Αν αποφάσισες να μετακομίσεις σ’ άλλη χώρα, να μείνεις μόνος σου ή με τον σύντροφό σου για πρώτη φορά, βιώνεις μια απώλεια ή ένα διαζύγιο, ακόμα και τον ερχομό ενός παιδιού,  ουσιαστικά είσαι στα πρόθυρα μεγάλων αλλαγών που συμβαίνουν στη ζωή σου. Κάποιες από αυτές, μπορεί να σου φαίνονται βουνό στην αρχή, όμως αν τις διαχειριστείς  έξυπνα και ψύχραιμα, θα δεις ότι αμέσως αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισής των κι αλλάζεις κι εσύ ο ίδιος.Άλλωστε ποτέ οι αλλαγές δεν έρχονται στη ζωή σου με ραντεβού και συνήθως δεν είσαι προετοιμασμένος γι’ αυτό που πρόκειται να σου συμβεί.

Όλοι έχουμε τη γραμμή μας, αυστηρή ή μη, που καθορίζεται απ’ την παιδική μας ηλικία, μέχρι να φύγουμε απ’ τη ζωή. Η γραμμή αυτή μεταβάλλεται και καμπυλώνει από αλλαγές που συμβαίνουν κατά κύριο λόγο σε μας κι επηρεάζουν κυρίως τους ίδιους, αλλά και τους άλλους γύρω μας. Αλλαγές που μας τις επιβάλλουν άλλοι πολλές φορές, ή χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε κι αρχίζει το παιχνίδι της προσαρμογής με εμάς στη θέση του βασικότερου παίχτη.

Η ζωή μας, είναι γεμάτη εκπλήξεις και πολλές φορές, δε μας προετοιμάζει γι’ αυτά που μπορούν να μας συμβούν. Το να είμαστε ρεαλιστές, κάποιες φορές είναι ένα απαραίτητο συστατικό που χρειάζονται οι άνθρωποι για να πάνε ένα βήμα παρακάτω. Αν τα πράγματα αυτήν την περίοδο δεν πάνε καλά για σένα και σε βασανίζει η ρουτίνα που έχεις δημιουργήσει στα εργασιακά σου, ή στα προσωπικά σου, τότε είναι ίσως η ώρα να αναρωτηθείς γιατί παραμένεις σ’ αυτό το συγκεκριμένο καθεστώς της σταθερότητας, για την ακρίβεια το ερώτημα ίσως είναι, γιατί στο καλό τρέμουμε τόσο πολύ τη μεταβολή;

Η αποδοχή της οποιαδήποτε αλλαγής, είναι το αμέσως επόμενο βήμα. Με το ν’ αποδεχθείς την έννοια της μεταβολής στη ζωή σου, βοηθάς τον εαυτό σου να ξεκολλήσει πιο εύκολα και ν’ αποδεχτεί ό, τι ονομάζεται καινούριο. Είτε πρόκειται για μια νέα θέση εργασίας με ανάληψη περισσότερων ευθυνών, είτε πρόκειται για έναν χωρισμό.

Σημασία έχει ο χρόνος, ζωτική κιόλας. Θα πρέπει να μάθεις να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου ν’ αποδεχτεί και να καταλάβει κυρίως. Είναι άλλωστε μια υγιής συναισθηματική μετάβαση η κατανόηση και πολλές φορές καταπιεζόμαστε προκειμένου να μη δεχτούμε το να μπούμε στη διαδικασία αυτή του να το ψάξουμε κάπως παραπάνω από το προφανές. Με δυο λόγια, αν δεν εμπεδώνουμε με τη μία τι στο καλό συμβαίνει, δεν μπαίνουμε στον κόπο να το σκαλίσουμε λιγάκι παραπάνω.

Ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα είναι ο πιο σημαντικός. Κάθε αλλαγή είναι δόκιμο να τη βλέπουμε σαν εν δυνάμει ευκαιρία για να εξελιχτούμε στο δικό μας προσωπικό παρακάτω. Ίσως δεις ότι στην αρχή η ψυχολογία σου είναι απόλυτα συνυφασμένη μ’ αυτό που βιώνεις κι εσύ ο ίδιος και δε θα μπορείς να δεχτείς εύκολα τη νέα άγνωστη συνθήκη. Μέρα με τη μέρα όμως θα δεις ότι αυτό θα σε αλλάξει, σε νοοτροπία, συνήθειες.

Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι αναζητούμε καθοδήγηση κι η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε φίλους και γνωστούς να μας βοηθήσουν σε μια επερχόμενη αλλαγή που πρόκειται να συμβεί στη ζωή μας, όμως όταν αυτή έρθει (ή αν) αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι αυτό ακριβώς που προσδοκούσαμε. Η ψυχολογία μας καθορίζει τη γραμμή αυτή που ακολουθούμε, την κλίση της και τις στροφές της. Οι γύρω μας είναι θεατές της πορείας αυτής, όχι όμως οδηγοί της.

Τα ρίσκα άλλωστε, είναι για να τα παίρνουμε εμείς οι άνθρωποι κι ό, τι ονομάζουμε με περισσή σιγουριά ζωή, είναι από μόνη της ένα τεράστιο ρίσκο. Άρα, αν παίζεις εκ του ασφαλούς, ίσως να πηγαίνεις κόντρα στην ίδια σου τη φύση. Σκέψου το!

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου