g10

Πολλές φορές αναζητάς ανθρώπους να σε στηρίξουν, να σε ενθαρρύνουν, να σου πουν ότι μπορείς να τα καταφέρεις γιατί η ανασφάλεια βαράει κόκκινο και θέλεις να ακούσεις μια προτροπή. Αναζητάς ανάμεσα στο πλήθος κάποιους -χωρίς προσδιορισμό- ανθρώπους να ακούσουν και να ενθαρρύνουν τις ιδέες σου. Ψάχνεις διακαώς μια επιβεβαιωτική ματιά γιατί αυτή είναι η φύση σου κι αναζητάς αυτή τη φωναχτή φωνή που θα σου πει «Ναι είναι πραγματικά πολύ καλή ιδέα» ή  ακόμη «Ναι μπορείς να πετύχεις αυτό το στόχο που έβαλες!».

Κι έτσι συναναστρεφόμενος με παρέες, κάνοντας βόλτες ανάμεσα στο πλήθος, πηγαίνοντας στη δουλειά σου κι ερχόμενος σε επαφή με τους συναδέλφους σου, κουβαλάς μαζί σου αυτές τις κρυφές παράτολμες για σένα ιδέες και τα σχέδιά σου που τρώγεσαι μέσα σου να τα εφαρμόσεις στην πράξη. Ντρέπεσαι ή μάλλον φοβάσαι να τα συζητήσεις ή να τα μοιραστείς με κάποιον που γνωρίζεις, γιατί τρέμεις στην ιδέα μη σε κοιτάξουν με περίεργο ή υποτιμητικό ύφος ή, ακόμα περισσότερο, φοβάσαι τις λέξεις, τα λόγια των ανθρώπων, μη σου πουν μια αποθαρρυντική έκφραση που δε θες με τίποτα να ακούσεις.

Κι εκεί που η πολύ βαβούρα και οχλοβοή ξεκίνησε να σε κουράζει ψυχικά, γνωρίζεις από το πουθενά έναν άνθρωπο. Όχι, οποιοδήποτε άνθρωπο, αλλά έναν μοναδικό άνθρωπο. Με την αύρα του, με τις κινήσεις του, με τον τρόπο που μιλάει, με τον τρόπο που σκέφτεται σού δημιουργεί μια οικειότητα. Συζητώντας μαζί του, από τις πρώτες κιόλας προτάσεις που θα ξεστομίσεις, σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις σημασία, ότι σου αξίζει να σε ακούνε όταν μιλάς.

Κι αυτός ο άγνωστος που εμφανίστηκε έτσι απροσδόκητα στη ζωή σου, κάνει το πιο απλό πράγμα. Σε ακούει προσεχτικά. Δε σε διακόπτει, ούτε πετάει κάτι άσχετο αφού τελειώσεις να μιλάς, ούτε αμφισβητεί αυτά που λες. Θα σε παρακινήσει να προσπαθήσεις ακόμη περισσότερο και ξέρεις ότι το εννοεί γιατί δεν έχει τίποταν α κερδίσει από εσένα. Ακόμη κι αν γνωρίζει ότι η ιδέα σου πιθανόν ακούγεται τρελή ή παράλογη ή ριψοκίνδυνη. Θα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θα σε κάνει να νιώσεις ότι θα πετύχεις αυτό που ονειρεύτηκες με όλο σου το είναι. Η βεβαιότητά του θα ξεχειλίζει μέσα στο χώρο και χρόνο. Κι αυτό γιατί θα σου πει το πιο απλό κι άμεσο πράγμα, γιατί θα κουβαλάει μια αντικειμενικότητα, αυτή του αγνώστου, που κανένας φίλος και συγγενής δε διαθέτει. Αυτή η ακλόνητη σιγουριά του που θα αντικρίσεις απέναντί σου θα είναι το δυναμωτικό σου, θα είναι για σένα η παρακίνηση που έψαχνες.

Πολλές φορές αυτός ο «ξένος» άνθρωπος που θα μπει έτσι αναπάντεχα στη ζωή σου είναι κάποιος που πιθανό να μην τον έχεις προσέξει καν και βρίσκεται ανάμεσα στον κοινωνικό σου περίγυρο. Θα καθίσει δίπλα σου σε μια ανύποπτη στιγμή, μπορεί να στρίψει κι ένα τσιγάρο, θα σε δει κι ίσως σε ρωτήσει τι σου συμβαίνει, τι σκέφτεσαι. Εκείνη λοιπόν, αν μπορέσεις να την αντιληφθείς, θα είναι η στιγμή σου. Άρπαξέ την, γιατί καμιά φορά, η ευγενική καλοσύνη των ξένων είναι εκείνη που μας ξεκολλάει από τους πιο βαθείς και μεγάλους βούρκους. Είναι εκείνη που μας θυμίζει ότι καμιά φορά, η συμβουλή και η προτροπή έρχεται από τα πιο αναπάντεχα μέρη.

Συντάκτης: Λουκία Κουμπαρή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!