Μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη έδωσε ο χορευτής και χορογράφος, Τάσος Ξιαρχό, στο podcast της Δάφνης Καραβοκύρη. Δε δίστασε να μιλήσει για τ απάντα στη ζωή του, ακόμα και για εκείνα που μπορεί για κάποιους να αποτελούν ταμπού και να τα φυλάνε στο πιο κρυφό συρτάρι της ζωής τους.

Για όσους αγνοούν ή για όσους δεν έτυχε να μάθουν, ο Τάσος Ξιαρχό είναι μια φιγούρα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς τα μέσα, με αφορμή την τέχνη του αλλά και την προσωπικότητά του. Έγινε γνωστός το 2017, με τη χορογραφία της Μαρίνας Σάττι στη «Μάντισσα». Άσσος στο είδος του, με πολλά σεμινάρια σε όλο τον κόσμο. Οι συνεργασίες του με γνωστούς καλλιτέχνες είναι πολλές και διαθέτει επίσης μια επιτυχημένη σχολή χορού στην Αθήνα. Άκρως ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο Τικ-τοκ, που έχει σταθεί πολλές φορές η πλατφόρμα που έχει φιλοξενήσει τις σκέψεις και τις αλήθειες του.

 



 

Πριν μερικά χρόνια, μάλιστα, είχε απασχολήσει τα μέσα με την εξαφάνισή του, η οποία αποδείχτηκε σε απόπειρα αυτοχειρίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του, ήπιε 40 χάπια στη γειτονιά που μεγάλωσε, αλλά όσο κι αν ήθελε να πεθάνει, θεώρησε πως ο Θεός είχε άλλα σχέδια για εκείνον και τον κράτησε στη ζωή. Την ώρα εκείνη, βρισκόταν σε επικοινωνία με τη δημοσιογράφο Ελεονόρα Μελέτη, γιατί όπως ο ίδιος πάντα δήλωσε, ήθελε ο κόσμος μετά τον θάνατό του να μάθει τα δικά του γιατί, πίσω από τις πράξεις του. Από τότε προσπαθεί να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει την κακή του στιγμή που αφορούσε ένα χονδροφοβικό σχόλιο που τον έβαλε στο στόχαστρο και να δει την ουσία, αλλά «όσα καλά κι αν έχω κάνει, κι αν κάνω, πάντα κάποιοι θα στέκονται σε αυτό.»

Η εξομολόγηση του στη Δάφνη περιείχε όλα τα δύσκολα μονοπάτια της ζωής του. Ο βι@σμός του στα έξι του χρόνια, από έναν δεκαεφτάχρονο, τον στιγμάτισε και ήταν ο λόγος που σε όλη του τη ζωή έκανε σ3ξ μόνο με τον χορό του. Οι σαρκικές του επαφές ήταν μόνο μια ή δυο φορές το χρόνο κι αυτό κατόπιν προγραμματισμού. Η γνωριμία του με το σ3ξ ήταν τόσο τραυματική κι αρνητική, που τον έκανε να απέχει. Όπως δήλωσε, όμως, τα τελευταία δυο χρόνια της ζωής του, έχει αρχίσει να το βλέπει διαφορετικά και να το απολαμβάνει.

 



 

Από την άλλη, δε δίστασε να μιλήσει για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, καθώς ο πατέρας του ήταν αλκοολικός και κακοποιούσε τη μητέρα και την αδερφή του, χωρίς να μπορεί ο ίδιος, ως μικρό παιδί, να τις βοηθήσει. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί πως ο πατέρας του ήταν και είναι μια καταπιεσμένη προσωπικότητα, που προσπαθούσε να εναντιωθεί στην αληθινή του ταυτότητα και να μην αποκαλύψει πως και ο ίδιος είναι gay, όπως δήλωσε ο Ξιαρχό. Από τα 17 του και για μια δεκαετία, αφού οι γονείς του χώρισαν, δεν είχε καμία επικοινωνία μαζί του. Όταν στα 27 του αποφάσισε να ζήσει για λίγο μαζί του, κατάλαβε πως δεν μπορεί να υπάρξει κανένα σημείο επαφής ανάμεσά τους.

Μίλησε επίσης και για τον δικό του προσωπικό εθισμό στις ουσίες και δήλωσε με περηφάνια πως τον τελευταίο μήνα παραμένει καθαρός. Η πιο συγκλονιστική του αποκάλυψη ήρθε αργότερα: «Είμαι οροθετικός». Το κατάλαβε, πριν διαγνωστεί, όπως είπε, από ένα όνειρο που συνήθιζε να βλέπει από παιδί. Η χρήση ουσιών και οι ερωτικές επαφές χωρίς προστασία, δεν τον δυσκόλεψαν να καταλάβει πως κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει. Καταδίκασε με έναν δικό του τρόπο το σύστημα υγείας της χώρας μας, λέγοντας πως είναι τυφλό και δεν μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα θεραπείες αν δεν έχεις κάποιον να σε κατευθύνει, όσο άμεση ανάγκη κι αν είναι. «Ένα χάπι τη μέρα, για όλη σου τη ζωή», δήλωσε συγκεκριμένα.

Μια ακόμα δήλωσή του ήρθε για να μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό: «Από τότε που έγινε γνωστό στον κύκλο μας πως είμαι οροθετικός, άνθρωποι μου ζητούν να κάνουμε σ3ξ χωρίς προφυλάξεις, για να κολλήσουν και να λάβουν το κρατικό επίδομα» δείχνοντάς μας τη θλιβερή πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2024, όπου δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που περιθωριοποιούν αλλά και που προσπαθούν να βγάλουν ακόμα και χρήματα με θεμιτά κι αθέμιτα μέσα. Ταυτόχρονα, όμως, άθελά του ενισχύει αυτή του η δήλωση κατά κάποιο τρόπο το στίγμα που υφίστανται οι οροθετικοί, για τους οποίους έχει προκύψει η φήμη ότι πρόκειται για απρόσεκτους ανθρώπους και περιθωριοποιημένους, κάτι το οποίο είναι ένα στερεότυπο κι ένα άκυρο τσουβάλιασμα. «Πλέον κάνω σ3ξ μόνο με οροθετικά άτομα ή άτομα που ξέρουν ότι το ελέγχω στο 100% για να μη φοράω προφυλακτικό», ανέφερε έπειτα, σε μια δήλωση που θα μπορούσε να δημιουργήσει παρεξηγήσεις σχετικά με τη σημασία της προφύλαξης, όχι μόνο στα οροθετικά άτομα, αλλά και γενικά.

 



 

Σήμερα, στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά θέλησε να ξεκαθαρίσει παραπάνω τη δική του κατάσταση: «Με την αγωγή που παίρνω, είναι μηδενικό το φορτίο. Δεν έχω αυτά τα συμπτώματα και δεν μπορώ να κολλήσω κανέναν. Είναι σαν να κοιμάται ο ιός μέσα μου», ανέφερε.

Κάπου εκεί, ανάμεσα στις λέξεις του, που υπήρξαν ναι μεν από καρδιάς μα ταυτόχρονα κι ως έναν βαθμό αφοριστικές και σε σημεία ίσως όχι τόσο συγκρατημένες, μου ήρθε στο νου μια σκηνή από το λατρεμένο «Παρά πέντε», του Γ. Καπουτζίδη, όταν σε ένα από τα τελευταία επεισόδια γνωρίσαμε την οροθετική γιατρό. Ο σεναριογράφος είχε φροντίσει μέσα από λίγες μόνο σκηνές να μας διδάξει σεβασμό και να μας δείξει πως ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο, δεν αποτελεί κίνδυνο για τους υπόλοιπους, όπως πολλοί νομίζουν. Είδαμε να την ακουμπούν, να την αγκαλιάζουν, να τρώνε από τα καλοφτιαγμένα γλυκά της και όλα αυτά σε κοντινά πλάνα. Μπας και καταφέρουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται από μια κοινωνία οπισθοδρομική, που δεν ξέρει πώς να αγκαλιάσει το συνάνθρωπο και τα βιώματά του. Ακόμα κι αν ο ίδιος ψάχνει ακόμα τον τρόπο να το κάνει και μερικές φορές αποτυγχάνει.

Συντάκτης: Μαρία Πορταράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου