέχονται στους τρίτους, δεν το αποκαλύπτουν ο ένας στον άλλο, τι στο καλό, πολλές φορές φοβούνται να το αποδεχθούν κι οι ίδιοι! Συνεχίζουν να υποκρίνονται πως είναι ικανοποιημένοι με τη σχέση που διατηρούν και πως δεν έχουν ανάγκη το κάτι παραπάνω. Η φιλία που μοιράζονται -υποτίθεται πως- τους είναι αρκετή.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι πως απλά φοβούνται. Φοβούνται πως αν μιλήσουν, αν επιτέλους παραδεχθούν ανοιχτά τα ερωτικά τους συναισθήματα, θα διαλύσουν ό,τι έχτιζαν τόσο καιρό. Την ανάλαφρη σχέση, την ειλικρινή, τη γεμάτη ενδιαφέρον και κατανόηση ο ένας για τον άλλο. Φοβούνται ακόμα πως αν όντως το παραδεχθούν και ξεκινήσουν ως ζευγάρι, τα πράγματα θα αλλάξουν. Θα χαθεί η μαγεία και πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα ενός χωρισμού. Και τότε σημαίνει πως θα χάσουν μία για πάντα τον άνθρωπό τους είτε ως φίλο είτε ως σύντροφο.

Δε θα σου πω ψέματα, υπάρχει πιθανότητα να γίνουν όλα αυτά που ανησυχούν και σένα. Αλλά το θέμα είναι πως αξίζει να ρισκάρεις και να διεκδικήσεις αυτόν που θέλεις, γιατί έστω και μία αληθινή στιγμή μαζί του στο μέλλον είναι πιο σπουδαία από χίλιες ψεύτικες κι αδιάφορες που μοιράζεστε μέχρι τώρα.

Είναι όντως ψεύτικες, αφού κοιτάζεστε κι αντί να μοιραστείτε το φιλί που τόσο θέλετε και οι δύο, αγκαλιάζεστε τυπικά. Αντί να απολαμβάνετε ο ένας τον άλλο, συμβιβάζεστε στο να ακούτε για κάποιο αδιάφορο φλερτ κι από πάνω δίνετε και καμιά συμβουλή για να φερθείτε υπεράνω. Μα γιατί να υποκρίνεστε; Γιατί να χάνετε στιγμές; Αν η χημεία που έχετε μέχρι τώρα σαν φίλοι, είναι εκπληκτική, πού να δείτε πώς θα περνάτε σαν ζευγάρι. Η σχέση σας θα είναι τόσο μοναδική, που θα καταριέσαι τον εαυτό σου που συμβιβαζόσουν με κάτι λιγότερο από αυτό που έχετε τώρα.

Φίλοι που έγιναν ζευγάρι αποτελούν ξεκάθαρα τον καλύτερο σύντροφο ο ένας για τον άλλο. Το μυστικό κρύβεται στο πόσο καλά γνωρίζονται και στο πόσο βαθιά κατανοούν τον τρόπο σκέψης του φίλου-κρυφού τους έρωτα. Με ποια αστεία γελάει, ποιος είναι ο χειρότερος του φόβος, πώς του αρέσει να περνάει τη μέρα του. Προφανώς, για να ήταν μέχρι τώρα φίλοι, μοιράζονταν ενδιαφέροντα και ταίριαζαν ως χαρακτήρες, επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να μην ταιριάξουν κι ως ζευγάρι.

Έχουν αποδεχθεί ο ένας τον άλλο ως προσωπικότητες και μάλιστα το πράγμα δε σταμάτησε εκεί, αλλά ερωτευτήκαν κιόλας. Και παρ’ όλα αυτά, φοβούνται μήπως διαλυθεί η φιλία τους. Μα έρωτας χωρίς φιλία δεν υπάρχει. Πώς θα είσαι ο εαυτός σου και πώς θα νιώσεις άνετα, εάν δε θεωρείς το σύντροφό σου και φίλο σου; Η μαγική ισορροπία βρίσκεται στο να γελάτε σαν φίλοι και να κοιμάστε σαν εραστές.

Φτάνει λοιπόν με τον φόβο, στην τελική πάλι μόνος σου τα βάζεις τα εμπόδια.  Αφού το ξέρεις, αυτόν θέλεις, αυτός είναι ο άνθρωπός σου, γιατί να αρκείσαι σε μια μέτρια, χλιαρή σχέση όταν μπορείς να ρισκάρεις και να κερδίσεις τα πάντα;

 

Συντάκτης: Νεφέλη Κομματά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη