%cf%82%ce%b4%ce%b5%cf%86

Η καθημερινή τριβή με τους φίλους και την οικογένειά μας, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας, καθώς και τη συμπεριφορά προς τον εαυτό, αλλά και προς τους άλλους. Κάποιοι λένε «δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι» κι είναι βάσιμο, αφού φίλοι και δικοί μας άνθρωποι αντανακλούν εμάς, γενόμενοι ο καθρέφτης μας.

Συχνά, αν το παρατηρήσεις καλά, με τα άτομα γύρω μας τείνουμε να έχουμε παρόμοιες συμπεριφορές και ν’ αντιμετωπίζουμε κάποιες καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο. Ίσως είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ταιριάζουμε, αφού υιοθετούμε κάποιες από τις συμπεριφορές τους σαν δικές μας και τελικά, καταλήγουμε να μοιάζουμε και να σκεφτόμαστε παρόμοια. Ποια είναι λοιπόν τα στοιχεία αυτά που παρατηρούμε μέσα από τον στενό μας κύκλο και τα υιοθετούμε σαν να είναι δικά μας;

 

1. Καθημερινές συνήθειες

Ένα από τα πιο απλά και συχνότερα πράγματα που επηρεαζόμαστε από τους ανθρώπους μας είναι οι δικές τους καθημερινές συνήθειες. Συνήθειες όπως η υγιεινή διατροφή και η γυμναστική είναι αρκετά πιθανό να μας σπρώξουν προς το να ακολουθήσουμε ένα κοινό μονοπάτι και να υιοθετήσουμε παρόμοιες και στη δική μας ζωή, έτσι ώστε να νιώθουμε πιο κοντά τους και να ανήκουμε στην ίδια -μεταφορικά μιλώντας- ομάδα. Αντιστοίχως, το κάπνισμα, οι καταχρήσεις, ένα κακό πρόγραμμα ύπνου, επίσης μπορούν να γίνουν τρόπος ζωής μας, αν είναι αυτός που ακολουθούν τα κοντινά μας άτομα.

 

2. Τρόπος που φερόμαστε στους άλλους

Αυτό που ίσως πολλοί δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι όταν συναναστρεφόμαστε συχνά κάποια άτομα και παρακολουθούμε την καθημερινότητά τους και τους τρόπους που αντιμετωπίζουν άλλα άτομα, τότε είναι αρκετά πιθανό ν’ ακολουθήσουμε τον ίδιο τρόπο κάποια στιγμή κι εμείς. Δηλαδή, αν για παράδειγμα, έχουμε ένα φίλο ο οποίος αντιμετωπίζει τους τσακωμούς του με την οικογένεια και τους άλλους του φίλους μ’ έναν πιο οξύθυμο τρόπο, ίσως αυτό μας οδηγήσει τελικά να φερθούμε ανάλογα προς ένα άλλο δικό μας άτομο, όταν βρεθούμε σε μια παρόμοια κατάσταση.

 

3. Τα πράγματα που κάνουμε χιούμορ

Σχεδόν όλοι έχουμε στην παρέα μας το άτομο αυτό, το οποίο χρησιμοποιεί συχνά το χιούμορ του και μας βοηθά πάντα να χαμογελάμε, ακόμα και τις δύσκολες στιγμές. Η αίσθηση του χιούμορ σαφώς δύσκολα μπορεί να ταυτιστεί από άτομο σε άτομο, όμως, μπορεί να εμπνεύσει με το χιούμορ τον αυθορμητισμό μας και τη χαλαρότητα, σε σημείο που μας βοηθά να είμαστε πιο κουλ και να χρησιμοποιούμε περισσότερο το χιούμορ μας για να φέρουμε ένα καλύτερο κλίμα σε καταστάσεις που τους λείπει. Αν έχεις φίλους με χιούμορ, γίνεσαι άνθρωπος που το εκτιμά- αυτό είναι το ζουμί.

 

4. Έμπνευση και δημιουργικότητα

Ένα άτομο στη ζωή μας που είναι δημιουργικό και του αρέσει να εφαρμόζει καινοτόμες ιδέες ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα μια νέα δραστηριότητα που μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί, μια λύση που κανείς δε σκέφτηκε, ή ένα νέο παιχνίδι που μπορεί να εφεύρει για να διασκεδάσουμε, μας παρακινεί να βγάζουμε προς τα έξω τη δική μας δημιουργικότητα. Συνέπεια αυτού είναι να είμαστε πιο αποδοτικοί στο να διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις και να δημιουργούμε νέες, πιο παραγωγικές και διασκεδαστικές ιδέες, όταν τα πράγματα γίνονται λιγάκι βαρετά.

 

5. Ο τρόπος που εκφράζουμε την αγάπη μας

Η αγάπη είναι ενέργεια που κυλάει από άτομο σε άτομο. Ένας άνθρωπος πιο κλειστός που θα λάβει αγάπη με τρόπο εκδηλωτικό και ηχηρό, θα φτάσει στο σημείο να ανοιχτεί περισσότερο ως προς τις δικές του εκδηλώσεις αγάπης. Αν η γλώσσα αγάπης των ανθρώπων μας είναι το φαγητό ή οι μικρές πράξεις διευκόλυνσης, μαθαίνουμε κι εμείς πως το να παμε μάρκετ ενώ ο άνθρωπός μας πνίγεται στη δουλειά, είναι το «σ’ αγαπώ» μας. Αντίστοιχα όταν ένας  φοβερά δοτικός κι εκδηλωτικός άνθρωπος βρίσκεται απέναντι από έναν πιο κλειστό, μπορεί και πάλι να καθρεφτιστεί, μειώνοντας την τάση του να δείχνει κάνοντας θόρυβο την αγάπη του, και βρίσκει εκείνους τους πιο ήπιους τρόπους, που φτάνουν στον απέναντι χωρίς να τον πιέζουν.

 

Στο σημείο αυτό λοιπόν μπορείς κι εσύ να συνειδητοποιήσεις κατά πόσο τα στοιχεία που παίρνουμε είναι όντως στοιχεία που αποκτήσαμε κι ακολουθούμε συνειδητά ή πια απλώς με τον καιρό έγιναν κτήμα μας και μπήκαν μέσα μας, σαν να ήταν από πάντα δικά μας. Γιατί, αν κάτι είναι σίγουρο, είναι ότι μπορούν να μας κάνουν τα άτομα γύρω μας,  άλλους ανθρώπους καμιά φορά, ως προς τον τρόπο που βλέπουμε κι αντιμετωπίζουμε τη ζωή.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Στέλιος Στυλιανού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου