Σήμερα θα βυθιστούμε μαζί στα άδυτα του «bro code». Ναι, αυτού του μέχρι το «How I met your mother» άγραφου κανόνα, που έκτοτε απέκτησε βίβλο με υπόσταση. Ένα από τα πιο πολυσέλιδα κεφάλαια λοιπόν σ’ αυτό το ιερό βιβλίο είναι και αυτό που αναφέρεται στο wingman. Πώς να μην είναι άλλωστε; Αυτός ο ιερός θεσμός, με όνομα βαρύ σαν ιστορία, παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή όλων των ανδρών, χωρίς εξαιρέσεις.

Η αρχική σημασία του όρου; Το ίδιο βαρυσήμαντη. Στην αμερικάνικη στρατιωτική ιστορία της πολεμικής αεροπορίας, wingman ήταν ο πιλότος που φύλαγε τα νώτα του συναδέλφου του, όταν πετούσαν σε σχηματισμό μάχης. Εύκολα καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τη σπουδαιότητα αυτού του ρόλου ακόμη και σήμερα, στο πεδίο μάχης του φλερτ.

O wingman είναι εκείνος που θα φέρει το φίλο του σε επαφή με περιφερόμενα θηλυκά στο χώρο, για να μη φανεί εκείνος σαν λιγούρης. Η τεχνική δε, θα λειτουργήσει σαν μια πραγματική αερομαχία. Ο ενδιαφερόμενος θα «κλειδώσει» το στόχο και ο wingman θα τον καθοδηγήσει εκεί περίτεχνα, ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια παρουσιαστούν. Σε πιο απλά ελληνικά δηλαδή, θα παινέψει το φίλο του στην ύπαρξη που τον ενδιαφέρει, ενώ ταυτόχρονα θα κρατήσει μακριά θαυμάστριες που μπορεί να καταστρέψουν την επίτευξη του στόχου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα τον δεις να συγκρατεί απογοητευμένες υπάρξεις ή ακόμη και να τους την πέφτει, με σκοπό να μείνει ο φίλος τους προσηλωμένος στο να ενθουσιάσει αυτή που τον ενδιαφέρει. Αν το εμπόδιο επιμένει, θα φτάσει ακόμη και σε σημείο να θυσιαστεί, όπως θα έκανε και ο πρόγονός του στην αεροπορία. Σίγουρα θα περάσει καλύτερα από τον πιλότο εδώ που τα λέμε, ακόμα κι αν δεν του αρέσει η κοπέλα ιδιαίτερα.

Ο ρόλος του, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στη συμβουλευτική. Είναι εκείνος που θα ξελασπώσει τον κολλητό, όταν αυτός φτάσει σε απροχώρητο σημείο. Όλοι έχουμε από ένα φίλο που χρωστάει χάρη στο wingman του, όταν ο τελευταίος τον απέτρεψε από το να πέσει στα δίχτυα one night stand για το οποίο θα μετάνιωνε όταν το αλκοόλ θα εγκατέλειπε το αίμα του κι εκείνος με τη σειρά του θα έψαχνε τρόπο να εγκαταλείψει τον τόπο του εγκλήματος.

Κάνει τις δημόσιες σχέσεις, ξεπαραδιάζεται στο να κερνάει σφηνάκια, κάνει τα πάντα ώστε να φαίνεται το σκηνικό παραδεισένιο. Παινεύει το φίλο του και εκμυστηρεύεται –και καλά– τα κρυφά του χαρίσματα στην κοπέλα, όσο εκείνος είναι στην τουαλέτα. Λέει όσα ο φίλος κωλύεται να πει και κάνει όσα εκείνος δεν μπορεί να κάνει, λόγω αμηχανίας της πρώτης γνωριμίας.

Είναι ένας ρόλος δύσκολος κι ανάθεμα σε όποιον παραβεί το νόμο και σαγηνευτεί από το υποψήφιο θύμα. Γι’ αυτό και ποτέ δεν πρέπει να δείχνει πιο εντυπωσιακός από το φίλο του, γιατί θα του κλέψει τη δόξα. Ακόμη κι αν είναι εκ φύσεως, θα κάνει ό,τι μπορεί για να το κρύψει. Τώρα κατάλαβες λοιπόν τι είναι εκείνος ο παράξενος τύπος που σκάει με καπέλο «Chicago Bulls» και καμπαρντίνα δίπλα στο παιδί που σου άρεσε;

 

Επιμέλεια Κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Τίνα Μπαρμπάτσαλου