Έρευνα του Πανεπιστημίου Ruhr Bochum στη Γερμανία, έδειξε ότι η μη χρήση του κινητού τηλεφώνου έστω για δυο ώρες κάθε μέρα βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου κι οι άνθρωποι νιώθουν περισσότερο χαρούμενοι με μεγαλύτερη όρεξη για δραστηριότητες. Αν δεν ξέρεις τι να κάνεις μόλις αφήσεις το κινητό σου, γι’ αυτό είμαστε εδώ για να σού υπενθυμίσουμε 10 όμορφα πράγματα που μπορείς να κάνεις αν αφήσεις στην άκρη το κινητό σου τηλέφωνο για δύο ώρες κάθε μέρα. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά;

Κοιμάσαι καλύτερα

Ξαπλώνεις και πιάνεις το τηλέφωνό σου με σκοπό να χαλαρώσεις λίγο σκρολάροντας στα social media. Το ένα ποστ φέρνει το άλλο και καταλήγεις τα μεσάνυχτα να παρακολουθείς ντοκιμαντέρ για την εποχή των δεινοσαύρων και το πρωί να κουτουλάς στους τοίχους. Όμως, αν πάρεις απόφαση ν’ αφήσεις το κινητό σου στην άκρη κάθε βράδυ, θα συμπληρώσεις το οκτάωρο ύπνου που χρειάζεται ο οργανισμός σου και το πρωί θα είσαι έτοιμ@ ν’ ανταπεξέλθεις με ζωντάνια στις απαιτήσεις της ημέρας.

Καλύτερο δέρμα

Οι περισσότεροι έχουμε εμμονή με το skin care και προσπαθούμε να φροντίζουμε το δέρμα μας -θες η κρίση ηλικίας, θες η αυτοπεποίθησή μας; δεν έχουμε σκεφτεί ότι το δέρμα επηρεάζεται απ’ τη ζωή που κάνουμε πολλές φορές, είτε αυτή περιλαμβάνει κακή διατροφή, είτε @λκοόλ, είτε κaπνισμα ή απλά έναν κακό ύπνο. Με το να κοιμόμαστε αργά κι απορροφημένοι στο τηλέφωνό μας, είναι προφανές ότι το πρωί το δέρμα μας θα φαίνεται κουρασμένο χωρίς τη φρεσκάδα που θέλουμε να έχει. Όσες κρέμες κι αν βάζεις ένα είναι το σίγουρο· αν ξενυχτάς στο τηλέφωνο και κοιμάσαι λίγες ώρες,  δε θα έχεις καθαρό και σφριγηλό δέρμα. Ξέρω, σε σόκαρα αλλά είναι η αλήθεια.

Ξεκούραστη όραση

Σού έχει τύχει να ξυπνάς και να νιώθεις τα μάτια σου να παίρνουν φωτιά; Έχεις λίγη μυωπία αλλά δε δικαιολογείται τέτοια δυσκολία στην όραση. Αν περνάς πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη, τα μάτια δυσκολεύονται να εστιάσουν σε τόσο μικρή περιοχή όπως είναι το τηλέφωνο και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν προλαβαίνουν να ξεκουραστούν όσο θα έπρεπε μ’ αποτέλεσμα το πρωί να νιώθεις ότι δεν μπορείς να δεις καθαρά και θα έχεις τα μάτια σου διαρκώς κουρασμένα.

Τα βιβλία είναι ψυχοθεραπεία

Αν θέλεις να χαλαρώσεις έπειτα από μια δύσκολη ημέρα, λίγο πριν κοιμηθείς μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο της αρεσκείας σου. Μ’ αυτό τον τρόπο, μπορείς ν’ αποκτήσεις μια γνώση αν πρόκειται για επιστημονικό βιβλίο, να ψυχαγωγηθείς αν πρόκειται για βιβλίο που αυτοσαρκάζεται ο συγγραφέας ή να κάνεις την αυτοκριτική σου αν είναι για βιβλίο αυτό-βελτίωσης κ.ο.κ. Συνδυάζεις σωματική ξεκούραση και ψυχαγωγία. Καταλαβαίνω, βέβαια, ότι μπορεί να μην είσαι τύπος του διαβάσματος. Δε χρειάζεται να πιάσεις το τηλέφωνο για να περάσει η ώρα. Μπορείς να περάσεις τον προσωπικό χρόνο πολύ πιο εποικοδομητικά. Γι’ αυτό κάνε την καθιερωμένη περιποίηση προσώπου σου, ώστε να νιώσεις καθαρ@.

Κάνε διαλογισμό

Μπορείς να κάνεις διαλογισμό, εάν θέλεις να ξεκουράσεις το πνεύμα σου και να έρθεις πιο κοντά με τον εαυτό σου. Σίγουρα θα νιώσεις απόλυτη ηρεμία μετά απ’ αυτή την αυτό-φροντίδα. Κι αν δεν είσαι του διαλογισμού τότε μπορείς να βάλεις την αγαπημένη σου ταινία στο νετφλιξ και να πάρεις αγκαλιά έναν κουβά ποπ- κορν και ν’ απολαύσεις τη στιγμή.

Αφιέρωσε χρόνο στο ταίρι σου ή τους φίλους σου

Είναι ευκαιρία αφού σχόλασες νωρίς ν’ αφήσεις το τηλέφωνο για λίγο στην άκρη και ν’ αφιερώσεις χρόνο στ@ σύντροφό σου, να επικοινωνήσετε τα συναισθήματά σας, τις ανάγκες σας, να πείτε τα νέα της ημέρας ή τα όνειρα του αύριο και να περάσετε δηλαδή ουσιαστικό χρόνο μαζί. Αν πάλι έχεις οικογένεια ή μένεις με τους δικούς σου μπορείτε να περάσετε ένα βραδάκι παρέα παίζοντας το αγαπημένο σας επιτραπέζιο.

Βρες νέα χόμπι!

Πόσες φορές παραπονιόμαστε ότι δεν έχουμε χρόνο ν’ ασχοληθούμε με τα χόμπι μας; Εκμεταλλεύσου αυτές τις δύο ώρες για ν’ ακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι, ή να μελοποιήσεις κάτι στίχους που έχουν ξεμείνει στο ντουλάπι σου -γιατί δεν έχεις ποτέ καθαρό μυαλό για να τους ολοκληρώσεις, να χορέψεις το νέο κομμάτι που άκουσες, να συνεχίσεις τη συγγραφή του βιβλίου που είχες αφήσει στη μέση πέρσι το καλοκαίρι ή μιας κι έρχονται Χριστούγεννα, να κατασκευάσεις τα δωράκια των Χριστουγέννων ή έστω να φτιάξεις το αγαπημένο σου φαγητό αφού σε χαλαρώνει το μαγείρεμα.

Αξιοποίησε τη face2face επαφή με τους φίλους σου και πες «όχι» στα μηνύματα μέσω instagram

Θα μπορούσες να περάσεις καλύτερα τον ελεύθερό σου χρόνο απ’ το να δεις το κολλητάρι σου; Αντί ν’ ανταλλάσσετε μηνύματα μέσω instagram μπορείτε να κάνετε έναν βραδινό περίπατο στη θάλασσα για να πείτε τα νέα σας, να κάτσετε σ’ ένα παγκάκι και να πιείτε μια μπiρα για να χαλαρώσετε ή ακόμα και να πάτε σινεμά που έχει πρεμιέρα την αγαπημένη σας ταινία.

Εκτονώσου στη γυμναστική

Οι περισσότεροι ενήλικες λόγω της οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε πλέον δεν έχουν χρόνο ή χρήματα για το γυμναστήριο. Αν λοιπόν είσαι αθλητικός τύπος κι έχεις ελεύθερο χρόνο το βράδυ δε χρειάζεται ν’ απορροφηθείς στο τηλέφωνο. Πιάσε ένα στρώμα, βάλε στο YouTube τον αγαπημένο σου personal trainer και σίγουρα θα δεις καλύτερα αποτελέσματα απ’ το να χαζεύεις απλά video γυμναστικής.

Μειωμένη διάθεση για ερωτική επαφή

Το κινητό τηλέφωνο σύμφωνα μ’ έρευνες απορροφά το κέφι μας και λόγω αυτού έχουμε πολλές εναλλαγές στη διάθεσή μας, οπότε είναι φυσικό να επηρεάζει και τη σ3ξουαλική επιθυμία μας. Γι’ αυτό αν θέλεις να έρθεις πιο κοντά με τον σύντροφό σου, μπορείς ν’ αφήσεις το τηλέφωνο δύο ώρες στην άκρη και ν’ ανάψεις κεράκια, να ετοιμάσεις ένα ρομαντικό δείπνο, να φλερτάρετε ξανά πίνοντας το κρασάκι σας και να περάσετε ένα αξέχαστο βράδυ μαζί όπως παλιά.

Σκέψου μικροί όταν ήταν η ώρα να μάς βάλουν για ύπνο οι γονείς μας, μάς αφηγούνταν παραμύθια ή διαβάζαμε μόνοι μας το αγαπημένο μας λογοτεχνικό, ακούγαμε χαμηλά μουσική χαλάρωσης ή κοιτούσαμε το ταβάνι ονειροπολώντας τα χρόνια μας ως ενήλικοι ή σκεπτόμενοι πώς θα γλιτώσουμε την επόμενη μέρα τη γυμναστική στο σχολείο. Συνήθως μάς πονούσε η κοιλιά μας ή δε φορούσαμε φόρμες -να τα λέμε κι αυτά. Μου γεννιέται όμως μια απορία που θέλω να τη μοιραστώ μαζί σου: Μήπως ήμασταν περισσότερο ξεκούραστοι τότε σωματικά και ψυχικά όταν απουσίαζε το κινητό τηλέφωνο από κοντά μας;

 

Συντάκτης: Αναστασία Ανδρουλάκη
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος