«Πρωταγωνιστές» της ζωής. «Πρωταγωνιστές» της καθημερινότητας. Άνθρωποι που περπατούν ανάμεσά μας. Άνθρωποι που στη θέση τους θα μπορούσε να ήμασταν εγώ, εσύ. Στην προκειμένη, 8 γυναίκες «τολμούν». Η Πατρίτσια, η Έλενα, η Έφη, η Αθηνά, η  Ιωάννα, η Κική, η Φεκέρτε μέσα σ’ έναν industrial χώρο, όχι κάτω από έναν προβολέα αλλά λουσμένες από διάχυτο φως, πάνω σ’ έναν λευκό καναπέ, δίπλα από τον Σταύρο Θεοδωράκη, μπροστά από 3 κάμερες, απροκάλυπτα μιλούν για την ερωτικότητά τους  με κοινό παρονομαστή κι οι 8 τον «γυναικείο οργασμό» σύμφωνα με το θέμα της εκπομπής.

Οχτώ πολύ διαφορετικές γυναίκες, με κάθετα ατέρμονες εμπειρίες, έδιναν κλιμακωτά τη σκυτάλη η μία στην άλλη, μιλώντας για τις δικές τους εμπειρίες και χαρίζοντας στο τηλεοπτικό κοινό μια πολύ ιδιαίτερη εκπομπή για τα δεδομένα της σχετικά συντηρητικής ελληνικής τηλεόρασης.

 

Μιλώντας γι’ αυτό ανοιχτά

Την αυλαία άνοιξε η Έλενα Ζιάβρα, 28 ετών, από τα Γιάννενα, κάτοχος δύο πτυχίων -αρχαιολόγος, μουσειολόγος- με διπλωματική πάνω στη σ#ξουαλική διαπαιδαγώγηση και με κύριο όραμα την προώθησή της στην Ελλάδα μέσο των μουσείων. Η Έλενα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις -με περίσσιο θάρρος- για την εξελικτική πορεία της ερωτικής της απελευθέρωσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε «δε φοβάμαι να μιλήσω, ούτε να εκφραστώ καθώς δε φοβάμαι να βγω μπροστά για όσες κοπέλες φοβούνται να το κάνουν αυτό».

 

 

Ερωτική κορύφωση gay edition

Στη συνέχεια ακολούθησε η Αθηνά Τσαγκαράκη, 33 ετών, από την Καρδίτσα η οποία μένει τα τελευταία οχτώ χρόνια στην Αθήνα κι είναι -πασίγνωστων τηλεοπτικών σειρών όπως η Μουρμούρα και τα Νούμερα- σεναριογράφος. Η Αθηνά μίλησε ανοιχτά για την ερωτική της ταυτότητα και τον τρόπο που ανακάλυψε ότι δεν είναι ετερόφυλη καθώς και για την έλλειψη κορυφώσεων που είχε με αντίθετου φύλου ερωτικές επαφές ενώ με του ιδίου φύλου βίωσε την απόλυτη ερωτική ικανοποίηση κι όπως ανέφερε, τότε μπήκαν τα «κομμάτια» στη θέση τους κι ένιωσε ολόκληρη.

 

 

Παραπληγία κι ερωτικότητα

Τη σκυτάλη την πήρε η Πατρίτσια Τόσκα, 29 ετών φαρμακοποιός, από την Αθήνα κι άτομο με παραπληγική αναπηρία. Η Πατρίτσια έθιξε ότι ανεξάρτητα από την όποια αναπηρία έχει ένα άτομο δε στερείται του δικαιώματος στον έρωτα και στην ερωτική κορύφωση με βασικό γνώμονα τη χημεία και την επικοινωνία των δύο συντρόφων. Καθώς έθιξε την έλλειψη στη χώρα μας των σ#ξουαλικών βοηθών για ΑΜΕΑ σε αντίθεση με την ύπαρξή τους σε άλλα –όχι πολλά όμως- Ευρωπαϊκά κράτη.

 

 

Οι ερωτικές ταινίες

Ο λευκός καναπές του Σταύρου Θεοδωράκη υποδέχεται την επόμενη καλεσμένη του την Ραφαέλα Μπέλλα, 35 ετών, για 12 έτη νοσηλεύτρια και πλέον χορεύτρια καθώς κι ηθοποιός ερωτικών ταινιών. Η Ραφαέλα μίλησε απροκάλυπτα για τη δουλειά της, για τις ελλιπείς στιγμές ηδονής που εισπράττει μέσα από τις ταινίες στις οποίες συμμετέχει αλλά και τη διαφορά που έχει η κορύφωσή της της βιώνοντας τη μέσω του συντρόφου της.

 

 

Ερωτική απόλαυση στην τρίτη ηλικία

Επόμενη «πρωταγωνίστρια» η Κική Κοντογεωργίου, 79 ετών, συνταξιούχος και πρώην καταστηματάρχης και η μεγαλύτερη σε ηλικία καλεσμένη του Θεοδωράκη. Μία γυναίκα αποτύπωμα μίας κοινωνίας με αυστηρό κονσερβατισμό της γυναικείας σεξουαλικότητας αφού όπως κι η ίδια ανέφερε ότι «στα νιάτα μας δε γνωρίζαμε την κορύφωση του έρωτα. Μετά μάθαμε τι είναι. Δεν τολμούσαμε ούτε να το σκεφτούμε» και βάση της δικής της μαρτυρίας, ανέφερε ότι εκείνη προσωπικά, τη βίωσε όταν ήταν 50 ετών.

 

 

Κλειτοριδεκτομή

Η επόμενη καλεσμένη ήταν η Φεκέρτε Μενγκέσα, 54 ετών, ιδιοκτήτρια Mini Market και χορεύτρια παραδοσιακών χορών με καταγωγή από την Αιθιοπία η οποία ζει στην Ελλάδα εδώ και 32 χρόνια. Μια γυναίκα η οποία όταν ξεκίνησε να μιλάει για τη διαδικασία της κλειτοριδεκτομής- στην οποία αναγκαστικά υπεβλήθη στη χώρα της- ένιωθες ότι μαζί της στον καναπέ καθόντουσαν μισό εκατομμύριο γυναίκες με ακρωτηριασμένη την ερωτικότητά τους καθότι, όπως κι η ίδια είπε, «οι γυναίκες με κλειτοριδεκτομή δεν μπορούν να έχουν ερωτικές κορυφώσεις».

 

 

Ερωτική ζωή εντός γάμου

Επόμενη πρωταγωνίστρια του Σταύρο Θεοδωράκη η Ιωάννα Χριστοδουλίδου, 56 ετών, μητέρα 2 παιδιών, μακιγιέζ στο επάγγελμα και 37 έτη παντρεμένη. Η Ιωάννα ήρθε για να ακυρώσει πολλά κλισέ τύπου ότι ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα, ότι με τα χρόνια η ερωτική συνύπαρξη φθίνει, ότι δεν υπάρχει καλή ερωτική ζωή μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό που μας έμεινε από το δικό της προσωπικό μοίρασμα «μάθε να ζητάς αυτό που θες».

 

 

Κάτω από το φερμουάρ

Τελευταία «πρωταγωνίστρια» στον καναπέ του Σταύρου Θεοδωράκη η  Έφη Εμμανουηλίδη, 31 ετών, εικαστικός που εμπνέεται από την ανατομία του γυναικείου σώματος κι έχει στο βεληνεκές της προσωπική έκθεση με βασικό στοιχείο την απεικόνιση του γυναικείου γεννητικού οργάνου. Πηγή έμπνευσής για τη δημιουργία αυτής της εικαστικής έκθεσης ήταν η διαπίστωση που έκανε πριν από τέσσερα χρόνια ότι «είναι πάντα κάτι μη ορατό. Είναι κάτι κρυμμένο κι ενοχοποιημένο».

 

Οργασμός! 8 γυναίκες σπάνε τα ταμπού | «Πρωταγωνιστές»

Ένα ειλικρινές μοίρασμα 8 γυναικών οι οποίες κουβαλάνε η κάθε μια τη δική της ιστορία, απευθυνόμενες σε μία κοινωνία που ακόμη και τώρα, εν έτει 2023, δεν μπορούμε να πούμε με απολυτή βεβαιότητα ότι είναι έτοιμη να χωνέψει τη διαφορετικότητα, την ερωτική απελευθέρωση, την απενεχοποίηση για την πιο συνήθη κι απολαυστική πράξη, την ερωτική.

Οχτώ λοιπόν εντελώς διαφορετικές γυναίκες μπήκαν στα σπίτια μας και μας προσέφεραν ένα τεράστιο γεύμα, πολυποίκιλων γεύσεων το οποίο αποτέλεσε πλούσια τροφή για σκέψη και συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων. Κάθισαν απέναντί μας, σέρβιραν με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο την αλήθεια τους και μοιράστηκαν ένα πολύ προσωπικό κομμάτι από την ψυχή τους. Κάποιοι πιθανόν ν’ άρπαξαν στα χέρια τα μαχαίρια ή να έσπρωξαν το πιάτο μακριά. Άλλοι πάλι, ν’ αγκάλιασαν το πιάτο βρίσκοντας την απόλυτη ταύτιση γεύσης και προχωρώντας παράλληλα ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση της προσωπικής τους απενεχοποίησης. Το μόνο σίγουρο όμως, ανεξάρτητα από το πώς ο καθένας έπραξε ή ένιωσε, είναι ότι η συγκεκριμένη εκπομπή μάς άφησε μέχρι αργά ξάγρυπνους, αλλά με το μυαλό χορτάτο.

 

Πηγή φωτογραφιών

Συντάκτης: Θάλεια Διαμαντούλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου