H Ελένη Τσεπελίδη μας αναλύει πώς ζητά κανείς την τέλεια συγγνώμη. Δες εδώ!

photo-1612638869944-09

Αναζητάμε την ιδανική σχέση και είναι γεγονός ότι η ρουτίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της. Όμως τη ρουτίνα δε μάς την επέβαλε κανείς κι εμείς είμαστε αυτοί που ‘χουμε την ευθύνη για τον έρωτά μας και την εξέλιξή του στο βάθος του χρόνου. Υπάρχουν αμέτρητες προτάσεις για να βελτιώσουμε τη σχέση μας και δεν είναι μαγικά μυστικά ή ξόρκια, μα απλά καθημερινά πράγματα που φέρνουν ένα ζευγάρι πιο κοντά.

 

1. Καλό το μαζί, το χώρια καλύτερο

Ο δικός μας χρόνος και ο χρόνος από το ταίρι μας είναι πολύτιμος. Χρόνος ανεξαρτησίας, χρόνος περισυλλογής, χρόνος χαλάρωσης, χρόνος για βόλτα, διάβασμα, χόμπι, φίλους, με όποια μορφή ο καθένας θέλει να τόν αξιοποιήσει. Αλλά χωρίς αυτό το «μαζί», που όταν είναι μόνο «μαζί» γίνεται βραχνάς και λόγος να εξασθενίσει το ενδιαφέρον και το μυστήριο της σχέσης.

 

2. Κάτι καινούριο

Πολύ όμορφο να ‘χει γνωρίσει ο ένας τον άλλον και να ξέρουμε με κλειστά μάτια τα θέλω μας, αλλά μήπως αυτό πολλές φορές μάς εγκλωβίζει στο να μην τολμήσουμε καινούργιες εμπειρίες και να ξεχάσουμε τι σημαίνει απρόβλεπτο και περιπέτεια; Το να κάνουμε κάτι διαφορετικό, κάτι διασκεδαστικό, ακόμα κι αν δεν είναι τ’ αγαπημένο μας, φέρνει ανανέωση στο ζευγάρι και χαμόγελα.

 

3. Σαν τον παλιό καλό καιρό

Ναι θυμόμαστε τα γενέθλια, τις γιορτές, τις επετείους και όλα αυτά τα γνωστά και κλασικά «πρέπει». Όμως αυτές οι απλές εκπλήξεις, που γίνονται παρορμητικά, χωρίς προγραμματισμό και μεγάλα δώρα, είναι που αναζωπυρώνουν την σχέση. Ένα απλό ραβασάκι, ένα καλημέρα στον καθρέφτη, ένα ξαφνικό ραντεβού, θα φέρει στη μνήμη αναμνήσεις και εικόνες που και οι δυο έχουμε νοσταλγήσει.

 

4. Στο κρεβάτι την ίδια ώρα

Πόσες φορές ο ένας από τους δυο δουλεύει κι ο άλλος πάει για ύπνο. Ο ένας βλέπει ταινία κι ο άλλος είναι στο τηλέφωνο κι όλα αυτά που μάς έχουν βάλει σε μια διαδικασία να ξεχάσουμε το άγγιγμα, την αγκαλιά, την επαφή πριν τον ύπνο. Και δεν αναφέρομαι στην ερωτική επαφή, αλλά στο χάδι. Να χαλαρώσουμε μαζί και ν’ αφεθούμε.

 

5. Αναμνήσεις

Ένα παλιό άλμπουμ, μια παλιά ιστορία, κάτι που σημάδεψε τη σχέση μας θετικά. Φέρνοντας στην κουβέντα μια τέτοια εικόνα, θα μάς θυμίσει γιατί ερωτευτήκατε ο ένας τον άλλον. Μπορεί η σχέση να έχει περάσει σ’ άλλο επίπεδο, αλλά αυτός ο άνθρωπος που είναι δίπλα μας είναι ένας λόγος που χαμογελάμε.

 

6. Εκφράσου με τον τρόπο σου

Ποια ήταν η τελευταία φορά που είπαμε στο ταίρι μας ότι σήμερα είναι όμορφο; Το να μιλήσουμε, να μοιραστούμε τις ανάγκες μας, από το να κάνουμε παράπονα στους φίλους για τη ρουτίνα μας, ίσως είναι η λύση. Μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο, το ενδιαφέρον μας χρειάζεται να δηλώνεται και να είναι ξεκάθαρο, χωρίς να χάνει το προσωπικό μας στίγμα.

 

7. Αποδοχή

Βαθιά μέσα μας εστιάζουμε σε αυτά που μας ενοχλούν και δε χάνουμε ευκαιρία να τα λέμε ξανά και ξανά στο ταίρι μας. Αυτό και φθείρει τη σχέση αλλά και κουράζει και τους δυο. Κανένας δεν είναι αψεγάδιαστος, οπότε ας σταματήσουμε τα παράπονα κι ας δούμε τα θετικά του συντρόφου μας. Όταν σταματήσουμε να θέλουμε να τον αλλάξουμε, τότε θα έρθουμε και σε πραγματική σύνδεση.

 

8. Φροντίδα του εαυτού μας

Αν γνωρίζαμε τώρα έναν άνθρωπο και τον θέλαμε, πώς θα φροντίζαμε τον εαυτό σας; Λειτουργούμε μ’ αυτό το σκεπτικό, ή παραμελούμε τον εαυτό μας κι έχουμε ξεχάσει να κοιτάξουμε τον καθρέφτη; Όλοι θέλουμε δίπλα μας έναν σύντροφο που δεν αμελεί τον εαυτό του. Είμαστε εμείς αυτός ο σύντροφος αν παρατηρήσουμε τον εαυτό μας; Αν όχι, ας ξεκινήσουμε από σήμερα να είμαστε.

 

9. Η γλώσσα της αγάπης

Η γλώσσα της αγάπης έχει συστατικά όπως ειλικρίνεια, σεβασμό, τρυφερότητα, κατανόηση, υποστήριξη, ερωτισμό. Αφήνει χώρο στο ταίρι μας να νιώσει ελεύθερο και παράλληλα συνδεδεμένο. Επικοινωνούμε με τα μάτια, με το σώμα, με ανοιχτές ερωτήσεις ώστε να δώσουμε ευκαιρία για παραπάνω επικοινωνία και σύνδεση.

 

10. Οραματισμός της σχέσης που επιθυμούμε

Έχουμε οραματιστεί την ιδανική σχέση με τον σύντροφό μας; Πώς είμαστε εμείς μέσα σ΄ αυτή; Ήρθε η στιγμή να μπούμε ενεργά στο ρόλο μας. Αν βλέπουμε τον εαυτό  μας καθημερινά όπως τον οραματιζόμαστε, θα μπούμε σε μια διαδικασία να ενεργοποιηθούμε και να ενεργοποιήσουμε και το ταίρι μας.

 

 

Μόνο με καθημερινή φροντίδα θα βελτιωθεί μια σχέση. Αν από αυτές τις επιλογές κάνουμε έστω και μια μικρή κίνηση καθημερινά δε θα χαθεί ποτέ η ουσιαστική σύνδεση με τον άνθρωπό μας.

Συντάκτης: Ελένη Τουρλούκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου