Η Σουηδική έννοια του “Gökotta” αναφέρεται σε μια παράδοση της Σουηδίας, στη συνήθεια των ανθρώπων να ξυπνούν αρκετά νωρίς το πρωί για να βγουν έξω να απολαύσουν τις ομορφιές που προσφέρει η φύση, να νιώσουν τη φρεσκάδα του πρωινού αέρα και τους απαλούς ήχους από τα κελαηδήματα των πουλιών αλλά και το θρόισμα των φύλλων. Δεν μπορεί να αποδοθεί με ακρίβεια στα ελληνικά, αλλά μπορούμε να μεταφράσουμε τη λέξη ως “το πρωινό ξύπνημα με σκοπό να βγεις έξω και να ακούσεις τα πρώτα πουλιά να κελαηδούν”.

Η συνήθεια του Gökotta έχει αρκετά μεγάλη επίδραση και πολλά οφέλη, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί και να μας αλλάξει τη ζωή, διότι μας επιτρέπει να σταματήσουμε να ανησυχούμε για τον χρόνο και ν’ αφήσουμε το δύσκολο κι απαιτητικό πρόγραμμα της ζωής ν’ απομακρυνθεί για λίγο. Μας συνδέει άρρηκτα με την αξία της περιήγησης στη φύση και μας δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε στη σχέση μας με αυτήν. Μπορούμε να επικεντρωθούμε στη γλυκιά αρμονία, στην ησυχία, στην εκπληκτική ηρεμία και γαλήνη του πρωινού και στην αναζωογόνηση που μπορεί να προσφέρουν οι απλές απολαύσεις του πρωινού δάσους.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι σηκώνεσαι νωρίς το πρωί για να απολαύσεις τον περίπατο στην εξοχή, να ασκηθείς και ν’ ακούσεις τον ήχο των πουλιών που εκδηλώνονται τα πρώτα λεπτά της ημέρας. Είναι η ιδανική στιγμή για ν’ αγκαλιάσει κανείς τη μαγεία της φύσης και ν’ απολαύσει τις πανέμορφες εικόνες. Συνειδητοποιεί κανείς την ομορφιά γύρω του κι αισθάνεται τον ενθουσιασμό του κόσμου. Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που διαμένουν στις πόλεις, αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι ένα πολύτιμο αντίδοτο για την ασθένεια του τσιμέντου. Πολλοί διανύουν διαδρομές, διασχίζοντας πάρκα και περιοχές, βρίσκουν έναν όμορφο κι ήσυχο χώρο, πράγμα που έχει επιπλέον θετικές επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχική αναζωογόνηση.

Η επιστήμη τονίζει ότι η πρακτική “Gökotta” μπορεί να βελτιώσει την ευημερία, μιας και μελέτες έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση όσων πρεσβεύει μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της καταθλιπτικής διάθεσης αλλά και να μειώσει τα συναισθήματά απομόνωσης. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην ανανέωση της ενέργειας και της ευχάριστης διάθεσης των ανθρώπων και σε καλύτερη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο τέλος μιας Gökotta, ο καθένας αισθάνεται ανανεωμένος και διανοητικά έτοιμος να αντιμετωπίσει την ημέρα με καθαρό μυαλό, μιας κι οι στιγμες χαλάρωσης μας κάνουν πιο παραγωγικούς. Θα ήταν ευχής έργο λοιπόν να βρούμε τον τρόπο που μας ταιριάζει και να τον ενσωματώσουμε στην καθημερινή ρουτίνα μας.

Αν κι έχει παραδοσιακές σουηδικές ρίζες, μπορεί να εφαρμοστεί από όλους, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε μια προσωπική ρουτίνα και να ξυπνάμε αρκετά νωρίς ώστε να έχουμε αρκετό χρόνο και να το εκλαβουμε ως μια υπέροχη ευκαιρία να ρυθμίσουμε τα ξυπνητήρια μας να χτυπάνε νωρίς το πρωί, να σταματήσουμε τον χρόνο για να βγούμε έξω, να πάρουμε μια ανάσα και να αισθανθούμε πιο συνδεδεμένοι με το περιβάλλον. Είναι μια ευκαιρία ν’ ανταποκριθούμε στην ανάγκη για ηρεμία του μυαλού και της ψυχής και να κάνουμε ένα διάλειμμα από την πίεση της ζωής. Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται στην αρχή, στο τέλος έχει πολλά οφέλη. Μπορεί να είναι η αφορμή για ν’ ανακαλύψουμε νέους τρόπους ηρεμίας της ψυχής μας και να βρούμε καλύτερους τρόπους διαχείρισης του άγχους και του στρες, να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας και τις ανάγκες μας.

Υ.Γ. Αφήστε το τραγούδι των πουλιών να μπει και να τακτοποιήσει το ανήσυχο κι εμπύρετο μυαλό σας.

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου