Η συμπάθεια είναι μια αμφίδρομη ροή θετικών συναισθημάτων ανάμεσα στους ανθρώπους. Είναι μία ένδειξη καλής επικοινωνίας. Όταν κάποιος σε ρωτάει πώς είσαι και απαντάς ένα σκέτο «καλά», μη ρωτώντας πίσω «εσύ;» σου αφαιρούνται πόντοι από το παιχνίδι της επικοινωνίας. Επομένως χάνεις ένα μπόνους στο να σε συμπαθήσει ή να κερδίσεις τις εντυπώσεις. Το να το καταφέρεις όμως, δε θέλει κόπο, αλλά τρόπο. Κι εμείς έχουμε δέκα.

 

1. Μίλησέ μου γι’ αυτό

Όταν ένας άνθρωπος μιλάει γι’ αυτά που του αρέσουν, γι’ αυτά που τον ενθουσιάζουν τα μάτια του λάμπουν και το χαμόγελό του είναι μόνιμα χαραγμένο στο πρόσωπό του. Σκέψου, εκεί που μιλάει γι’ αυτό το θέμα ή απλά το αναφέρει κι εσύ αντιλήφθηκες ότι τον ενδιαφέρει πάρα πολύ, να του πεις «μίλησέ μου γ’ αυτό». Ευχαρίστως θα μιλήσει γι’ αυτό και δε νομίζω να μην έχεις κερδίσει τη συμπάθειά του.

 

2. Θα το κάνω εγώ για σένα

Εκεί που βρίσκεσαι στην ουρά για να παραγγείλεις καφέ, βλέπεις κάποιον να κρατάει βιβλία στο ένα χέρι και στο άλλο χέρι το μισοτελειωμένο μεσημεριάτικο σάντουιτς, καταλαβαίνεις ότι ζορίζεται λίγο και του λες «Άσε θα κρατήσω εγώ τον καφέ σου για σένα». Από μέσα του σίγουρα θα σε υπέρ ευγνωμονεί.

 

3. Καταλαβαίνω πώς νιώθεις

Δεν υπάρχει περίπτωση να μη σε συμπαθήσει κάποιος όταν του συμπαραστέκεσαι, λέγοντάς του ότι «Καταλαβαίνω πώς νιώθεις». Η ενσυναίσθηση είναι να μπορούμε να μπούμε στα παπούτσια του άλλου, δηλαδή στη θέση του, να καταλάβουμε πώς αισθάνεται και γιατί όχι, να μπορέσουμε να μοιραστούμε κι ό, τι του συμβαίνει, μετριάζοντας ή ενισχύοντας τα συναισθήματά του.

 

4. Αν χρειαστείς κάτι μου λες

Ο άνθρωπος στον οποίο του δίνεις το οκ ότι μπορεί να βασιστεί πάνω σου, είναι κι αυτός που έχεις κερδίσει κι ας μη σου ζητήσει ποτέ τίποτα. Γνωρίζοντας ότι έχει έναν άνθρωπο εκεί έξω που ακόμη κι αν δεν είναι φίλος του, έχει όλη την καλή διάθεση να τον βοηθήσει, λειτουργείς ως μαγνήτης θετικής ενέργειας. Τι καλύτερο;

 

5. Σου πάει πολύ αυτό που φοράς

Αυτό το κομπλιμέντο το λες μόνο αν το εννοείς για να πιάσει. Ακόμα όμως κι αν το πεις χάριν εντυπώσεων, δεν υπάρχει περίπτωση ο απέναντί σου να μη νιώσει όμορφα και αρεστός. Βέβαια η ειλικρίνεια θα σε κάνει κι εσένα να το πεις με πιο πολλή θέρμη κι αυτό περνάει προς τα έξω. Έτσι, ένα μπόνους συμπάθειας μεταξύ σας προστέθηκε.

 

6. Τι ωραία που τα λες

Πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι που μιλάνε και μαγεύεσαι, παραμένεις να τους χαζεύεις σαν να βλέπεις ένα καλόγουστο μιούζικαλ. Δεν ξέρω πώς το κάνουν αλλά έχουν το δικό τους μοναδικό τρόπο να παρουσιάζουν τα γεγονότα τόσο παραστατικά, τόσο παθιασμένα που το μόνο που μπορείς να τους πεις είναι «Τι ωραία που τα λες». Όσο όμορφα ένιωσες εσύ ενώ τα εξιστορούσε, το ίδιος και αυτός που θα του το εκφράσεις.

 

7. Ναι, έχεις δίκιο

Εντάξει, ας είμαστε ειλικρινείς! Όλοι θέλουμε να ακούμε καμιά φορά ότι έχουμε δίκιο σε αυτά που λέμε.  Δεν είναι ναρκισσισμός αυτό. Καμιά φορά το να μας πούνε ότι πράγματι δε σφάλουμε, δίνει την επιβεβαίωση της ορθής κρίσης. Κι όλοι μας χρειαζόμαστε μια δόση αυτοπεποίθησης μέσα από την επιβεβαίωση, σωστά;

 

8. Να σου ζητήσω μία χάρη, σε παρακαλώ;

Αυτό εκ πρώτης όψης φαίνεται οξύμωρο, γιατί να σε συμπαθήσει κάποιος αφού θα τον υποχρεώσεις; Όμως εδώ ισχύει το αντίθετο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν ζητάς μία χάρη από κάποιον αυτός νιώθει όμορφα με τον εαυτό του γιατί νιώθει χρήσιμος. Εξού και το γνωστό φαινόμενο του Μπεν Φράνκλιν. «Αυτός που σου έχει κάνει χάρη μία φορά θα είναι περισσότερο πρόθυμος να σου κάνει και άλλη, σε σύγκριση με εκείνον που σου έχει υποχρέωση.»

 

9. Πρόσεχε στο δρόμο

Ξεχειλίζει το ενδιαφέρον. Δείχνεις ότι σε ενδιαφέρει η ασφάλειά του, να είναι καλά, σε αφορά το να φτάσει εκεί που θέλει ο ίδιος να πάει. Πέραν της κυριολεκτικής σημασίας, κρύβει κι ένα μητρικό ενδιαφέρον που λυγίζει ακόμα και τους πιο σκληρούς.

 

10. Στείλε μου μήνυμα όταν φθάσεις

Δεν υπάρχει γλυκύτατη έκφραση του να δείξεις σε κάποιο ότι νοιάζεσαι. Θα αναρωτηθεί από μέσα του, τι θα πάθω μέσα σε λίγα λεπτά; Όμως, στα σίγουρα θα νιώσει όμορφα με αυτή την έκφρασή σου.

 

Τέλος, να μην ξεχνάς ότι το μισό παιχνίδι κρύβεται στις εκφράσεις του προσώπου, τη χροιά της φωνής, την κίνηση και γενικώς τη γλώσσα του σώματός σου. Τα συναισθήματά είναι μεταδοτικά, επομένως το χαμόγελο, η ευγένεια, η αισιοδοξία και η θετικότητα δημιουργούν ένα όμορφο κλίμα που δεν υπάρχει περίπτωση να μη δημιουργήσει σύνδεση με τον άλλον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Τι στο καλό, ένα στα δέκα θα πιάσει, δεν μπορεί!

Συντάκτης: Λουκία Κουμπαρή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου