Η πρώτη περίοδος σε κάθε νέα σχέση έχει κάτι το ξεχωριστό. Είναι η φάση γνωριμίας που ο ένας μαθαίνει σιγά-σιγά τον άλλον, τα γούστα και τις παραξενιές του. Είναι η περίοδος εκείνη που όλα γίνονται για πρώτη φορά. Πρώτο ραντεβού, πρώτες ουσιαστικές συζητήσεις, πρώτη φορά που μένετε μαζί το βράδυ. Είθισται την πρώτη περίοδο να τα βρίσκουμε όλα ιδανικά -και ίσως να είναι- ωστόσο υπάρχουν καλοί και κακοί οιωνοί να προσέξετε την πρώτη φορά που θα περάσετε το βράδυ σας στο σπίτι του αγαπημένου σας προσώπου.

 

Απολαμβάνετε την παρέα χωρίς απαραίτητα να μιλάτε

Δεν είναι υποχρεωτικό ν’ ανταλλάσσετε κουβέντες διαρκώς. Υπάρχουν στιγμές που και ο καθένας ξεχωριστά θέλει να χαλαρώσει, να ηρεμήσει, να ασχοληθεί με κάτι μόνος. Όταν δύο άνθρωποι μένουν μαζί, πολλές φορές η ισορροπία είναι δυσδιάκριτη. Σ’ ένα ιδανικό σενάριο, είστε σε θέση ν’ απολαμβάνετε ο ένας τη συντροφιά του άλλου, ενώ ασχολείστε με διαφορετικά πράγματα. Τέτοιες στιγμές αποπνέουν οικειότητα και βαθύτερη σύνδεση, αμφότερα σημαντικά για τη μετέπειτα πορεία της σχέσης σας.

 

Νιώθεις ασφάλεια

Η διανυκτέρευση σε (πρακτικά) ξένο σπίτι μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Τον άνθρωπο απέναντί σου τον ξέρεις λίγο καιρό, πώς μπορείς να πεις με σιγουριά ότι είσαι απόλυτα ασφαλής; Είναι εύκολο να εντοπίσεις τα συναισθήματά σου, φτάνει ν’ ακούσεις την αύρα που αποπνέει ο χώρος μόλις εισέλθεις σ’ αυτόν. Το αίσθημα ασφάλειας και θαλπωρής που μπορεί να σου ξυπνήσει το σπίτι του/ της συντρόφους σου είναι σίγουρα ένα καλό σημάδι για εσάς.

 

Σου παρέχεται η δυνατότητα να φερθείς σαν στο σπίτι σου

Απ’ το πιο απλό πράγμα, όπως το να σου προσφέρει μια πετσέτα ώστε να κάνεις ντουζ, ως το να ανοίξεις τα ντουλάπια της κουζίνας όσο μαγειρεύετε μαζί, οι μικρές κινήσεις είναι που δείχνουν πραγματικά πώς βλέπει το μεταξύ σας. Εάν σε νιώθει σαν έναν απλό επισκέπτη, δε θα προσφέρει τίποτα απ’ τα παραπάνω και θ’ αρκεστεί στην τυπική ευγένεια του οικοδεσπότη.

 

Επιδιώκει την επαφή, όχι αναγκαστικά ερωτική

Χάδια, αγκαλιές, φιλιά σε κάθε πιθανό (και απίθανο) σημείο του σώματος. Αν απ’ την πρώτη φορά που θα μείνετε μαζί το ταίρι σου βρίσκει κάθε αφορμή για να σε αγγίξει, κάτι πηγαίνει καλά. Ιδίως όταν η επαφή σας δεν είναι μόνο σ3ξουαλική, αλλά περιλαμβάνει και πιο μικρές και τρυφερές στιγμές, υποδηλώνεται μια βαθύτερη και πιο συναισθηματική σύνδεση.

 

Δημιουργεί χώρο για τα πράγματα που θα φέρεις

Όταν, φυσικά, γνωρίζει ότι θα πας έστω και για ένα βράδυ, δείχνει ενδιαφέρον να έχει φροντίσει να σου αδειάσει έστω ένα ράφι. Ο άνθρωπός σου σ’ έχει υπολογίσει στο σπίτι του, δε σε θεωρεί έναν απλό επισκέπτη, οπότε έχει μεριμνήσει ώστε να έχεις κάπου να βάλεις τα πράγματά σου, όσο λίγα κι αν είναι.

 

Άβολες σιωπές

Πώς λέγαμε πριν ότι είναι όμορφο να μπορείτε ν’ απολαύσετε ο ένας την παρέα του άλλου ακόμα κι αν δε μιλάτε; Ε, αν δε συμβαίνει αυτό αλλά αντιθέτως υπάρχουν άβολες σιωπές και κενά που νιώθετε την ανάγκη να γεμίσετε, το πράγμα δεν τσουλάει. Όταν υπάρχει διαρκής ανάγκη για ομιλία και η ησυχία προκαλεί ανασφάλεια, σίγουρα ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας δεν είναι ο ιδανικός.

 

Περιμένει από εσένα να φροντίσεις πράγματα στο σπίτι

Άλλο το να σε αφήνει να βοηθάς και να φτιάχνετε πράγματα από κοινού, όπως πχ ένας να μαγειρέψει κι ο άλλος να πλύνει τα πιάτα, κι άλλο το να τα περιμένει όλα από εσένα. Άντρας ή γυναίκα, ένας άνθρωπος που περιμένει από τη σχέση του να κάνει και τις πιο απλές δουλειές σ’ ένα σπίτι που δεν είναι καν δικό της δεν είναι άνθρωπος στον οποίο αξίζει να επενδύσεις. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για κακομαθημένο που βαριέται ν’ αυτοεξυπηρετηθεί, οπότε φύγε όσο είναι νωρίς.

 

Ακατάστατος χώρος

«Καθαρός χώρος, καθαρό μυαλό» έλεγαν οι παππούδες μας και μάλλον κάτι ήξεραν. Είτε βρεθείς απρόοπτα στον χώρο του άλλου, είτε σε έχει καλέσει, αυτό που θ’ αντικρίσεις λέει πολλά για την ψυχοσύνθεσή του. Πρόσεχε, δεν εννοούμε να πας σαν άλλη κακιά πεθερά να ελέγξεις τη σκόνη πίσω από την τηλεόραση. Αλλά, εντάξει, μην είναι και παντού πεταμένα ρούχα ή άπλυτα πιάτα.

 

Δε σέβεται τα όριά σου

Ένα από τα μεγαλύτερα red flag σε όποιο περιβάλλον κι αν συμβούν. Ιδίως σε μια πιο ιδιωτική σφαίρα, όπως είναι το σπίτι, τα όρια πρέπει να τίθενται εξαρχής και να μην καταπατώνται. Εάν στην πρώτη σου επίσκεψη η σχέση σου αδιαφορεί για τα όριά σου, δεν τα σέβεται και δε σε αφήνει να τα χαράξεις εκεί που εσύ θέλεις, έχεις όλους τους λόγους που χρειάζεσαι για να φύγεις.

 

Σε αναγκάζει να προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου στο δικό του/ της

Η πρώτη διανυκτέρευση σημαίνει αυτόματα και το πρώτο ξύπνημα μαζί. Ένα πρωινό που μπορείτε να περάσετε όπως σας αρέσει, να χαλαρώσετε ή να βγείτε από νωρίς. Μπορείτε ακόμα και να σηκωθείτε και να γυρίσεις σπίτι σου, αν έχετε ήδη κανονισμένα πλάνα ή υποχρεώσεις. Όμως, όταν ο άνθρωπος που σου άνοιξε το σπίτι του δεν σε υπολογίζει στα πλάνα του, προοικονομεί ότι δεν πρόκειται να το κάνει και ποτέ. Σου ανακοινώνει τι έχει σκοπό να κάνει ούτως ή άλλως, είσαι δεν είσαι εκεί, κι αν θες ακολουθείς. Όχι. Απλά όχι.

Η πρώτή φορά που θα μείνεις στο σπίτι της σχέσης σου μπορεί να σημαίνει πολλά για το μέλλον σας. Προσπάθησε να δεις πίσω απ’ το παραπέτασμα του ενθουσιασμού, να εντοπίσεις τις ενδείξεις- καλές ή κακές- και φρόντισε να πράξεις έγκαιρα αναλόγως.

Συντάκτης: Αγγελική Τσαγκαράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου