Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια ρουτίνα στην καθημερινότητά μας, που, πολλές φορές γίνεται εξαντλητική και δύσκολη ως προς το να τη βγάλουμε εις πέρας, τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους. Έχουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα, που αντανακλάται σε δουλειά, φίλους, οικογένεια και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πόσα πράγματα όμως κάνουμε για τον εαυτό μας καθημερινά και πόσο τον προσέχουμε και του αφιερώνουμε τον χρόνο που του αξίζει; Η απάντηση είναι διφορούμενη, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βγουν απ’ τον Κυκεώνα της ρουτίνας και να στραφούν σε νέα πράγματα, που θα τους βοηθήσουν να είναι και πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους, αλλά και που θα τους ανοίξουν ένα νέο κόσμο με λιγότερο στρες και περισσότερη ελευθερία. Την ίδια στιγμή που το θέλουν, γεμίζουν με όλο και περισσότερες προγραμματισμένες υποχρεώσεις την ημέρα τους, γυρίζοντας και πάλι το μηδέν την ελευθερία και δημιουργικότητά τους.

Πολλές φορές η ελευθερία που αναζητούμε βρίσκεται μπροστά μας σ’ απλά πράγματα και σίγουρα θα έχεις βρεθεί κι εσύ στη θέση να μη θέλεις να ξυπνήσεις το πρωί στην προγραμματισμένη σου ώρα για τη δουλειά ή να θες να χουζουρέψεις λίγο παραπάνω στο ρεπό σου. Αυτό το ξυπνητήρι στο κινητό πόσες αναβολές έχει βιώσει; Και πόσα πράγματα θέλεις να κάνεις καθημερινά εκτός προγράμματος και δε σου βγαίνουν; Με λίγη καλή θέληση όλα γίνονται.

Ένα διάλειμμα για να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου σειρά καθώς δουλεύεις ένα project στο σπίτι ή να κάνεις ένα μικρό break για γυμναστική, δεν είναι δα και μεγάλη υπόθεση. Είναι ένα μικρό τρικ που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να μπορέσεις να είσαι πιο αποδοτικός στη δουλειά σου. Μια συνάντηση με τους φίλους σου, ενώ έχεις διάβασμα για τη σχολή είναι σημαντικό να συμβεί. Το αντιλαμβάνομαι, το διάβασμα ιδιαίτερα όταν είναι απαιτητικό δεν μπορείς να το παραβλέψεις. Υπάρχουν όμως και οι χρυσοί νόμοι στη ζωή σου σχετικά με τη μελέτη που ως φοιτητής θα πρέπει να ακολουθήσεις. Να βγεις για λίγο εκτός προγράμματος. Η ζωή σίγουρα δεν ξεκινά και δεν τελειώνει μ’ ένα μάθημα που δεν πέρασες- ασχέτως που ο σκοπός εδώ είναι ο ακριβώς αντίθετος. Η λογική θέλει το να βγαίνεις εκτός προγράμματος να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνεις εντός στόχου και προγράμματος.

Κι αν κάποια απ’ αυτά τα πράγματα που κάνεις εκτός προγράμματος σε βοηθούν, τότε συνέχισέ τα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ή μία καθημερινότητα αυστηρή ζωή, παρουσιάζουν έντονα και μεγάλα συναισθηματικά ξεσπάσματα τα οποία συχνά μπορούν να εμφανιστούν και με τη μορφή σωματοποιημένων συμπτωμάτων. Κι όταν το σώμα και το μυαλό αντιδρά, κατηγορούν τον εαυτό τους που δεν μπορούν να βγουν εκτός προγράμματος για να δουν τους φίλους τους, να μαζευτούν στο σπίτι για να οργανώσουν ένα πιτζάμα πάρτι ή ακόμη καλύτερα μια βραδιά καραόκε. Οι άνθρωποι αυτοί είναι προσκολλημένοι στη δουλειά τους, ή σε κάποια σημαντική στιγμή τους, που περνούν εκείνο το διάστημα. Χρειάζονται σίγουρα την ελευθερία του μη προγραμματισμένου, καθώς οι περισσότεροι στο τέλος καταλήγουν υπόλογοι στον ίδιο τους τον εαυτό.

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν κι οι άνθρωποι που βγαίνουν εκτός προγράμματος και το απολαμβάνουν. Οργανώνουν την καθημερινότητά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι όλα ταιριασμένα και πολλές φορές τους έχει συμβεί να βγουν εκτός προγράμματος χωρίς να έχουν ιδιαίτερες απώλειες. Δεν επηρεάζονται απ’ την αναβολή ενός γεγονότος ψυχολογικά. Το ζουν στον μέγιστο βαθμό και προσπαθούν να το απολαύσουν κιόλας.

Είναι όμορφο να ζεις χωρίς περιορισμούς όλη την ώρα. Οι άνθρωποι δε χρειάζεται να χωρίζουμε τις δραστηριότητές μας σε κουτάκια. Όλοι έχουμε ανάγκη την καλή παρέα, το νόστιμο φαγητό και τις ατελείωτες ώρες με τους φίλους μας και το σύντροφό μας. Η καθημερινότητα όμως και η ρουτίνα μας βυθίζει να καταφέρνουμε το εντελώς αντίθετο. Φτάνουμε στο σημείο να χάνουμε τις πιο όμορφες στιγμές γιατί πάμε πάντα βάσει της βίβλου του προγραμματισμού. Δεν είναι έτσι και δε θα έπρεπε να είναι έτσι. Ας ακολουθήσουμε το ένστικτό μας και πού ξέρετε, τα καλύτερα πράγματα είναι τα απρόοπτα κι αυτά που θα ζήσουμε μία φορά στη ζωή μας.

Refocus στ’ απλά και τα σημαντικά που έχουν αξία στη ζωή μας. Γιατί στο τέλος της ημέρας θα πεις «Αν είχα βγει για λίγο εκτός απ’ το πρόγραμμά μου, να το ζήσω μια φορά κι εγώ. Και πιο ήρεμα θα δούλευα, αλλά κυρίως δε θα ήμουν στην σπίντα για να τα προλάβω όλα». Κι αυτό έχει αξία, να μη βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος, αλλά να βρίσκουμε αφορμές να φτιάχνουμε μια καθημερινότητα που μας κάνει χαρούμενους κι όχι μαραθωνοδρόμους σε στίβο με εμπόδια.

 

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου