Μετακόμιση, μια διαδικασία που προκαλεί ποικίλα συναισθήματα. Είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας, μια καινούργια και σημαντική σελίδα και σίγουρα, όταν έρχεται η μέρα να κάνεις αυτό το βήμα, ο ενθουσιασμός και το άγχος είναι στο pick. Από τη μια η χαρά και η ανυπομονησία για όλα τα όμορφα που σε περιμένουν κι από την άλλη η πίεση να προλάβεις να τα έχεις όλα έτοιμα on time. Αν είναι περίοδος καλοκαιριού, κι ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, όμως, ενώ πέφτεις πάνω σε άδειες κι αργίες, όλα δυσκολεύουν και γίνονται πιο εξαντλητικά.

Επειδή η μετακόμιση το καλοκαίρι είναι μια πολύπλοκη υπόθεση, εμείς είμαστε εδώ για να σου προτείνουμε μερικές συμβουλές ώστε να οργανωθείς, να μην πελαγώσεις και να γίνει η διαδικασία όσο το δυνατό πιο εύκολα, με λιγότερη ταλαιπωρία. Με σωστή προετοιμασία θα ξεμπερδέψεις μια ώρα γρηγορότερα και θα απολαύσεις πολλές καλοκαιρινές στιγμές στο μπαλκόνι.

 

#Λίστα εργασιών

Πάρε χαρτί και στυλό κι άρχισε άμεσα να ετοιμάζεις μια λίστα συγκεντρώνοντας με σειρά προτεραιότητας όλες τις εργασίες που πρέπει να φέρεις εις πέρας. Πρόσθεσε, αφαίρεσε, γράψε ή σβήσε, αρκεί να είναι μια λίστα που θα σε διευκολύνει στην τελική. Και μια δεύτερη λίστα να γράψεις, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα υλικά που θα χρειαστείς, από κούτες, κολλητικές ταινίες, καθαριστικά, μαρκαδόρους, κατσαβίδια, aeropast -απαραίτητο-, ψαλίδια και ό,τι άλλο θεωρείς πως θα σου είναι χρήσιμο.

 

#Αίτηση μεταφοράς ρεύματος/νερού

Για να μη χρειαστεί να τρέχεις τελευταία στιγμή, καλό θα ήταν να μιλήσεις με τον σπιτονοικοκύρη ώστε να κάνετε έγκαιρα τις μεταφορές ρεύματος και νερού. Αν υπάρχει η αίτηση online, ακόμα καλύτερα, για να αποφύγεις τις άσκοπες μετακινήσεις μέσα στην κίνηση και τη ζέστη του καλοκαιριού κι έτσι δε θα φτάσει η μέρα που δε θα μπορείς ούτε να αράξεις χαλαρά στον καναπέ χωρίς να σκέφτεσαι εκκρεμότητες.

 

#Έλεγχος κλιματιστικών/ηλεκτρικών συσκευών

Επειδή το καλοκαίρι παθαίνουμε ένα mini blackout, σκέψου οι συσκευές πόσα προβλήματα μπορεί να παρουσιάσουν λόγω ζέστης. Επομένως, για να αποφύγεις το περιττό άγχος έλεγξε μια προς μια όλες τις συσκευές, τα κλιματιστικά και το ψυγείο, για να βεβαιωθείς ότι όλα δουλεύουν ρολόι κι αν κάτι χρειάζεται συντήρηση, μην το αφήσεις γιατί ψάχνεις τους ειδικούς με το κιάλι σε αυτά τα θέματα.

 

#Βάψιμο χώρο/καθάρισμα

Προτού ξεκινήσεις το πακετάρισμα, καλού κακού δες αν το σπίτι χρειάζεται βάψιμο ώστε να το διευθετήσει ο σπιτονοικοκύρης. Καλό θα ήταν να ζητήσεις να γραφτεί στο συμβόλαιο σου, μάλιστα, κι έτσι θα ξεμπερδεύεις και με αυτό και δε θα χρειαστεί να υποστείς κι αυτό μέσα στην αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού. Αν σε παίρνει οικονομικά πλήρωσε ένα συνεργείο, έπειτα, να καθαρίσει τον χώρο πριν μπεις κι αρχίσεις να βάζεις πράγματα. Αν όχι, τότε φρόντισε όταν έρθει εκείνη η στιγμή να θέσεις σε λειτουργία τα κλιματιστικά και μάζεψε όλα τα κολλητάρια σου, για να αναλάβετε ο καθένας να καθαρίσει από ένα δωμάτιο.

 

#Πακετάρισμα

Καλό είναι να αρχίσεις το πακετάρισμα μόλις κλείσεις τη συμφωνία με τον ιδιοκτήτη. Εδώ, είναι υπόθεση δικιά σου. Κάθε μέρα να ξεκινάς νωρίς το πρωί. Κατά το μεσημεράκι επιβάλλεται διάλειμμα με παγωμένη λεμονάδα κι αρχίζεις πάλι αργά το απόγευμα, αφού δροσίσει κι έχεις ήδη φορτίσει μπαταρίες. Αν βάλεις στο πλάνο σου συγκεκριμένα πράγματα τη φορά (πχ ανά δωμάτιο, ή ανά είδος), δε θα πελαγώσεις και θα ‘χεις χρόνο να τοποθετήσεις σωστά μέσα στα κιβώτια αντικείμενα, για να ξέρεις μετά και για ποιο δωμάτιο προορίζεται το κάθε κιβώτιο, χωρίς να ψάχνεις και να σπαταλάς χρόνο.

Συμβουλή: σημείωνε με έναν μαρκαδόρο κάθε φορά που τελειώνεις ένα κιβώτιο τι περιέχει και σε ποιο δωμάτιο πρέπει να πάει. Προστάτευσε όλα τα αντικείμενα τα οποία αλλοιώνονται στον ήλιο όπως κεριά, πλαστικά ή ακόμα και παπούτσια που ίσως ξεκολλήσουν λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

 

#Kεφάλαιο ρούχα

Κάτι πολύ πρακτικό και μη χρονοβόρο είναι, τα κρεμασμένα σου ρούχα, όπως τα έχεις ήδη τακτοποιημένα, να τα τυλίξεις με ένα καθαρό πανί, τοποθετημένα πολύ προσεκτικά το ένα πάνω στο άλλο ώστε να μην τσαλακωθούν και να τα μεταφέρεις αυθημερόν, απευθείας μέσα στα καινούργια ντουλάπια. Καμία δυσκολία και χωρίς ιδρώτα τουλάχιστον θα έχεις ρούχα για τις πρώτες ημέρες, χωρίς ψάξιμο στα σακούλια και κυρίως χωρίς να χρειαστεί να σιδερώσεις που τόσο πού το σιχαίνεσαι το καλοκαίρι.

 

#Βαλίτσα με τα απαραίτητα των πρώτων ημερών

Ετοίμασε μια μικρή βαλίτσα με άνετα κι ανάλαφρα ρούχα, αεράτες καλοκαιρινές πιτζάμες, εσώρουχα, πετσέτα μπάνιου, παντοφλίτσες, τα απαραίτητα είδη για την προσωπική φροντίδα και σίγουρα σεντόνια. Έτσι, όταν έρθει το πρώτο βράδυ που θα κοιμηθείς στο σπιτάκι σου δε θα σκοτίζεσαι άδικα, ούτε θα χαθείς μέσα σε σακούλια και κιβώτια για να βρεις τα βασικά. Εάν προνοήσεις, λοιπόν, απλά θα τελειώσεις από όλα, θα κάνεις ένα δροσερό μπανάκι, θα βάλεις τις άνετες πιτζάμες σου και θα βυθιστείς στον ολοκαίνουργιο καναπέ σου, ανοίγοντας μια παγωμένη μπίρα.

 

#Εξαντλητική διαδικασία μετακόμισης/μεταφορική

Εδώ θα πρέπει να αποφασίσεις κατά πόσο θα χρησιμοποιήσεις μεταφορική ή αν θα επιστρατεύσεις φίλους, οικογένεια, συγγενείς για να αναλάβουν δράση και να σε βοηθήσουν. Εάν επιλέξεις το πρώτο, τότε ένα τεράστιο βάρος κυριολεκτικά και μεταφορικά θα φύγει από πάνω σου. Αν όχι, τότε θα πρέπει να τους οργανώσεις καλά, ώστε όλοι να είναι στην ώρα τους κι εννοείται πάντα πρωινές ώρες, ώστε να φορτωθούν τα αυτοκίνητα και ταυτόχρονα να ξεστήσουν κρεβάτια κι έπιπλα που τυχόν θα μεταφέρεις, για να τα πάνε πρώτοι στο καινούργιο σπίτι. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουν να στήνουν προτού φτάσουν τα κιβώτια, αφού χρειάζεται ελεύθερος χώρος να κινούνται και για να μπορέσουν να τα συναρμολογήσουν.

 

#Ξεπακετάρισμα

Αφού όλα προηγουμένως τα οργάνωσες όπως έπρεπε κι όλα τα κιβώτια τοποθετήθηκαν σε μια γωνιά κάθε δωματίου, δε χρειάζεται κανένα άγχος και πίεση πλέον. Αν υποθέσουμε ότι το σπίτι έχει 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο, σαλόνι, κουζίνα και μπαλκόνι, άρα στο σύνολο επτά διαφορετικοί χώροι, τότε λογικά, μέσα σε μια βδομάδα θα έχεις ξεμπερδέψει και θα είναι έτοιμο, τακτοποιημένο και πλήρως οργανωμένο για ένα ξέφρενο καλοκαιρινό πάρτι στο νέο σου μπαλκόνι.

Καλεσμένοι; όλοι εκείνοι που σε βοήθησαν να φέρεις εις πέρας τη μετακόμιση.

Κάθισε αναπαυτικά, χαλάρωσε, κοίταξε γύρω σου κι απόλαυσε το νέο σου ξεκίνημα σε έναν χώρο που ονειρεύτηκες και νιώσε περηφάνια που επιτέλους τα κατάφερες με το λιθαράκι των φωτεινών ανθρώπων που σε περιβάλλουν.

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου