Η βραδινή ρουτίνα, στα αγγλικά night routine, δεν είναι πολυτέλεια. Ούτε είναι μια ταξιδιωτική συνήθεια που οφείλουμε να υιοθετούμε μόνο στις διακοπές. Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν τη σημασία του να έχουμε το βράδυ ένα προσωπικό πρόγραμμα, αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό μας για να χαλαρώσουμε. Και ας μην το κατονομάζουν night routine, στην ουσία αυτό είναι. Με μια αναζήτηση στο ιντερνέτ, ιδίως στο YouTube, θα βρεις υλικό για τη σημαντικότητά του, πολλές ιδέες αλλά και tips.

Όταν λέμε να υιοθετήσουμε μια βραδινή ρουτίνα, δεν εννοούμε κατά ανάγκη κάθε βράδυ να γεμίζουμε την μπανιέρα μας με αρωματικά έλαια και άλατα με τη συνοδεία χαλαρωτικής μουσικής. Ούτε χρειάζεται να κάνουμε κάθε βράδυ κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, η δική σου μοναδική ρουτίνα μπορεί να ξεκινάει στις οχτώ το βράδυ, όπου θα σταματάς τις δουλειές και τις υποχρεώσεις και θα ξεκινάς το καθιερωμένο σου πρόγραμμα. Μερικές ιδέες είναι να δεις κάποιο ντοκιμαντέρ ή ταινία, να διαβάσεις, να περάσεις χρόνο με τον σύντροφό σου ή με τους φίλους σου, να ασχοληθείς από νωρίς την προσωπική σου φροντίδα -μπάνιο, πλύσιμο δοντιών, περιποίηση προσώπου-, να βγεις έξω για τρέξιμο ή βόλτα, να κάνεις διαλογισμό, να γράψεις στo ημερολόγιό σου. Ακόμη, μπορείς να βλέπεις την οικογένειά σου γιατί μόνο εκείνη την ώρα της ημέρας μπορείτε να μιλήσετε με ηρεμία.

Επίσης μπορείς να οργανωθείς και να κάνεις ένα πλάνο για την επόμενη εβδομάδα ή μέρα. Το επόμενο πρωί θα σε βρει παραγωγικό, οργανωμένο, με λιγότερο άγχος, αφού θα γνωρίζεις τι πρέπει να φέρεις εις πέρας. Αν είσαι γονιός το να πλύνεις τα πιάτα, να συμμαζέψεις λίγο την κουζίνα και να ετοιμάσεις το κολατσιό των παιδιών σου από το βράδυ για την επόμενη μέρα, μπορεί να είναι ιδανική βραδινή ρουτίνα για σένα. Θα ξυπνήσεις χωρίς τρέξιμο το πρωί και φυσικά δε θα χρειαστεί να σε πιάνει αγωνία για να κάνεις όλα. Εξάλλου το να πας για ύπνο με πολλές ιδέες, σκέψεις, ανησυχίες δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Εκτός του ότι θα δυσκολευτείς να κοιμηθείς και θα στριφογυρίζεις στο κρεβάτι σου, το πρωί δεν πρόκειται να ξυπνήσεις κεφάτος. Και τι σημαντικότερο από έναν καλό ύπνο;

Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να αποφύγεις, όπως να μη φας βαριά γιατί δεν πρόκειται να κοιμηθείς, να μην αναλωθείς στα social media και γενικά στον υπολογιστή, να μην αφήσεις ανοιχτή την τηλεόραση μέχρι τη στιγμή του ύπνου, να αποφύγεις τις εντάσεις και τις συγκρούσεις με άλλους ανθρώπους.

Το μυστικό εδώ είναι να κάνεις τη βραδινή σου ρουτίνα συνειδητά, όχι επειδή βαριέσαι να βάλεις να δεις μια ταινία. Επίσης, να υπολογίσεις συγκεκριμένο χρόνο -για παράδειγμα μία ώρα πριν από τον ύπνο σου- για τη νυχτερινή σου ρουτίνα. Έτσι, δε θα είναι μια ωραία εικόνα στο ιντερνέτ, ούτε προνόμιο των λίγων. Είναι μια ανάγκη για την υγεία μας, για την ψυχική μας ακεραιότητα, καθώς βελτιώνει τον ύπνο και αναζωογονεί το πνεύμα. Άνθρωποι που είναι μανιακοί με την οργάνωση και την παραγωγικότητα ορκίζονται στην ευεργετικότητα της night routine, θεωρώντας ότι συμβάλλει στην παραγωγικότητά τους και φυσικά δεν τη θεωρούν χάσιμο χρόνου.

Από την άλλη δίνει και μια σιγουριά, γιατί ξέρεις ότι τη συγκεκριμένη ώρα της ημέρας εσύ έχεις τον έλεγχο στην καθημερινότητά σου, στη ζωή σου. Μετά από μια κουραστική ημέρα, με πολύ τρέξιμο και τυχόν απρόοπτα στη δουλειά, καθίσταται πιο αναγκαίο από ποτέ να την υιοθετήσουμε.

Εσύ έχεις night routine;

Συντάκτης: Λουκία Κουμπαρή
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.