Υπάρχουν σχέσεις που βασίζονται στην αμοιβαία συμπάθεια και σεβασμό ή στα κοινά ενδιαφέροντα όπως για παράδειγμα οι συνάδελφοι στη δουλειά μας ή οι συμφοιτητές μας στη σχολή. Καθημερινά, γνωρίζουμε καινούργιους ανθρώπους αλλά αν και δεν δεν έχει τόση σημασία η ποσότητα, έχει σίγουρα η ποιότητα. Όταν λέμε ποιότητα στους ανθρώπους που γνωρίζουμε και κυρίως σ’ εκείνους που επιλέγουμε να βάλουμε στη ζωή μας εννοούμε το να είναι καλοί άνθρωποι ή να είναι και καλές οι προθέσεις τους και τα κίνητρα τους;

Κάποιοι άνθρωποι γνωρίζονται λοιπόν κι έρχονται κοντά επειδή κολλάνε οι ενέργειες τους, δένει το χιούμορ τους κι αναγνωρίζουν στον άλλον κάτι απ’ τον εαυτό τους. Κι έτσι κάπως θα έπρεπε να λειτουργούμε όλοι ξεκάθαρα και με αγνές προθέσεις.

Αν οι σχέσεις είναι ειλικρινείς και βασίζονται στην αμοιβαία συμπάθεια, τότε αυτό το ονομάζουμε «φιλία». Αν υπάρχει κι ερωτικό ενδιαφέρον, το ονομάζουμε «ερωτική σχέση». Αν είναι σχέσεις εγγενείς ανήκουν στην οικογένεια, αν όμως βασίζονται στο συμφέρον και στο κέρδος τότε εκεί έχουμε την κατηγορία της λυκοφιλίας.

Όλοι μας έχουμε δει ή βιώσει τέτοιες φιλίες που αναπτύσσονται κυρίως σ΄εργασιακούς κι εκπαιδευτικούς χώρους, θρέφονται με πολλές κολακείες κι αναπαράγονται με τον ρυθμό που τούς επιτρέπουν οι γύρω τους. Πόσες φορές έχετε ακούσει στη δουλειά έναν συνάδελφο να μιλάει άσχημα για έναν άλλον άνθρωπο και μετά από λίγο να του ζητάει κάποια χάρη και να το παίζει φιλαράκι; Πόσες φορές έχουμε συναντήσει τους γνωστούς σ’ όλους μας κόλακες; Όχι, μόνο με κολακείες προς τον προϊστάμενο ή τον εργοδότη αλλά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση έχει την ταμπέλα «κέρδος».

Ο εκμεταλλευτής είναι ένα απ’ τα είδη του ανθρώπου που θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο απ’ τους άλλους και συνήθως δεν εκτιμάει τον εκμεταλλευόμενο, όμως πολλές φορές ίσως και να τον λυπάται λίγο.

Έχουμε στη ζωή μας σχέσεις καθαρές, ειλικρινείς και σχέσεις κακές που προσπαθούμε ν’ αναγνωρίσουμε και ν’ αποβάλλουμε, να εξαφανίσουμε απ’ τη ζωή μας και σχέσεις που είναι ψεύτικες ή που δεν τις καταλαβαίνουμε ή δε θέλουμε να τις καταλάβουμε. Γιατί για κάποιο λόγο αρνούμαστε να τις συνειδητοποιήσουμε.

Ποιος θέλει να συνειδητοποιήσει άλλωστε ότι ο άνθρωπος που θεωρούσε φίλο του τελικά συντηρούσε μια παρουσία για να λαμβάνει οφέλη; Για όσο έλεγε σε όλα «ναι»; Το λάθος βέβαια δεν είναι του εκμεταλλευτή ή μάλλον δεν είναι μόνο δικό του. Είναι περισσότερο λάθος του εκμεταλλευομένου που αρχικά δεν μπορεί να εντοπίσει τα προειδοποιητικά σημάδια και μετά να συζητήσει σοβαρά με τον εαυτό του τι θα κάνει με αυτά.

Υπάρχει ένας μαγικός τρόπος να εξαφανιστούν αυτοί οι άνθρωποι από τη ζωή σου και λέγεται… και κάπου εδώ αντηχεί απ’ το βάθος στ’ αφτιά σου ο ήχος από ντραμς και ταρατατααα..….Μία είναι η απάντηση του ενός εκατομμυρίου: Βάζεις όρια! Δεν ξέρω αν σε σόκαρα αλλά είναι η αλήθεια.

Αν έχεις τέτοιους ανθρώπους στην καθημερινότητα σου προσπάθησε να τούς αναγνωρίσεις, βάλε τα όρια σου και μη φοβηθείς ότι θα τούς χάσεις. Αφενός δεν μπορείς να χάσεις κάτι που ποτέ δεν είχες κι αφετέρου, αφαιρώντας οτιδήποτε ανειλικρινές απ’ τη ζωή σου, αφήνεις χώρο για κάτι που ουδείς σου υπόσχεται ότι θα ΄ναι αυτό που επιθυμείς, μα σίγουρα θα ‘ναι αλλιώτικο. Προσπάθησε λοιπόν τα καινούργια άτομα που θα επιλέξεις και θα εισχωρήσουν στην καθημερινότητά σου, να είναι άνθρωποι με τους οποίους η σχέση σας θα βασίζεται στον αμοιβαίο θαυμασμό, σεβασμό κι ενδιαφέρον – κι όλα αυτά θα ‘ναι αυταπόδεικτα στην καθημερινότητα κι όχι θεωρίες προς πάσα κατανάλωση.

Συντάκτης: Melart
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος