Ξέρω πολύ καλά ότι είναι δύσκολο κάθε πρωί ν’ αντιστέκεσαι στο snooze που έχει το ξυπνητήρι σου και κάθε μέρα θες να κοιμάσαι λιγάκι παραπάνω, -είναι ανθρώπινο! Τι θα έλεγες όμως αν γνώριζες ότι οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον πλανήτη ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί, κι οργανώνουν την ημέρα τους έτσι, ώστε το εικοσιτετράωρο να τους φτάνει και να τους περισσεύει; Για παράδειγμα, ο CEO της Apple Τιμ Κουκ ξυπνάει στις 3:45 π.μ., και ασχολείται μια ώρα με τα emails του, μετά πηγαίνει γυμναστήριο, πίνει τον καφέ του σ’ ένα απ’ τα πιο πολυσύχναστα spot και παρακολουθεί ξανά τα emails του, οργανώνοντας τις πρωινές του συναντήσεις.

Η μεγαλύτερη influencer του πλανήτη, Κιμ Καρντάσιαν ξυπνάει στις 4:30 π.μ., κάνει το πρωινό πρόγραμμα γυμναστικής της, προετοιμάζει το πλάνο της ημέρας και το ίδιο πλάνο ακολουθούν και η Βικτόρια Μπέκαμ και η Όπρα Γουίνφρεϊ. Τα τελευταία χρόνια και πριν την προβολή του Dragon’s Den στη χώρα μας ακολουθώ τη CEO και ιδρύτρια της εταιρίας καλλυντικών, Rodial Group στα social media, τη Μαρία Χατζηστεφανή. Όπως έχει εξομολογηθεί και η ίδια στο βιβλίο της «Πώς να φτάσεις στην κορυφή», ξεκινάει την ημέρα της από νωρίς το πρωί και δημοσιεύει την πρωινή της ρουτίνα στο instagram. Ξυπνάει περίπου στις 06:00, κάνει την πρωινή της γυμναστική, παρακολουθεί τις ειδήσεις ή κάνει διαλογισμό, λίγο πριν φτάσει στο γραφείο της έχοντας προετοιμάσει παράλληλα και το πλάνο της ημέρας.

Οι πρωινοί ρυθμοί διαφέρουν από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, αλλά για πολλούς από εμάς, η ιδέα να ξυπνάμε πολύ νωρίς το πρωί φαίνεται απειλητική. Ωστόσο, αυτή η πρακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι διάσημοι αστέρες του πλανήτη μπορεί να φέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Σ’ αυτό το κείμενο λοιπόν, θα εξερευνήσουμε τις θετικές επιδράσεις που έχει η πρακτική του να ξυπνάς νωρίς το πρωί, κι αν θες να ξέρεις σ’ εμένα έπιασε!

 

Επιπλέον ώρες μες στην ημέρα

Όταν ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί, διαθέτεις επιπλέον ώρες για να εκτελέσεις τα καθημερινά σου καθήκοντα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα κι επιτυχία στην εργασία σου, δουλεύοντας παράλληλα με όλους τους προσωπικούς και επαγγελματικούς σου στόχους. Η αλήθεια είναι πως και για εμένα ήταν αρκετά δύσκολο το εγχείρημα στην αρχή, όταν όμως συνήθισα στο μοτίβο του πολύ πρωινού ξυπνήματος, πλέον είχα περισσότερη ενέργεια κάθε πρωί, δεν γκρίνιαζα που έπρεπε να πάω στο γραφείο και μπορούσα να εκτελέσω πιο παραγωγικά τα καθήκοντά μου.

 

Το πρωινό ξύπνημα μειώνει την ένταση και τα νεύρα

Το πρωινό ξύπνημα μπορεί να μειώσει την ένταση και τα νεύρα που μπορεί να σου δημιουργηθούν μες στην ημέρα σύμφωνα με έρευνες. Επιπλέον είναι μια καλή ευκαιρία για ν’ απολαύσεις τον καφέ σου με την ησυχία σου, χωρίς να βρίσκεσαι διαρκώς στην τσίτα, να διαβάσεις ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, να κάνεις διαλογισμό, να αφιερώσεις χρόνο στην προσωπική σου ανάπτυξη ή ό,τι θέλεις εσύ τέλος πάντων.

 

Το πλάνο προπόνησής σου είναι πιο έντονο και η ημέρα σου γίνεται πιο δημιουργική

Οι πρωινοί τύποι έχουν συχνά πιο υγιείς συνήθειες από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Μπορείς να αφιερώσεις χρόνο λοιπόν για να προπονηθείς πιο έντονα και να σπαταλήσεις επιπλέον ενέργεια στην εργασία σου, να ετοιμάσεις γεύματα σε μπολάκια που θα πάρεις μαζί σου στο γραφείο και να είσαι σε επαφή την ψυχική σου ευεξία διαρκώς. Επιπλέον όταν ξυπνάς νωρίς τείνεις να είσαι πιο δημιουργικός και να κάνεις brainstorming με νέες ιδέες και καινοτομίες που αναπτύσσουν τον κλάδο στον οποίο εργάζεσαι.

 

Επικοινωνία με τη φύση

Το πρωί είναι η ιδανική στιγμή για να συνδεθείς με τη φύση. Μπορείς να πας για μια πρωινή βόλτα να πάρεις τον καφέ σου από το κοντινότερο καφέ, ν’ απολαύσεις τη φυσική ομορφιά και ν’ ανανεώσεις την επικοινωνία σου με το περιβάλλον. Το πρωινό τρέξιμο για παράδειγμα σ’ ένα δάσος σε βοηθάει σημαντικά στο να οξυγονωθεί ο εγκέφαλός σου και να λειτουργήσει αποδοτικότερα κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης ημέρας.

 

Καλύτερη συγκέντρωση

Το πρωί είναι η καλύτερη στιγμή για συγκέντρωση και δημιουργικότητα. Είτε για να γράψεις ένα κείμενο στο site που αρθρογραφείς, είτε μια παρουσίαση για το καινούργιο σου πρότζεκτ, είτε και για να οργανώσεις τα ραντεβού της ημέρας σου χωρίς να αποσπάσαι ταυτόχρονα από τα social media. Έτσι μ’ αυτό τον τρόπο ο νους μας είναι φρέσκος κι ανοιχτός σε νέες ιδέες και προκλήσεις καθημερινά.

 

Καλύτερη υγεία και ανθεκτικότητα μέσα στην ημέρα

Οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς το πρωί τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία και υψηλότερη ανθεκτικότητα μέσα στην ημέρα. Ένας καλός βραδινός ύπνος (ο οποίος ορίζεται στις τέσσερις με πέντε ώρες καθημερινά) βοηθάει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού σου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον η ανθεκτικότητά σου και η διάθεσή σου μέσα στην ημέρα ανεβαίνουν σε υψηλότερα επίπεδα από τα συνηθισμένα, ενώ παράλληλα η σ3ξουαλική σου ενέργεια «χτυπάει» ταβάνι.

 

Καλύτερες σχέσεις με το κοινωνικό σου περιβάλλον

Οι πρωινοί τύποι συχνά έχουν περισσότερο χρόνο για ποιοτική επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους τους. Αυτό ενισχύει τις σχέσεις και την αίσθηση συμπερίληψης ενός ατόμου. Μπορείς να καλέσεις κάποιον φίλο σου για να πείτε τα νέα σας, να επισκεφτείς τους γονείς σου όταν δεν προλαβαίνεις να το κάνεις επειδή εργάζεσαι πολλές ώρες ή να βγεις μ’ έναν φίλο σου για έναν πρωινό καφέ πριν πάτε στις δουλειές σας.

 

Προσωπική επιτυχία

Είναι αλήθεια όπως αναφέραμε και πιο πάνω ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί είναι επιτυχημένοι στη ζωή τους και έχουν φτάσει σ’ ένα πολύ καλό σημείο στην καριέρα τους, επειδή είχαν μία ή δύο ώρες επιπλέον στην ημέρα τους. Οι πρωινές ώρες προσφέρουν χρόνο για προσωπική ανάπτυξη και στόχους που οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας δύσκολα το επιτρέπουν.

 

Αυτο-φροντίδα

Τέλος, το πολύ πρωινό ξύπνημα είναι η τέλεια στιγμή για αυτό-φροντίδα. Μπορείς να αφιερώσεις χρόνο για να φροντίσεις τον εαυτό σου, ν’ ασχοληθείς με τον εσωτερικό σου κόσμο και να ενισχύσεις την αυτοεκτίμησή σου. Δέκα λεπτά καθημερινά μιλώντας στον καθρέπτη σου αρκούν για να αγγίξεις την επιτυχία. Ανάλυσε όσα έκανες και δεν έκανες καλά την προηγούμενη ημέρα και θέσε τους στόχους της ημέρας.

 

Αντί επιλόγου: Πλέον με σιγουριά και μετά από καιρό εφαρμογής έχω γίνει ένα καλοκουρδισμένο Ελβετικό ρολόι. Το να ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία, την ευεξία και την επίτευξη των στόχων σου. Αν και δεν είναι εύκολο ν’ αλλάξεις τις συνήθειές σου, το πρωινό ξύπνημα μπορεί ν’ αξίζει τον κόπο για εσένα που θες ν’ αγγίξεις την επιτυχία και να φτάσεις στην κορυφή. Μία ή δύο ώρες επιπλέον καθημερινά, είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι προς την επιτυχία και ποιος δεν το θέλει αυτό;

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου