Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν πρόκειται να συμβουλεύσεις ένα φίλο για μια ερωτική ιστορία, τον συμβουλεύεις να είναι λίγο επιφυλακτικός. Να κρατήσει κάτι γι’ αυτόν. Να μην τα δίνει όλα. Πόσο όμως αυτό είναι εφικτό να γίνει όταν θες πραγματικά κάποιον; Μάλλον δεν είναι και δεν το ζεις κι εξ ολοκλήρου στην τελική.

Είναι σαν να βάζεις γύρω απ’ την καρδιά σου προστατευτικό για να μην πληγωθεί. Ζεις; Δε νομίζω. Υπάρχεις απλώς γιατί χτυπά η καρδιά σου, αλλά δε ζεις άμα δε νιώθεις. Όταν αρχίζει κάτι προσπάθησε να είσαι εκεί. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Αν το σκεφτείς αυτό όλες οι καταστάσεις που σου συμβαίνουν θα έχουν κάποιο νόημα. Δε θα απελπίζεσαι κάθε φορά και δε θα βουλιάζεις στα σκοτάδια του νου και της καρδιάς.

Θα παίρνεις τα πράγματα πιο χαλαρά. Γιατί θ’ αντιλαμβάνεσαι ότι είναι μέρος μιας μεγαλύτερης διαδικασίας. Κάθε αρχή είναι δύσκολη. Ένας καινούργιος άνθρωπος είναι πάντα ένα αίνιγμα. Είτε μπορείς να το ξεκλειδώσεις με τη μία είτε να προσπαθήσεις. Οπότε αν σκέφτεσαι τι κάνεις συνέχεια θα κουραστείς. Άσε το πράγμα να πάρει το χρόνο του κι αυτός θα δείξει.

Ο χρόνος πάντα τα φανερώνει όλα αργά ή γρήγορα. Οπότε ηρέμησε κάθισε αναπαυτικά κι όλα θα φανούν. Μέσα σου να είναι ο εαυτός σου καλά και να είσαι καλά μ’ αυτό που ζεις. Τα υπόλοιπα είναι περιττά. Μην υπεραναλύεις τα πράγματα αφού στην τελική ό,τι είναι να βγει θα βγει. Κι ό,τι δεν είναι δε θα συμβεί ποτέ.

Οπότε προχώρα μ’ αυτά που έχεις, απολάμβανε την κάθε μέρα και θα έρθει «αυτό» που δε θα μπορείς να σκεφτείς αν χρειάζεται να κρατήσεις κάτι για σένα. Γιατί θα σου έχει πάρει το μυαλό και θα θες απλώς ν’ αφεθείς και τίποτα άλλο. Δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά θα συμβεί και θα είναι το σωστό.

Αυτό που δε θα χρειάζεται δεύτερες σκέψεις και θα το ακολουθήσεις άνευ όρων. Δε θα μπορείς να κρατήσεις καμιά πισινή, γιατί απλώς δε θα έχεις μυαλό για τέτοια. Είναι αυτό το μαγικό που γίνεται με κάποιον άνθρωπο που θες πραγματικά να είσαι μαζί του.

Εύκολο να το λες δύσκολο να συμβεί, αλλά θα γίνει όποτε κι όταν πρέπει. Μην κρατάς κάτι από μέσα σου, γιατί δε θα αξίζει τον κόπο. Να ζεις πράγματα αποστειρωμένα που δε σε αγγίζουν, απλά και μόνο από υποχρέωση στη ζωή σου, ότι πρέπει να ζήσεις πράγματα, πρέπει να φαίνεται ότι είσαι καλά.

Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όλα στη ζωή είναι θέμα επιλογών. Θα τα ζήσεις όπως έρθουν και θα είναι μοναδικά. Μία φορά θα τα έχεις ζήσει και θα είναι μοναδικά. Γιατί εσύ θα τα έχεις ζήσει. Οπότε μόνο γι’ αυτό θα είναι ανεπανάληπτα. Κάθε εμπειρία στη ζωή είναι μοναδική.

Φρόντισε εσύ να είσαι εκεί όταν συμβαίνει ένα γεγονός κι όχι να το ζεις από απόσταση. Το σώμα σου να είναι, όπου είναι το μυαλό κι η καρδιά σου. Μόνο έτσι θα ζεις πραγματικά χωρίς υπεκφυγές και προστατευτικά. Μόνο έτσι η ζωή θα έχει νόημα και θα αξίζει τον κόπο.

Ποιο το όφελος να κρατάς πισινές και να μην εκδηλώνεις τα συναισθήματά σου; Κάθε βίωμα είτε θα γίνει πάθος είτε μάθος.

Συντάκτης: Μέλανη Ανθίμου
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου