Η μετακόμιση σε μια άλλη χώρα λόγω δουλειάς είναι μια σημαντική αλλαγή, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής μας και μια πολύ στρεσογόνα εμπειρία, ειδικά αν τη βιώνουμε μόνοι. Χρειάζεται καλή οργάνωση για να αποφύγουμε το έξτρα άγχος και κούραση. Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε, για να γίνει αυτή η διαδικασία όσο γίνεται πιο ομαλή:

– Αρχικά καλό θα ήταν να φτιάξουμε μια λίστα με τα απαραίτητα προσωπικά πράγματα που επιθυμούμε να πάρουμε μαζί μας και να τα πακετάρουμε.

– Οργανώνουμε όλα τα ταξιδιωτικά και άλλα νομικά έγγραφα που χρειαζόμαστε και τα τοποθετούμε κάπου όλα μαζί. Τσεκάρουμε εάν βρίσκονται ακόμα σε ισχύ και αν όχι φροντίζουμε να τα ανανεώσουμε, για να αποφύγουμε προβλήματα και ταλαιπωρία στο μέλλον

– Εάν δε μας παρέχεται κατοικία από το χώρο εργασίας μας, μπορούμε να ψάξουμε κάποια τοπικά μεσιτικά γραφεία που θα μας παρέχουν τις ανάλογες προτάσεις με τις προτιμήσεις μας. Βέβαια υπάρχει και η προσωρινή επιλογή κάποιου airbnb, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μέρος.

– Καλό θα ήταν επίσης, να έχουμε βασικές γνώσεις της τοπικής γλώσσας, καθώς τα αγγλικά δεν ομιλούνται παντού. Υπάρχουν δωρεάν applications για εκμάθηση ξένων γλωσσών και είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να έρθουμε πιο κοντά στην κουλτούρα της χώρας.

– Ενημερωνόμαστε για τις νομικές διεργασίες που πρέπει να ολοκληρώσουμε για την είσοδο, εργασία και διαμονή στη χώρα, για τον τρόπο φορολογίας, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το ίντερνετ τα παρέχει όλα αυτά, αλλά και ένα τηλέφωνο στην πρεσβεία δε θα ήταν κακή ιδέα. Επίσης ο χώρος εργασίας, μπορεί επίσης να μας προμηθεύσει με αυτές τις πληροφορίες

Αφού τελειώσουμε με τα γραφειοκρατικά, παίρνουμε βαθιές ανάσες ανακούφισης, απολαμβάνουμε το ταξίδι,  κάνοντας μόνο θετικές σκέψεις, πίνοντας το καφεδάκι μας και χαλαρώνοντας. Το αεροπλάνο θα προσγειωθεί σύντομα και μια νέα εμπειρία ξεκινάει την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε καινούρια μέρη, διαφορετικές κουλτούρες, ήθη και έθιμα. Να ανακαλύψουμε μια καινούρια πόλη, να γνωρίσουμε καινούριους ανθρώπους και να πάρουμε νέες ιδέες. Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τη νοσταλγία για τη χώρα και τους δικούς μας ανθρώπους να μας πάρει από κάτω, και να αξιοποιήσουμε όλον τον χρόνο που έχουμε στα χέρια μας. Είτε θα τον περάσουμε ξεκινώντας νέες δραστηριότητες ή συνεχίζοντας τις παλιές, είτε μαγειρεύοντας, είτε ανοίγοντας τους κοινωνικούς μας ορίζοντες, είτε κάνοντας τον τουρίστα, όλα έχουν κάτι να μας προσφέρουν.

Βέβαια, θα υπάρξουν και εκείνες οι στιγμές μοναξιάς, αλλά και αυτές μέσα στο παιχνίδι είναι και αποτελούν μέρος της εμπειρίας. Άλλωστε γιατί την έχουμε τόση τεχνολογία, αν δε μπορεί να μας κρατήσει σε επαφή με τους αγαπημένους μας; Είναι σημαντικό να βιώνουμε με τον ίδιο σεβασμό και τις άσχημες στιγμές μας και να τους δίνουμε την ανάλογη προσοχή, φροντίζοντας τον εαυτό μας. Η μοναξιά αυτή του εξωτερικού ήρθε για να μας δυναμώσει, για να μας διδάξει τι είναι σημαντικό για εμάς, ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. Ζούμε την κάθε στιγμή, καλή και κακή, και παίρνουμε από αυτήν ό,τι μπορεί να μας μάθει για εμάς και τους άλλους γύρω μας. Αυτή είναι η ζωή!

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά