Η μουσική για πολλούς ανθρώπους είναι βάλσαμο, είτε γιατί λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό για τις δύσκολες ημέρες, είτε γιατί βοηθάει ν’ αναπτυχθούν, τόσο σε νοητικό, όσο και σε μορφωτικό επίπεδο. Είναι αυτό το νευρολογικό θαύμα που συμβαίνει καθημερινά στη ζωή μας μέσω της μελωδίας και των στίχων κι όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο, από μωρά, μπορούμε ν’ αποκτήσουμε superpower εγκέφαλο, όσοι φλερτάρουμε με τη μουσική.

Στο άκουσμα μιας μελωδικής γραμμής, πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου μας συμμετέχουν σε μια νοητική διαδικασία που θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής. Ειδικότερα, όταν κάποιος παίζει ένα μουσικό όργανο, την ώρα εκείνη, στον εγκέφαλό του γίνεται έκρηξη, όπως ακριβώς συμβαίνει και μ’ ένα ηφαίστειο. Μέσα από πολλαπλά στοιχεία ερευνών που παίρνουν καθημερινά οι νευρολόγοι κι οι επιστήμονες, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μουσική ενεργοποιεί εγκεφαλικά κύτταρα, ακόμη κι όταν αυτά βρίσκονται σε αδράνεια- όπως π.χ. στην περίπτωση κάποιου που είναι σε κώμα.

Σύμφωνα με την Ανίτα Κόλινς και την έρευνά της καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κάθε φορά που ένας μουσικός παίζει κάποιο μουσικό όργανο, χιλιάδες πυροτεχνήματα εκρήγνυνται στον εγκέφαλό του. Μπορεί να φαίνεται συγκεντρωμένος και να εκτελεί τη μελωδική γραμμή με ευλάβεια, όμως εκείνη την ώρα μέσα στο κεφάλι του συμβαίνει ένας οργασμός από νευρολογικά σήματα που γεννούν ένα νέο είδους γνώσης και διαύγειας. Είναι λες και πολλές περιοχές του εγκεφάλου ξεκινούν να φωτίζονται διαδοχικά και ξαφνικά, καθώς γίνεται η επεξεργασία του ήχου, με το μυαλό να αποκωδικοποιεί όσα το αυτί ακούει. Είναι πραγματικά η πιο ενδιαφέρουσα μαγνητική εγκεφάλου που θα μπορούσε κανείς ποτέ να ζητήσει.

Αυτό το νευρολογικό θαύμα που συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο μέσω της μουσικής είναι μοναδικό. Ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται τον ήχο και να διαχωρίζει τη μελωδία και τον ρυθμό, ενώ παράλληλα μπορεί ν’ αυξήσει τα επίπεδα νοητικής λειτουργίας μέσω της συγκεκριμένης εκγύμνασης του εγκεφάλου. Συγκεντρωνόμαστε καλύτερα, κατεβάζουμε ή ανεβάζουμε παλμούς, μπορούμε να εκτελέσουμε πιο εύκολα μαθηματικούς υπολογισμούς και χειρωνακτικές πράξεις ακριβείας.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο εγκέφαλος αυτός αφορά έναν μουσικό; Το επίπεδο των εκρήξεων και των πυροτεχνημάτων αυξάνεται στον μέγιστο βαθμό, σαν ένα πλήρες πρόγραμμα γυμναστικής για τον εγκέφαλο που λαμβάνει χώρα όσο εξασκεί την τέχνη του. Οι επιστήμονες, θέλοντας να μελετήσουν τη διαφορά της εγκεφαλικής δραστηριότητας των ατόμων που παίζουν μουσική, κατέγραψαν μια υπερ-λειτουργία πολλών περιοχών του εγκεφάλου, σχεδόν μεταφυσική, αφού ταυτόχρονα συνεργάζονται περιοχές που σε άλλη περίπτωση παραμένουν ανενεργές η μία με τη δράση της άλλης.

Σύμφωνα πάντα με την Κόλινς αυτό συμβαίνει γιατί το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου απασχολεί ταυτόχρονα παραπάνω από μία περιοχές του εγκεφάλου, κυρίως τον οπτικό, ακουστικό και κινητικό φλοιό. Όπως και με κάθε γυμναστική, η πειθαρχημένη και δομημένη εξάσκηση της μουσικής ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, επιτρέποντάς τη χρήση τους και σε άλλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, εκτός του αυξημένου νοητικού επιπέδου, οι μουσικοί έχουν κι εντυπωσιακή μνήμη. Θυμούνται πολύ περισσότερα πράγματα απ’ τους υπόλοιπους ανθρώπους, ενώ παράλληλα εξασκούν όλες τις περιοχές του εγκεφάλου τους μέσω της μουσικής.

Το να είσαι μουσικός, απαιτεί πειθαρχία και προσπάθεια. Μέσω του παιξίματος ενός μουσικού οργάνου, αυξάνεις την εγκεφαλική σου λειτουργία, αλλά βελτιώνεις και τα επίπεδα της μνήμης σου. Τα εγκεφαλικά σου κύτταρα δεν μπαίνουν σε αδράνεια και βρίσκεσαι διαρκώς σε μια εγρήγορση. Αν σκεφτόσουν ν’ αρχίσεις την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, μήπως το παραπάνω κείμενο είναι μια παρακίνηση για να το κάνεις;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου