Κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη να εκφράζεται, να μοιράζεται συναισθήματα, να μιλά για τις ανησυχίες και τους φόβους του αλλά και να ονειρεύεται πλάι σε κάποιον άλλο. Όλα τα παραπάνω, δίχως ενοχές και κυρίως, χωρίς πίεση. Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και περισσότεροι φοβούνται να εκφράσουν ελευθέρα όλα όσα θέλουν να πουν κι όσα αισθάνονται, με αποτέλεσμα να χάνουν τη συναισθηματική σύνδεση μέσα στη σχέση τους, πιστεύοντας παράλληλα πως το να διεκδικήσουν περισσότερη εγγύτητα, ανοιχτή επικοινωνία, ουσιαστικό χρόνο και προσοχή από τον άνθρωπό τους, θα ληφθεί ως αδυναμία από πλευράς τους. Αποτέλεσμα αυτών, να κρύβονται στο καβούκι τους και δυσκολεύονται να διεκδικήσουν τα θέλω τους.

Αν είσαι ένας από αυτούς είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσεις μέσα σου ποιες από τις ανάγκες σου θυσιάζεις για να μη θεωρηθείς συναισθηματικός ζητιάνος, ξεκινώντας να μιλάς ανοιχτά για όλα όσα θέλεις να έχεις μέσα στη σχέση σου. Πάμε να δούμε μερικές συναισθηματικές ανάγκες, απόλυτα φυσιολογικές, που έχεις κάθε δικαίωμα να θέλεις να ικανοποιούνται.

 

Στείλε σ’ εκείνο το άτομο, όλα όσα έχεις ανάγκη. 

Πες όσα αισθάνεσαι, μέσα από ένα ραβασάκι!

 

 

1. Χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου χωρίς να νιώθεις τύψεις που τον ζητάς

Πρώτο και καλύτερο στη λίστα η αυτονομία και η ελευθερία, γιατί κακά τα ψέματα χωρίς αυτά κανείς δε θα μπορεί να νιώθει πλήρης. Είναι πολύ σημαντικό να ζητήσεις χρόνο για σένα για να απολαμβάνεις αυτά που σου φέρνουν ψυχική ηρεμία χωρίς τον φόβο πως παραμελείς ή πως δεν ενδιαφέρεσαι. Ζήτα από τον άνθρωπο σου χώρο και δώσε του να καταλάβει ότι είναι δικαίωμά σου κι έχεις ανάγκη από λίγη ιδιωτικότητα. Αν σε χαλαρώνει μια βόλτα στη φύση, η μουσική, το γράψιμο ή οτιδήποτε άλλο εσύ γουστάρεις, βάλε προτεραιότητες στο πρόγραμμά σου, διεκδίκησέ τα και ξεκίνα. Και κοίτα αυτή την ελευθερία να τη δώσεις κι εσύ.

 

2. Λογικότατο να μη θέλεις να ζητιανεύεις χρόνο με τον άνθρωπό σου, για να σου τον προσφέρει

Δεύτερος στη λίστα, ο ποιοτικός και ουσιαστικός χρόνος για τους δυο σας- απαραίτητο συστατικό σε μια υγιή σχέση. Πάρτε ρεπό, όπως κι αν εσείς το ορίσετε, για ευχάριστες στιγμές, για όμορφα και δυνατά πράγματα. Δεν προϋποθέτουν όλα να έχεις άπλετο χρόνο αλλά ουσιαστικό, με πράγματα που θα σας γεμίσουν χαρά και θα σας φέρουν πιο κοντά. Βρες τα κοινά σας ενδιαφέροντα, που γεμίζουν και τους δυο κι έκφρασε την επιθυμία να τα απολαύστε μαζί.

 

3. Δε γίνεται να μαντεύεις διαρκώς όσα αισθάνεται

Πάμε στο νούμερο τρία, την ανοιχτή επικοινωνία. Είναι απολύτως λογικό και βάσιμο να θέλεις να υπάρχει ουσιαστική έκθεση ανάμεσά σας. Να είναι ανοιχτό βιβλίο και να μη χρειάζεται διαρκώς να μαντεύεις τις προθέσεις που έχει. Ομοίως, θέλεις κι εσύ να μπορείς να εκφράζεσαι δίχως τον φόβο πως θα “παραγνωριστείτε” ή πως θα σοβαρέψει πολύ η κατάσταση. Μην κρύβεις άλλο αυτά που θέλεις να πεις. Είναι απολύτως λογικό να αισθάνεσαι την ανάγκη για την ύπαρξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας προθέσεων ώστε να συζητάτε χωρίς δισταγμούς όλα όσα προκύπτουν.

 

4. Ναι, δικαιούσαι και χάδι και στοργή κι είναι λογικό να σου λείπουν

Όταν η σωματική απόσταση χάνεται, αυτό κατά 99% προκύπτει από απουσία συναισθηματικής σύνδεσης. Κάνε την αρχή με μια αγκαλιά, με το να εκφράσεις συναισθήματα αγάπης έτσι ώστε να δεις τη σχέση να ευδοκιμεί με μικρά καθημερινά βήματα κάθε μέρα. Δείξε το νοιάξιμό σου με ένα χάσι και τη ζεστασιά σου με ένα φιλί. Κι αν δε σου προσφέρονται πίσω, έχεις κάθε δικαίωμα να τα ζητήσεις. Κι αν και τότε δε σου προσφέρονται, μη θεωρήσεις στιγμή πως είσαι υπερβολικός αν φύγεις, τελικά.

 

5. Η ασφάλεια που δεν έρχεται ποτέ

Νούμερο πέντε η ανάγκη σου για ασφάλεια και σταθερότητα. Αυτά που μηδενίζουν τα αρνητικά συναισθήματα. Εκείνη η ανάγκη να νιώσεις πως δε βρίσκεσαι διαρκώς σε έναν αγώνα δρόμου κατάκτησης της καρδιάς του άλλου, πως δεν πρέπει να αγωνιάς για τη δέσμευση που έχετε ο ένας απέναντι στον άλλον για να τη διατηρήσετε. Δεν υπάρχει καμία υπερβολή στο να μη θέλεις να αισθάνεσαι τρόπαιο, αλλά και να μη νιώθεις άνετα όταν αντιλαμβάνεσαι πως το ταίρι του θεωρεί τον εαυτό του ως τέτοιο απέναντί σου.

 

6. «Σε βλέπω, σε ακούω, σε κατανοώ»

Έκτη στη σειρά, η αναγνώριση. Όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση, οποιαδήποτε σχέση, θέλεις να αισθάνεσαι ότι σε λαμβάνει υπόψη και καλά κάνεις. Η αναγνώριση σε βοηθά να εξελίσσεσαι κι είναι πολύ σημαντική ώστε να νιώθεις ότι σε αποδέχεται ακριβώς γι’ αυτό που είσαι και σε βοηθάει να αντιλαμβάνεσαι στην πράξη τον σεβασμό μεταξύ σας.

 

7. Σε μια σχέση περιμένεις βοήθεια και θέλεις να μπορείς και να προσφέρεις

Τελευταίο και καλύτερο, η βοήθεια. Εκείνη που λαμβάνεις, αλλά κι εκείνη που προσφέρεις. Η ανάγκη να μπορείς να τη ζητήσεις χωρίς να θεωρείσαι λίγος ή αδύναμος κι εκείνη που σε οδηγεί να τη χαρίζεις χωρίς να θεωρούν ότι πας να τους πατρονάρεις. Να ρέει η βοήθεια, να κυλάει. Και κάθε φορά που πνίγεται ο ένας, ο άλλος να δίνει ένα χέρι βοηθείας και να απαλλάσσει από πίεση και στρες.

Απλοποίησέ τα όλα λοιπόν, μίλα ανοιχτά και τότε δες να μπαίνει μια ακτίνα φωτός στη σχέση σου. Κι αν όχι, μην τα θυσιάσεις.

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου