Όταν ακούμε μια έκφραση με το εξ αποστάσεως, στο μυαλό μας αμέσως έρχεται η ερωτική σχέση εξ αποστάσεως και το πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσει κανείς σ’ αυτή την ιδιόμορφη κατάσταση. Όμως σχέση εξ αποστάσεως μπορεί να είναι πέραn της ερωτικής και η φιλική, η οικογενειακή, η συγγενική ακόμη και η επαγγελματική.

Όταν φτάσει εκείνη η στιγμή που μια σχέση θα καταστεί εξ αποστάσεως, -δηλαδή οι επαφές που θα έχεις με αυτό το άτομο, από εδώ και πέρα θα είναι από μια μακρινή απόσταση, μιας που ένας από τους δύο θα μετακομίσει κάπου αλλού-, το πρώτο συναίσθημα  που νιώθει κάποιος είναι ο φόβος. Εκεί που έχεις έναν άνθρωπο στην καθημερινότητά σου, τον βλέπεις κάθε μέρα, βγαίνατε για καφέ και λέγατε τα δικά σας, τώρα δεν ξέρεις πότε θα τον δεις ξανά.

Αναρωτιέσαι αν η σχέση σας θα είναι όπως πριν. Θα μ’ αγαπάει, θα με νοιάζεται ή τώρα που έφυγε μακριά θα αλλάξουν τα συναισθήματά του για μένα; Εγώ θα συνεχίσω να νοιάζομαι το ίδιο; Φοβάσαι ακόμη και για τα δικά σου συναισθήματα κι αυτό είναι φυσιολογικό. Είναι μια μεγάλη αλλαγή και για τους δύο.

Όμως πέραν όλων των φόβων κι ανησυχιών για μια σχέση εξ αποστάσεως, υπάρχει και η θετική όψη του νομίσματος. Σκέψου όλες τις φορές που τσακωνόσουν με τον σύντροφο σου ή με τον φίλο σου για κάτι εντελώς ασήμαντο, που στο τέλος της ημέρας σκεφτόσουν πόσοι χαζοί ήσασταν που ένα τόσο ασήμαντο γεγονός όπως το ότι κάψατε το φαγητό κατέληξε σε ολόκληρος καβγά, ξεστομίσετε λόγια που υπό άλλες, πιο ήρεμες, συνθήκες δε θα λέγατε και στο τέλος κατεβάσετε τα μούτρα κι οι δύο για το υπόλοιπο της ημέρας; Με τη σχέση εξ αποστάσεως η επικοινωνία σας μπορεί να γίνει καλύτερη από πριν. Ίσως η ρουτίνα να καταπίεσε τον ενθουσιασμό σας για ζωή, μείωσε το να κάνετε νέα πράγματα και δραστηριότητες και κατέληξε στο να ξεσπάσετε.

Και μιας που η επικοινωνία στις μέρες μας με όλα τα τεχνολογικά μέσα κατέστη δυνατότερη από ποτέ, δεν πρόκειται να χάνεις επεισόδια από τη ζωή αυτού του ανθρώπου και θα μπορείς να παρακολουθείς τις συνεχείς και καθημερινές εξελίξεις του. Σκέψου κι εκείνον τον φίλο σου που εδώ και λίγα χρόνια έχει μετακομίσει στο εξωτερικό για δουλειά και είστε τόσο αγαπημένοι. Πόσο, μάλλον, περισσότερο δεμένοι από πριν. Μιλάτε από μηνύματα, τηλεφωνείτε ο ένας τον άλλον κάθε εβδομάδα κι ανταλλάζετε δικές σας φωτογραφίες στο messenger από την καθημερινότητά σας.

Πολλές φορές οι σχέσεις εξ αποστάσεως βοηθούν τις σχέσεις να ανασάνουν.  Πολλοί άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους επιθυμούν να πάρουν μια απόσταση από τα πράγματα για να βρουν τι θέλουν από τη ζωή τους. Όταν θα μείνουν χώρια θα αναζητήσουν τι είναι αυτό που τους αρέσει, τι επιθυμούν ενδότερα κι αφού το βρουν, θα επιστρέψουν πιο δυνατοί, πιο σίγουροι, πιο ενθουσιασμένοι για ζωή κι η σχέση τους με αυτό τον άνθρωπο θα είναι πιο δυνατή και γερή. Γιατί το παν είναι ο καθένας από εμάς να είναι εντάξει με τον εαυτό του, να τα έχει βρει μαζί του. Έτσι μπορούμε να είμαστε ακόμη καλύτερα με τον σύντροφο μας, με τον φίλο μας, ακόμα και με τους γονείς μας που δεν υπάρχει περίπτωση να μην τσακωθούμε έστω και μία φορά σε μια επικοινωνία δια ζώσης μαζί τους.

Τέλος, η σχέση εξ αποστάσεως είναι μια καλή δοκιμασία για να καταλάβεις κι αν ο φίλος σου ή σχέση σου αξίζει κι αντέχει κυρίως, στο χρόνο. Ό, τι αξίζει δεν χάνεται, αντίθετα ενδυναμώνεται, παραμένει και τώρα και στο μέλλον.

Συντάκτης: Λουκία Κουμπαρή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου