Ήσουν η αφορμή να γράψω αυτές τις γραμμές, εσύ που σκέφτεσαι πρώτα όλους τους άλλους και μετά τον εαυτό σου. Κι όλοι αυτοί οι άλλοι είναι τόσοι πολλοί, έχουν τόσες γνώμες, που δεν προλαβαίνεις να πάρεις σειρά. Κυνηγάς τα ιδεώδη που οι γύρω σου θέλουν να βλέπουν κι όλες αυτές οι γνώμες κι οι προσδοκίες τους έχουν γίνει ένα τεράστιο φορτίο στο μυαλό σου.

Οι ερωτήσεις που κάνεις στον εαυτό σου –«Πώς με βλέπουν οι άλλοι; Τι θα σκεφτούν για μένα; Θα τους αρέσει αυτό που επέλεξα;»– πρέπει να λάβουν τέλος απ’ τις σκέψεις σου. Στα λόγια απλό, στην πράξη χρειάζεται σημαντική προσπάθεια για ν’ αποβάλλεις αυτή τη συνήθεια, όμως θα νιώσεις απελευθέρωση και θα βρεις τον πραγματικό σου εαυτό.

Δυσκολεύεσαι γιατί κάποιους απ’ αυτούς τους ανθρώπους τους θέλεις στη ζωή σου και φτάνεις σε σύγκρουση μέσα σου. Ωραία, λοιπόν, έχεις αποδεχτεί ότι θα κάνεις όλα αυτά που ακούς, όλα αυτά που κατά καιρούς σου λένε και ας μη σου αρέσουν κι ας σε βαραίνουν, απλά για να μη συγκρουστείς; Αν ναι, τότε είναι επιλογή σου, με ό,τι και να σημαίνει αυτό. Αν, όμως, δεν είσαι ευχαριστημένος, τότε κάτι πρέπει ν’ αλλάξεις. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να ασχοληθείς με τους δικούς σου στόχους, με τις δικές σου επιλογές και ν’ αφήσεις στην άκρη τις γνώμες των άλλων.

Αμέτρητες οι φορές που βλέπουμε περιπτώσεις σχέσεων που δεν είναι τόσο αθώες και καλοπροαίρετες. Προσβολές ή κριτικές αρνητικές που ίσως τύχει ν’ ακούσεις, θα σου ‘λεγα ν’ αξιολογήσεις πρώτα ποιος στις λέει και γιατί και σε δεύτερο χρόνο να δώσεις αξία στα σχόλια. Και στο κάτω-κάτω, άκου την κριτική κι αν είναι σκληρή αλλά έχει δόση αλήθειας, τότε αξιοποίησέ τη για να βελτιωθείς κι όχι για να μιζεριάζεις.

Βάλε στόχους και σχεδίασε το δικό σου μονοπάτι που θες ν’ ακολουθήσεις. Με το να ασχολείσαι διαρκώς με τους άλλους, χάνεις το στόχο σου, άρα θα αργήσεις να φτάσεις στο προορισμό σου, ή δε θα φτάσεις ποτέ. Αν έχεις βρει τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείς, τότε εστίασε εκεί, απόλαυσε το ταξίδι κι άσε τους άλλους να κάνουν τις διαφορετικές επιλογές, γιατί προφανώς δεν είσαστε συνοδοιπόροι.

Επίλεξε να είσαι αυθεντικός, γιατί μόνο έτσι θα έχεις δίπλα σου τ’ άτομα που σε θέλουν γι’ αυτό που πραγματικά είσαι. Μη σε φοβίζει κάποιες φορές η μοναξιά. Είναι προτιμότερο να επιλέξεις τις σωστές σχέσεις και να υπάρχουν και στιγμές που θα ‘σαι μόνος, παρά να ‘σαι σε λάθος σχέση. Απομακρύνσου απ’ τα άτομα που σου ρουφάνε την ευτυχία. Η ζωή είναι σύντομη για να σπαταλάς το χρόνο σου.

Και το σημαντικότερο, μη συγκρίσεις τον εαυτό σου με κανέναν. Άσε στην άκρη τι κάνουν οι άλλοι καλύτερα από σένα. Το θέμα είναι τι κάνεις εσύ σήμερα καλύτερα από αυτά που έκανες χθες. Κι αν κάποια στιγμή νιώσεις ότι δεν προχωράς γρήγορα, γύρνα πίσω και δες τι έχεις πετύχει μέχρι εκεί που ‘χεις φτάσει. Σίγουρα είναι πολλά αυτά που ‘χεις κάνει κι απλά δεν τα είχες εκτιμήσει.

Πες ένα μπράβο σε σένα, αγκάλιασε τον εαυτό σου. Δε θα ‘ναι και λίγοι στη ζωή σου που θα σε υποτιμήσουν, γι’ αυτό πίστεψε πρώτα εσύ στον εαυτό σου κι αξιοποίησε τα λάθη σου σαν τροφή για να βελτιωθείς.

Συντάκτης: Ελένη Τουρλούκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη