Ο καθένας μας στη ρουτίνα του, στην καθημερινότητά του, στη χαρά του ή στη θλίψη του, όμως έχοντας ρυθμίσει την ζωή μας, ή έχοντας συνηθίσει το χάος μας. Και ξαφνικά, αλλάζουν όλα. Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, με τ’ αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας και το μήνυμα #μένουμεσπίτι, μας υποχρέωσε να γίνουμε ευέλικτοι.  Κάποιοι είμαστε, κάποιοι όχι. Επιτακτική ανάγκη η ευελιξία στον εργασιακό τομέα, αυτή την ώρα. Το να δουλέψουμε απ’ το σπίτι, για κάποιους ακούγεται γνώριμο κι απλό, για άλλους άγνωστη λέξη και πολύπλοκο. Όμως μονόδρομος! Βαθιά ανάσα και ανάκτηση κουράγιου. Αν υπάρχει έστω και μία λύση στις αντίξοες συνθήκες, το βέβαιο είναι ότι δεν έφτασε το τέλος του κόσμου.

Πολλές προτάσεις διαθέσιμες, για να βρούμε τις δικές μας λύσεις.

 

1. Επικοινωνούμε με τους αρμόδιους, για να ετοιμάσουν τα συστήματα

Είπαμε ευελιξία. Αλλά ξαφνικά να γίνουμε όλοι τεχνικοί, ειδικοί και γνώστες στο τι πρέπει να κάνουμε, για να δουλέψουν απομακρυσμένα τα συστήματα, δεν είναι ρεαλιστικός στόχος. Αφήνουμε τους ειδικούς κι απλά κάνουμε υπομονή, δείχνουμε κατανόηση κι ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που θα μας δώσουν. Δεν είναι ώρα για δοκιμές και πειράματα.

 

2. Δημιουργούμε τον δικό μας χώρο εργασίας

Επιλέγουμε ένα δωμάτιο. Γραφείο, κουζίνα, σαλόνι, υπνοδωμάτιο; Δοκιμάζουμε! Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ο καθένας εκεί που νιώθει πιο άνετα, πιο συγκεντρωμένος, πιο δημιουργικός. Στόχος είναι να ξέρουμε πού θα εργαστούμε. Αν υπάρχει πολυτέλεια επιλογής, να είναι φωτεινός χώρος και με περιορισμένο θόρυβο, για να μην αποσπάται η προσοχή μας. Το κρεβάτι μας προτείνουμε να είναι η τελευταία μας επιλογή, για να μην το συνδέσουμε ξαφνικά με κάτι άλλο, το οποίο δε σχετίζεται με ξεκούραση.

 

3. Ενημερώνουμε τους δικούς μας ότι εργαζόμαστε από το σπίτι

Το να εμφανιστούμε ξαφνικά στο σπίτι -ειδικά όταν έχουμε οικογένεια που μένουμε μαζί- είναι μεγάλη χαρά. Μέχρι πρότινος, η οικογένειά μας μπορεί να μας είχε στερηθεί, λόγω πολλών ωρών εργασίας, οπότε το να μας έχουν εκεί, ίσως τους μπερδέψει. Εξηγούμε λοιπόν στους ανθρώπους μας, ότι δεν είμαστε σε άδεια, δεν κάνουμε διακοπές, απλά οι σημερινές καταστάσεις μας καλούν όλους να δουλέψουμε απ’ το σπίτι. Ίσως η αρχή στην νέα κατάσταση μας δυσκολέψει. Μένουμε σταθεροί σ’ αυτό που εξηγήσαμε, για να μη ζοριστούμε στην πορεία. Εξίσου σημαντικό να ενημερώσουμε φίλους και γνωστούς, για να μη χτυπάνε τα τηλέφωνα ή να μας ψάχνουν με μηνύματα. Κοινώς, ξεχωρίζουμε την επαγγελματική  απ’ την προσωπική μας ζωή.

 

4. Αναπροσαρμόζουμε την καθημερινότητά μας

Κάνουμε ένα brainstorming της καθημερινότητάς μας, με τα νέα δεδομένα. Ερχόμαστε λοιπόν να κρατήσουμε συνήθειες που εφαρμόζαμε στον χώρο εργασίας και «δούλευαν». Επαναπροσδιορίζουμε κάποιες άλλες που μας δυσκολεύουν, ή γιατί όχι, εντάσσουμε νέες συνήθειες στην καθημερινότητα, που τώρα μπορεί να έχουν κερδίσει έδαφος π.χ. ο χρόνος που κερδίζουμε από τις μετακινήσεις, θα  μπορούσε να αφιερωθεί στην αυτοφροντίδα.

 

5. Επαναπροσδιορίζουμε το ωράριό μας και το τηρούμε

Το να δουλεύουμε από το σπίτι έχει αρκετά προνόμια αλλά έχει και πολλές παγίδες. Ξαφνικά νιώθουμε ελεύθεροι και μπορεί να μπαίνουμε σε διάφορους πειρασμούς. Να σταματάμε για να μαγειρέψουμε, για να κάνουμε κάποια δουλειά του σπιτιού, για να ταΐσουμε το κατοικίδιο, για να τσεκάρουμε το κινητό, για να σερφάρουμε και χιλιάδες επιλογές ακόμα. Προσοχή! Εργαζόμαστε! Για να μη φτάσουμε λοιπόν να γίνουμε μη παραγωγικοί, ορίζουμε το ωράριό μας και το τηρούμε όπως όταν ήμασταν στη δουλειά μας.

 

6. Οριοθετούμε τον χρόνο μας

Όσο επικίνδυνο είναι να γίνουμε μη παραγωγικοί, άλλο τόσο επικίνδυνο είναι να δουλεύουμε 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ξεκαθαρίζουμε μέσα μας πως θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας κι αν είμαστε διαθέσιμοι περισσότερες ώρες, το επικοινωνούμε στους συναδέλφους μας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγουμε καταστάσεις, όπως να χτυπάνε τα τηλέφωνα ώρες που δε δουλεύουμε, ή να καλούμαστε να διαβάσουμε  e-mails και να είμαστε πάνω από έναν υπολογιστή, εις βάρος της προσωπικής μας ζωή.

 

7.  Ντυνόμαστε σαν να πηγαίνουμε στο γραφείο

Γελάτε, αλλά οι πιτζάμες δε βοήθησαν κανέναν στο ν’ αυξήσει την παραγωγικότητα. Το να ντυθούμε -όσο πιο κοντά στο στιλ που συνηθίζαμε όταν πηγαίναμε στη δουλειά μας- ίσως να είναι σημείο κλειδί, για να μην αποσυντονιστούμε. Καταρχάς μας φτιάχνει την ψυχολογία κι ενισχύει την παραγωγικότητα. Κάντε το εικόνα! Μήπως νιώθετε πιο αποφασισμένοι να εργαστείτε; Αφήστε που αν τυχόν σας καλέσει κάποιος συνεργάτης διαδικτυακά, δε θα μας βρει με τις πιτζάμες ή το φανελάκι.

 

8. Κάνουμε πρόγραμμα και βάζουμε προτεραιότητες

Το πρόγραμμα και οι προτεραιότητες, είναι ένας τρόπος να μειώσουμε το άγχος και να γίνουμε αποτελεσματικοί. Μια ιδανική στιγμή για να φτιάξουμε πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, είναι ή λίγο πριν σχολάσουμε, ή λίγο πριν το τέλος της ημέρας. Αυτό θα μας δώσει μια ξεγνοιασιά, ώστε να μη σκεφτόμαστε στον ύπνο μας τι έχουμε να κάνουμε την επόμενη μέρα. Το πρωί με το καφεδάκι μας, ενημερώνουμε το πρόγραμμά μας, με όσα έκτακτα έχουν προκύψει. Όσο για τις προτεραιότητες; Διαχειριζόμαστε τα σημαντικά κι επείγοντα, εστιάζουμε στα σημαντικά αλλά μη επείγοντα, αποφεύγουμε τα επείγοντα και μη σημαντικά και περιορίζουμε τα μη σημαντικά και μη επείγοντα.

 

9. Επικοινωνούμε με την ομάδα μας

Το ν’ απομονωθούμε στο σπίτι και να μην επικοινωνούμε με την ομάδα μας, σε βάθος χρόνου θα μας κάνει μη παραγωγικούς και θα αποδυναμώσει τη σχέση που έχουμε ήδη χτίσει. Η επικοινωνία με την ομάδα, θα ενισχύσει τη συναδελφικότητα και θα μας κρατήσει ευθυγραμμισμένους. Μια δυνατότητα είναι το πρωί πριν ξεκινήσουμε, να κάνουμε μια γρήγορη διαδικτυακή επικοινωνία, να μοιραστούμε το πρόγραμμά μας και να ζητήσουμε ή να προσφέρουμε βοήθεια αν κάποιος δυσκολεύεται στα παραδοτέα του.

 

10.  Ανταμείβουμε τον εαυτό μας

Μόλις ολοκληρώνουμε μια δουλειά ανταμείβουμε τον εαυτό μας, κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα. Το διάλειμμα μπορεί να είναι ένας χυμός, ένας καφές, ένα τσιγάρο -για τους καπνιστές- στο μπαλκόνι μας, ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να ηρεμήσουμε και να καθαρίσει το μυαλό μας.

 

Αυτή η απρόβλεπτη αλλαγή, που καλούμαστε όλοι να την αγκαλιάσουμε, είναι απολύτως φυσιολογικό να μας έχει δυσκολέψει. Δεν είμαστε μόνοι σ’ αυτό. Δίνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και η ευελιξία θα κατακτηθεί βήμα-βήμα.

 

Αφιερωμένο σ’ όλη την ομάδα του pillowfights και σ’ όλους εσάς που προσπαθείτε να βρείτε τον ρυθμό σας.

 

 

Συντάκτης: Ελένη Τουρλούκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου