Γαλλικός. Ο αγαπημένος σου καφές. Όντας ζεστός σε συντροφεύει τα κρύα πρωινά του χειμώνα. Κρύος· σε δροσίζει τα ζεστά ξημερώματα του καλοκαιριού. Παρασκευάζεται με τη βοήθεια ενός μηχανήματος, το οποίο περιλαμβάνει φίλτρο. Οδηγίες χρήσης: Προσθέτεις τον καφέ στη μηχανή. Στη συνέχεια, καυτό νερό διαπερνά τον καφέ και στραγγίζεται με τη συμβολή του φίλτρου. Σε ελάχιστα λεπτά ο φιλτραρισμένος καφές βρίσκεται στο φλιτζανάκι σου και περιμένει να τον καταναλώσεις με περίσσεια απόλαυση. Άραγε, διαχειρίζεσαι το φίλτρο στις διαπροσωπικές σου σχέσεις με την ίδια σύνεση και ευκολία που χρησιμοποιείται κι ως αναπόσπαστο κομμάτι της μηχανής απ’ την οποία προκύπτει η απαραίτητη για τον οργανισμό σου δόση καφεΐνης;

Σε κάποια στιγμή της ζωής σου, έχεις αντιμετωπίσει δυσάρεστες καταστάσεις που σε λύγισαν ή ανθρώπους που κατά καιρούς σε πλήγωσαν, εκμεταλλεύτηκαν ή είχαν την πρόθεση να το επιχειρήσουν. Οφείλεις να θωρακίσεις τον εαυτό σου και να του παρέχεις τα κατάλληλα συναισθηματικά εφόδια, έτσι ώστε να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και να υπερπηδά τέτοιου είδους εμπόδια. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αόρατο δίχτυ προστασίας, για το οποίο επιλέγεις εσύ αν θα πατήσεις το κουμπάκι με την ένδειξη on ή θα το αφήσεις διαρκώς σε airplane mode.

Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ενεργοποίηση ή μη του φίλτρου, αποτελούν τα βιώματά σου. Όσες περισσότερες εμπειρίες αποκτήσεις, όσο μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπων συναντήσεις, τόσο πυκνότερη γνώση θα έχει συσσωρευτεί για την επόμενη φορά. Γιατί θα υπάρξει επόμενη φορά. Η διαφορά είναι ότι τώρα θα είσαι ετοιμοπόλεμος.

Όσον αφορά τις φιλικές σχέσεις, είναι από τις πρώτες, σε κατηγορία, οι οποίες υφίστανται τη δοκιμασία του φίλτρου. Περιμένεις από το άτομο που έχει διαβάσει κάθε μελανή σελίδα από το βιβλίο σου και σε έχει αποδεχτεί παρ’ όλα αυτά γι’ αυτό που είσαι, να είναι εκεί για σένα. Να σου συμπαραστέκεται στα δύσκολα και να ζητωκραυγάζει στις επιτυχίες σου. Το ίδιο, βέβαια θα περιμένει κι από σένα. Είναι μια σχέση πάρε-δώσε όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις. Απαλλαγμένη από ζήλια, ανταγωνισμό και μισαλλόδοξα αισθήματα. Επομένως, η επιλογή καλό θα ήταν να είναι προσεκτική.

Χωρίς να το καταλαβαίνεις, η διαδικασία της επιλογής ξεκινά από τα σχολικά κιόλας χρόνια στα σχολικά θρανία και τα σχολικά διαλείμματα. Εκεί αρχίζεις να αλληλεπιδράς με άτομα της ίδιας ηλικίας και να λαμβάνεις δειλά-δειλά τα πρώτα σου ερεθίσματα. Προφανώς σ’ αυτήν τη τρυφερή ηλικία δεν είσαι σε θέση ν’ αντιληφθείς τη σημασία της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, ωστόσο ασυνείδητα καλλιεργείται στον υποανάπτυκτο ακόμα εγκέφαλό σου η ιδέα της επαφής με άλλα άτομα και τα ευχάριστα συναισθήματα που αποκομίζεις απ’ αυτή. Στην πορεία θα παρατηρήσεις τη ζυγαριά είτε να γέρνει προς το μέρος σου, όταν άτομα εξακολουθούν να παραμένουν δίπλα σου είτε προς την αντίθετη πλευρά, όταν θα αρχίσει σιγά-σιγά να λαμβάνει χώρα το ξεκαθάρισμα, η διαλογή.

Στις επαγγελματικές σχέσεις το φίλτρο παίρνει διαφορετική διάσταση. Έστω ότι εισέρχεσαι σε ένα νέο περιβάλλον εργασίας. Ένας καινούριος κόσμος σε περιμένει τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Ένα πλήθος συνεργατών σε βομβαρδίζει με ερωτήσεις προκειμένου να εισχωρήσει στην προσωπική σου ζωή και να κρίνει το ποιόν του χαρακτήρα σου. Μερικοί από αυτούς θα σε βοηθήσουν πραγματικά και θα διευκολύνουν την εξέλιξή σου. Θα υπάρξουν κι αυτοί που ίσως θα δουν το συμφέρον πίσω από τις προσωπικές πληροφορίες που μοιράστηκες μαζί τους και πιθανόν να προσπαθήσουν να σε προσπεράσουν χωρίς να υπολογίσουν το σε τι κατάσταση μένεις πίσω.

Ο εργασιακός χώρος είναι μια σύγχρονη ζούγκλα. Σύγχρονη, γιατί υπάρχουν κανόνες. Ζούγκλα, διότι υπάρχουν διαφορετικά είδη ανθρώπων με άγνωστες προθέσεις κι επικίνδυνα κίνητρα.Και σαφώς το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Τι είναι απαραίτητο, λοιπόν; Το φίλτρο. Επικεντρώνεσαι στην εργασία, η οποία σου ανατέθηκε να εκτελέσεις, ρουφάς σαν σφουγγάρι τις νέες πληροφορίες και τις εφαρμόζεις όσο πιο αποδοτικά μπορείς, κρατώντας  ταυτόχρονα μια μετριασμένη στάση στα πέριξ. Όσο περνά ο καιρός, μπορείς να χαλαρώσεις το φίλτρο και με βάση τις συμπεριφορές που αντιλήφθηκες να κρίνεις αναλόγως.

Ερωτικές σχέσεις. Σε τούτη την κατηγορία σχέσεων, η ενεργοποίηση του φίλτρου σχεδόν επιβάλλεται. Γνωρίζεις άτομο. Ενθουσιάζεσαι στιγμιαίως. Νιώθεις έρωτα. Αγαπάς. Δένεσαι. Μοιράζεσαι απόκρυφα συστατικά του χαρακτήρα σου που αποτελούν το όλον σου δίχως να λογαριάσεις μέτρο. Εντέλει φεύγει. Καταρρακώνεσαι. Ίσως αν είχες θέσει ένα ανώτατο όριο σ’ αυτά που έδωσες, αγνοώντας τον αυθορμητισμό της σκέψης σου, να είχε περιοριστεί το εύρος της συναισθηματικής ζημίας. Μαθαίνεις. Δεν επαναλαμβάνεις το ίδιο λάθος. Το σφάλμα αποτυπώνεται σαν τατουάζ στον εγκέφαλο. Προλαβαίνεις δυσάρεστες εκπλήξεις συναισθηματικής φύσεως στο μέλλον.

Φιλτράρεις τα παθήματα.

Αποφεύγεις να πληγωθείς, γιατί θα σταθμίσεις την επόμενη φορά με μεγαλύτερη σύνεση τα κριτήρια. Πιο ώριμα, πιο προσγειωμένα στην πραγματικότητα και στα θέλω σου.  Στην τελική, μιλάμε για το δικό σου ζωτικό όργανο, την καρδιά. Εσύ θα επιλέξεις σε ποιον θα αποκαλυφθεί στο φουλ και ποιος θα πάρει μόνο μια επιφανειακή γεύση από αυτήν.

 

Συντάκτης: Δήμητρα Παναγιωτίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου