xscgh

Ένα ερώτημα που βασανίζει τα ζευγάρια είναι αν υπάρχουν μυστικά για επιτυχημένους γάμους. Στην πραγματικότητα, αυτό που υπάρχει είναι κάποιοι μηχανισμοί αντιμετώπισης προβλημάτων που επιτρέπουν στα ζευγάρια να παραμένουν μαζί ευτυχισμένα και κανένας μαγικός ζωμός. Είναι λογικό πως μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα γάμου ξεκινάει η απομυθοποίηση κι η ασυμφωνία μεταξύ των συντρόφων που οδηγούν σε προβλήματα λόγω της διαφορετικότητας των ζευγαριών, που είναι κι απολύτως φυσιολογική. Ακόμα και τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν διακυμάνσεις. Η ικανοποίηση μέσα στο ζευγάρι είναι κάτι που αυξάνεται και μειώνεται συνεχώς, μπορεί όμως να σταθεροποιηθεί με τη βοήθεια κάποιων μηχανισμών.

Αρχικά, το άλφα και το ωμέγα είναι η επικοινωνία, αλλά η ουσιαστική κι αληθινή. Ακόμα και τα πιο ασήμαντα θέματα πρέπει να συζητιούνται, έτσι ώστε κανένας σύντροφος να μην υποφέρει σιωπηρά. Όταν κάτι σας ενοχλεί καλό είναι να το επικοινωνείτε, προτού όμως το κάνετε, πάρτε λίγο χρόνο και δείτε με τι τρόπο εκφράζετε τη δυσαρέσκειά σας. Αν ο τρόπος αυτός δεν ωφελεί τη σχέση σας, βρείτε έναν εναλλακτικό, ο οποίος δεν ενοχοποιεί το ταίρι σας. Με αυτή τη βελτίωση επιτυγχάνεται και το μοίρασμα κι η κατανόηση των συναισθημάτων.

 

Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;

Κάνε τώρα το τεστ!

 

 

Μεγάλο κομμάτι σε αυτό τον τομέα είναι και ο ρόλος του ακροατή που πρέπει να διαδραματίζεται εκατέρωθεν, αλλιώς μια επικοινωνία όπου όλοι μιλάνε χωρίς ν’ ακούνε δεν οδηγεί πουθενά. Σε δεύτερο στάδιο ο διαχωρισμός του ανθρώπου σας από τη δουλειά του και την επιτυχία που αυτή του προσφέρει, βοηθάει στο να διατηρηθούν οι αξίες κι οι λόγοι που είστε μαζί. Κάθε σχέση χρειάζεται μια σταθερή βάση όταν εμπλέκονται κατορθώματα, επιτυχίες κι εγωισμοί. Η βάση αυτή είναι ο διαχωρισμός που θα προσφέρει εκτίμηση κι ενθάρρυνση απέναντι στον σύντροφό σας.

Μιας και μιλάμε για τον τομέα της εργασίας χρειάζεται κι εδώ μια καλή ισορροπία ανάμεσα σε υποχρεώσεις κι έγγαμη ζωή. Ο χρόνος για από κοινού πράγματα και καινούργιες, γεμάτες ρομαντισμό δραστηριότητες, είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, που θα προκύψουν από υπερβολική προσκόλληση στη δουλειά του καθενός. Ακόμη, οι ρεαλιστικές προσδοκίες βοηθάνε τα ζευγάρια να μείνουν χρόνια μαζί. Κάθε πετυχημένο ζευγάρι μπορεί να δει και να κατανοήσει πως κάποια χαρακτηριστικά του συντρόφου τους δεν είναι τα ιδανικά, αλλά και να μην προσπαθήσει με καβγάδες να τ’ αλλάξει.

Η αποδοχή κι από κοινού εστίαση στα θετικά στοιχεία, που σίγουρα θα υπερτερούν των αρνητικών, βοηθάει στο να μην υπάρχουν συναισθήματα ενόχλησης. Η ρεαλιστική αντιμετώπιση οδηγεί και στους συμβιβασμούς, είναι λάθος να κρατάτε σκορ για το ποιος νικάει και χάνει σε καθένα τσακωμό, γιατί όσον αναφορά στις ανθρώπινες σχέσεις δεν μπορείς να βγαίνεις πάντα νικητής από ένα καβγά, αλλά ούτε και χαμένος. Αυτό που μένει στο τέλος της ημέρας είναι να κοιμάσαι συμφιλιωμένος και με τον εαυτό σου και με τον άνθρωπό σου.

Κάποια στιγμή έρχεται κι η ρουτίνα μέσα στη σχέση, αυτό όμως δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα κακό. Ένα καθημερινό τελετουργικό έχει τη δύναμη να κάνει τη ρουτίνα να φαίνεται πιο όμορφη και να προσφέρει χαλάρωση σε δύσκολες στιγμές. Είτε απολαμβάνετε τον καφέ σας πριν τη δουλειά, είτε μετά το φαγητό μοιράζεστε παρέα ένα γλυκό ή ακόμα και το βράδυ απολαμβάνετε ένα αφρόλουτρο λέγοντας τα νέα της ημέρας σας, είναι σημαντικό να έχετε μικρές στιγμές εγγύτητας κάθε μέρα. Σε κάθε περίπτωση, η λέξη κλειδί είναι το μαζί και η προσπάθεια να τηρείτε αυτή τη συνήθεια. Και περνάμε στο αγκάθι της απολογίας. Πολλές φορές από την άσκοπη κι αλόγιστη χρήση της συγγνώμης, χάνει την ουσία της, γι’ αυτό δοκιμάστε μετά τον επόμενο τσακωμό να προσφέρετε μια μικρή κι όμορφη πράξη μεταμέλειας, η οποία θα δημιουργήσει μια ξεχωριστή και ρομαντική ατμόσφαιρα.

Κάπως έτσι οδηγούμαστε μέσω της συναισθηματικής οικειότητας και στη σωματική, φτιάχνοντας μια ερωτική ζωή στην οποία θέλουμε να συνυπάρχουμε με το ταίρι μας, μας ικανοποιεί και μπορεί να λύσει εντάσεις που προκύπτουν από τη σωματική μας απομάκρυνση και την αίσθηση απόρριψης. Παντρεμένα ζευγάρια παραδέχονται πως δεν τους ενδιαφέρει τόσο η συχνότητα, όσο η ποιότητα κι αυτή από μόνη της είναι ικανή να βοηθήσει σε πολλά θέματα.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως ο γάμος δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά απαιτεί σκληρή δουλειά καθώς είναι μια μακροχρόνια δέσμευση με κοινούς στόχους. Ο κάθε σύντροφος είναι παράλληλα και φίλος και μέσα από τον γάμο γίνεται ένας χαρακτήρας εξελισσόμενος και πολύ πιο ενδιαφέρων. Η πραγματική συμβουλή όλων είναι να μη σχεδιάζεις το μέλλον, αλλά να μείνεις και να ζήσεις το παρόν. Εκεί, μαζί με όλους τους μηχανισμούς αντιμετώπισης να γίνεις ο καλύτερος σύντροφος, αλλά μόνο για το τώρα, αυτό είναι που μετράει πραγματικά.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου