Στη ζωή σου θα γνωρίσεις πάρα πολλά άτομα, ανάμεσά τους κι αυτά που θα εξελιχθούν σε φίλους, σε διάφορες ηλικιακές φάσεις και με διαφορετικά κριτήρια κάθε φορά. Θα γνωρίσεις και πολλά που στην πορεία θα μετατραπούν σε απλοί γνωστοί κι όσα περάσατε θα αποτελούν ανάμνηση, είτε ευχάριστη, είτε δυσάρεστη. Βασικό γνώρισμα όλων των φιλικών δεσμών που θα αναπτύξεις, είναι η αμοιβαιότητα. Η αίσθηση ότι τα συναισθήματα μοιράζονται κι είναι αμοιβαία. Συναισθήματα προσφοράς, εμπιστοσύνης, εχεμύθειας, στήριξης, κατανόησης και κυρίως, αγάπης.

Από όλους τους φίλους, θα ξεχωρίσεις εκείνον τον έναν, εκείνον που θα έχει την πιο ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου. Είναι το άτομο με το οποίο περνάτε πολλά, μικρά αλλά και μεγάλα. Σε στηρίζει όταν χάνεις τη δουλειά σου, όταν χωρίζεις και χρειάζεσαι ψυχολογική υποστήριξη, σου δανείζει εάν χρειαστεί, ξενυχτάτε σε μπαράκια, κουτούκια και γιατί όχι μπουζούκια και ταξιδεύετε, πολύ και παντού. Όλα αυτά κι άλλα τόσα σάς δένουν οριστικά και τελεσίδικα κι έτσι το φιλαράκι σου παίρνει προαγωγή και πλέον ονομάζεται κολλητός ή κολλητή.

Ανάμεσα στα πολλά φιλοσοφικά ερωτήματα, σχετικά με τη φιλία και τις σχέσεις, που προκύπτουν και χρήζουν συζήτησης ή και ανάλυσης, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθείς να περνάς εκείνη τη γραμμή που χωρίζει τη φιλία με τον έρωτα; Όμως, τι γίνεται όταν περάσεις αυτή τη γραμμή; Όταν συνειδητοποιήσεις ότι ερωτεύεσαι τον κολλητό ή την κολλητή σου; Λίγα πράγματα προκαλούν τόση αναστάτωση -και κάνουν τόσο μπαμ- όσο το να συνειδητοποιείς ότι έχεις αρχίσει να γουστάρεις. Όταν νιώσεις συναισθήματα διαφορετικά και ξεκινήσεις να βλέπεις ως πιθανό σύντροφο το άτομο που ήταν μαζί σου σε όλα και που ορκιζόσουν, λίγο καιρό πριν, ότι κάτι τέτοιο δε θα συνέβαινε ποτέ.

Ωστόσο, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να πανικοβληθείς, κανένας λόγος να χάσεις τον ύπνο σου. Ίσως, αν είστε τυχεροί, να εξελιχθεί σε κάτι όμορφο κι ουσιαστικό, αν -και πρέπει να τονιστεί το αν- όλο αυτό είναι αμοιβαίο.

Ποιοι είναι οι 6 λόγοι για να μην τρομάξεις αν όντως γουστάρεις το καλύτερό σου φιλαράκι:

 

1. Οικειότητα

Το μεγάλο θετικό είναι ότι έχετε αναπτύξει μια πρωτοφανή οικειότητα μεταξύ σας, νιώθετε κι έχετε άνεση, έχετε δει και ζήσει ο ένας τον άλλον σε άβολες, προσωπικές, αμήχανες, χιουμοριστικές στιγμές και θεωρητικά πάντα, δε θα υπάρξουν εκπλήξεις ή απρόσμενες καταστάσεις. Σε έχει δει να βγαίνεις από το μπάνιο, να νυστάζεις το πρωί, να έχεις νεύρα με τον εργοδότη σου, να μιλάς θυμωμένα με τη μητέρα σου γιατί σε πήρε για δέκατη φορά σήμερα, να σκαρώνεις πλάκα στον αδερφό σου, να παίζεις με τις ώρες βιντεοπαιχνίδια ή με το κατοικίδιό σου.

 

2. Εύκολη επικοινωνία και συνεννόηση

Έχετε ήδη αναπτύξει τους δικούς σας κώδικες επικοινωνίας, τον δικό σας τρόπο με τον οποίο συνεννοείστε. Πιθανότατα καταφέρνετε να μιλήσετε με ένα βλέμμα, με ένα μορφασμό, με μια απλή κίνηση. Καταλαβαίνεις ότι το μισοκλείσιμο των ματιών σημαίνει θυμό, το μειδίαμα ειρωνεία, το συνοφρύωμα προβληματισμό, το γάργαρο γέλιο ενθουσιασμό. Και το εκπληκτικό είναι ότι είναι οι δικοί σας κώδικες, κατάδικοί σας, που μόνο εσείς τους μοιράζεστε. Μια και μόνο λέξη είναι αρκετή για να καταλάβετε τι θέλετε να πείτε, τι εννοείτε, τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Δεν υπάρχουν στιγμές ασυνεννοησίας ή παρανόησης, τα πολλά χρόνια σας έχουν δώσει τη δυνατότητα να καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλο σε σχεδόν απόλυτο επίπεδο.

 

3. Αίσθημα αποδοχής

Σε έχει ήδη αποδεχτεί, με τα πάνω σου, τα κάτω σου, τα στραβά και τα ανάποδά σου. Ξέρει τις ιδιορρυθμίες σου, όλα εκείνα που κάποιοι ονομάζουν παραξενιές, και σε αποδέχεται έτσι όπως είσαι. Δε θέλει να σε αλλάξει, σε αγαπά για αυτό που είσαι, ή για να το θέσω αλλιώς, παρόλο που έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά.

 

4. Δεν υπάρχουν μυστικά

Ήδη ξέρετε ο ένας για τον άλλο πολλά, ξέρετε ίσως και πράγματα που δεν ξέρει κανείς άλλος από την ευρύτερη παρέα σας. Δε θα υπάρξουν εκπλήξεις, δε θα βρεθείτε προ άγνωστων κι απρόσμενων καταστάσεων, είστε ο ένας στη ζωή του άλλου αρκετό διάστημα για να γνωρίζετε πλέον καλά τα απόκρυφά σας.

 

5. Άδολη αγάπη

Αναμφισβήτητα υπάρχει αγάπη μεταξύ σας, νοιάζεστε ο ένας τον άλλον, γνωρίζεστε για τόσο καιρό και τόσο καλά που συμπαραστέκεστε, βοηθάτε ο ένας τον άλλο με αίσθημα προσφοράς και ανιδιοτέλειας. Αυτή η αγάπη είναι που έκανε τον δεσμό σας δυνατό κι άρρηκτο.

 

6. Κοινά ενδιαφέροντα

Σας αρέσουν οι ίδιες ταινίες, τα ίδια βιβλία, αγαπάτε και οι δύο το σκάκι, βλέπετε μαζί ποδόσφαιρο, ακούτε μαζί το καινούργιο άλμπουμ των Coldplay (σκόπιμη η αναφορά). Χωρίς αμφιβολία, υπάρχει ένα κοινό έδαφος και μια κοινή βάση για να ξεκινήσετε.

Εκείνο που πρέπει να θυμάσαι, αν σου συμβεί κάτι τέτοιο, είναι αφενός να μην τρομάξεις διότι είναι κάτι πάρα πολύ πιθανόν να συμβεί κι αφετέρου, αφού βεβαιωθείς ότι όντως πρόκειται για αθεράπευτη καψούρα, να αποφασίσεις αν θέλεις να το πεις. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τον πανικό και τον φόβο σου, οι σκέψεις που θα περάσουν από το μυαλό σου θα είναι τόσες πολλές και ο κοινός παρονομαστής: Τι θα γίνει αν δεν πετύχει; Θα χαθεί ό,τι χτίσαμε; Θα χάσω τον πιο σημαντικό άνθρωπο στη ζωή μου;

Θεωρώ ότι στη ζωή οι ευκαιρίες μάς δίνονται για να τις αρπάζουμε και οι ιστορίες δε γράφονται με το «αν». Γράφονται με το «να». Να το πω, να τολμήσω, να ρισκάρω. Φόρεσε, λοιπόν, το πιο σαγηνευτικό χαμόγελο, διάλεξε το δικό σας ξεχωριστό μέρος και πες ό,τι νιώθεις όπως το νιώθεις. Γιατί, τι πιο όμορφο συναίσθημα να ερωτεύεσαι το άτομο που σε ξέρει καλύτερα; Κι αν στην αρχή είναι άβολο ή αμήχανο, στο τέλος θα μπορείς να πεις ότι σε βρήκε μεγάλη τύχη που βρήκες φίλο κι έρωτα στο ίδιο πρόσωπο. Θυμήσου μόνο τη σκηνή που η Μόνικα και ο Τσάντλερ παντρεύονται κι ανταλλάζοντας όρκους, παραδέχονται ότι νιώθουν τόσο τυχεροί που βρήκαν τον έρωτα στον κολλητό τους. Δεν είναι ένα βλέμμα που θέλεις να δεις; Δεν είναι ένα αίσθημα που θέλεις να ζήσεις;

Συντάκτης: Χριστιάνα Δεμέναγα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου