Και είναι και αυτές οι στιγμές που τα πράγματα ξεφεύγουν απ’ τον έλεγχο. Θέλεις τόσο πολύ να βοηθήσεις τον δικό σου άνθρωπο, όμως κάθε σου λέξη πέφτει στο κενό. Στην αρχή ξεγελιέσαι, σκέφτεσαι ότι είστε δυο και θα βρείτε μαζί τη λύση. Ο δικός σου φίλος, ο άνθρωπος που μερόνυχτα έχετε μοιραστεί τα πάντα και τώρα σε χρειάζεται. Θες να ‘σαι εκεί για εκείνον μ’ όλο σου το είναι, πονάς διπλά όταν τον βλέπεις να υποφέρει, συνειδητοποιώντας τη φθορά. Δε βρίσκεις λόγια, δεν έχεις τρόπο να τον βοηθήσεις ν’ ανακάμψει, όμως θες τόσο πολύ να κάνεις κάτι!

Μερικές φορές η ανάγκη για βοήθεια από έναν ειδικό είναι ζωτικής σημασίας. Δεν απαιτεί μόνο να κάτσεις δίπλα στον φίλο σου και να τον αγκαλιάσεις, ν’ ακουμπήσει στον ώμο σου, να τον ακούσεις. Είναι κάτι παραπάνω που το διαισθάνεσαι, αλλά δεν ξέρεις τι είναι αυτό. Μπερδεύεσαι, γιατί δεν έχεις εμπειρία κι αμφιταλαντεύεσαι. Όμως αν αυτός είναι πραγματικά φίλος, είναι δικός σου άνθρωπος σημαντικός στη ζωή σου, πάρε λίγη απόσταση για να τ’ αξιολογήσεις και να σιγουρευτείς.

Η μόνη λύση είναι να πάει σ’ έναν ειδικό. Γιατί κάποιες στιγμές το συναίσθημα ξεφεύγει, κάποια γεγονότα έρχονται τόσο απρόσμενα, που δεν τα χωράει ο νους, γιατί ίσως η ζωή έχει πολλές ανηφόρες και δεν υπάρχει άλλο οξυγόνο για να μπορέσουμε ν’ ανέβουμε. Είναι τόσο μακριά η κορυφή.

Ίσως γιατί πίστευες ότι ένα πένθος δε θα χτυπήσει την δική σας πόρτα, οι οικογενειακές συγκρούσεις που ξεφεύγουν υπήρχαν μόνο στις ταινίες, ένας χωρισμός δε θα έφερνε τόσο πόνο, δε θα ξέφευγε ποτέ η κατάσταση με το αλκοόλ που αμέτρητα βράδια ξεφαντώνατε, μια απόλυση θα ήταν ευκαιρία, ο μπάφος που είπατε να δοκιμάσετε, δε θα γινόταν εμμονή και τόσα πολλά άλλα που φέρνει η ζωή στο κατώφλι μας και καλούμαστε να τα διαχειριστούμε.

Κι ενώ είσαι δίπλα του, δεν ελέγχεται η κατάσταση. Στην αρχή ήσουν όλο αυτιά και άκουγες, μετά σταμάτησε να μιλάει και ατελείωτες ώρες έβρισκες επιχειρήματα για ν’ αλλάξεις την πορεία προς τον γκρεμό. Κενό. Πώς να το πεις; Κι αν τυχόν θυμώσει και απομακρυνθεί κι από σένα; Δεν ξέρεις τι να κάνεις! Να τον πιέσεις; Να το φέρεις γύρω-γύρω; Να σκαρφιστείς ένα ψέμα; Τόσα διλήμματα κι όλο λες τώρα είναι η στιγμή κι όλο αναβάλεις.

Δεν υπάρχει στιγμή ιδανική όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Πριν μιλήσεις, εξέτασε ότι το οικογενειακό περιβάλλον θα στηρίξει την κατάσταση. Είναι πολύ βοηθητικό να μην είσαι ο μόνος που βλέπει το πρόβλημα. Όταν πάρεις την απόφαση να μιλήσεις, να είσαι εσύ κι ο φίλος σου. Αυτές οι στιγμές δεν έχουν χώρο για θεατές. Αρκεί να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι εκεί χωρίς κριτική. Ξεκίνα λέγοντας πώς νιώθεις, βλέποντάς τον να υποφέρει. Η ενσυναίσθηση, η αυθεντικότητα, η άνευ όρων αποδοχή είναι το κλειδί. Εξήγησε στον δικό σου άνθρωπο ότι όσο κι αν συζητάτε, νιώθεις ότι ταυτίζεσαι και δεν μπορείς να δεις ούτε εσύ την λύση στο πρόβλημα. Θέσε τους προβληματισμούς σου για κάποιες συμπεριφορές που διακρίνεις, χωρίς να επιμείνεις σε πιθανές αντιδράσεις.

Στόχος δεν είναι να κάνεις εσύ τον ειδικό, αλλά στόχος είναι να μπορέσεις να τον βοηθήσεις να απευθυνθεί στον ειδικό. Αν δεν τα καταφέρεις, η ευθύνη δεν είναι δική σου, είναι επιλογή να θυμάσαι. Μην εστιάσεις σ’ όλα όσα μπορεί να εντοπίζεις, αρκεί ένα, το πιο ουσιαστικό. Εξήγησε ότι η αγάπη σου για εκείνον, είναι λόγος για να προσπαθείς να τον καθοδηγήσεις, να τον προστατεύσεις κι αυτό δε θα τον βοηθήσει, αλλά θα οδηγηθείτε μαζί σε λάθος μονοπάτια.

Η επαφή μ’ έναν ψυχολόγο, μ’ έναν ψυχοθεραπευτή, θα τον βάλει σε μια διαδικασία να μοιραστεί όσα τον πονάνε και ο ειδικός ανεπηρέαστος από τα προσωπικά του βιώματα, χωρίς να βάζει μπροστά τις δικές του πεποιθήσεις, θα σταθεί δίπλα του με ψυχραιμία, ταπεινότητα και υπομονή για να τον εμπνεύσει να βρει τις λύσεις του. Ο ειδικός έχει όλη την εκπαίδευση στο να δει τον κόσμο με τα δικά του μάτια, χωρίς όμως να ταυτίζεται. Μοιράσου ότι εσύ νιώθεις ανήμπορος να κάνεις κάτι τέτοιο, όμως είσαι δίπλα του για να τον στηρίξεις να πάρει αυτή την απόφαση. Το να συζητάτε ανταλλάσσοντας εμπειρίες, σας χώνει ακόμα πιο βαθιά στο πρόβλημα.

Το να ζητήσει βοήθεια στον ειδικό, μόνο δύναμη και ωριμότητα δείχνει και είναι σημαντικό να του το επισημάνεις. Συνήθως ένας άνθρωπος που περνάει μια δυσκολία και δεν μπορεί να βγει απ’ αυτό, νιώθει αδύναμος και η λύση του ειδικού του φαίνεται ότι του βάζει την ταμπέλα του αδύναμου. Η δύναμη είναι να πας κι όχι να γυρίσεις την πλάτη. Πες του ότι αν μια μέρα βρεθείς στη θέση του, θα ήθελες ν’ ακούσεις από εκείνον την αλήθεια. Κι αυτή τη στιγμή η αλήθεια είναι πως μόνο ο ειδικός μπορεί να βοηθήσει. Εσύ θα είσαι δίπλα του σ’ αυτό, για να ψάξει να τον βρει, αν το χρειάζεται.

Η φιλία και η ψυχοθεραπεία θέλουν εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη να μιλήσουμε μέσα από την ψυχή μας γι’ αυτά που μάς συμβαίνουν. Κατάφερε να το κάνει σε σένα που είσαι φίλος, η πρόκληση είναι να το κάνει σ’ έναν άγνωστο με στόχο να ξανασηκωθεί.

Αφιερωμένο στους φίλους που μας χρειάστηκαν.

 

Συντάκτης: Ελένη Τουρλούκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου