par2

Σίγουρα κάπου εκεί έξω έχεις συναντήσει, έστω και μία φορά, εκείνο το άτομο που ήρθε μόνο και μόνο για να σου δείξει το ενδιαφέρον του κι εν τέλει να σου την πέσει με αρκετή υπομονή. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες ίσως ήταν: «Πόσο απεγνωσμένος μπορεί να είναι;». Μήπως, όμως, να το δεις λίγο αλλιώς, να μπεις στη θέση του και να σκεφτείς λίγο καλύτερα αυτή του την κίνηση;

Σε διάφορες περιστάσεις θα συναντήσεις τέτοιους τύπους, που προσελκύουν συνεχώς τους πάντες και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δείχνουν ορισμένες φορές ίχνη απόγνωσης. Συνήθως, τέτοιοι χαρακτήρες πίσω απ’ το χαμόγελό τους κρύβουν κάτι ιδιαίτερο και κυρίως καμουφλάρουν τον λόγο που τους προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά. Δε σημαίνει πως επειδή την πέφτουν παντού ερωτεύονται κάθε φορά κεραυνοβόλα. Αντιθέτως, δεν είναι απαραίτητο να τους αρέσουν εκείνοι που προσεγγίζουν, αλλά το κάνουν γιατί ίσως έχουν την ανάγκη να καταφέρουν να συνάψουν μια σχέση.

Οι περισσότεροι μπορεί να έχουν περάσει  δύσκολα, να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και να έχουν φτάσει στα άκρα. Ένα κύμα απογοητεύσεων από την ερωτική τους ζωή, τα άκυρα που πιθανώς έχουν φάει, αλλά κυρίως η τωρινή μοναξιά τους τούς ωθούν σε μία συμπεριφορά έξω απ’ τα νερά τους. Αναγκάζονται χωρίς να το επιθυμούν να πλησιάζουν ακόμη κι ένα άτομο που δεν τους ελκύει με τη πρώτη ματιά. Ίσως, όμως, και να έχουν την ανταπόκριση που περιμένουν. Τι έχουν να χάσουν άλλωστε; Σχέση θέλουν και τη θέλουν τώρα.

Κατά βάθος, η μοναξιά τούς παρασύρει σε λάθος ενέργειες. Απολαμβάνουν μόνοι την έξοδό τους με μόνιμο σκοπό να τριγυρίζουν και να ψάχνουν την πιο ιδανική γι’ αυτούς γνωριμία. Παράλληλα, βέβαια, προσπαθούν ν’ ανεβάσουν την αυτοπεποίθησή τους βλέποντας τον εαυτό τους να μετράει τριγύρω. Κάποιοι άλλοι, πιστεύουν πως θα ξεπεράσουν έτσι τον τελευταίο τους χωρισμό, που τους κόστισε αρκετά, μα είναι κι εκείνοι που δεν παλεύουν πια τη μοναχικότητά τους, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στην αναζήτηση του άλλου τους μισού με βιαστικό τρόπο.

Το πρόβλημα που προκύπτει με αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι όλη αυτή η συμπεριφορά τους παρεξηγείται από την άλλη πλευρά, καταφέρνοντας το αντίθετο από αυτό που αρχικά είχαν στο μυαλό τους. Τη στιγμή που προσπαθούν να πλησιάσουν το αντικείμενο του πόθου τους, αν τους αποφύγει επιδεικτικά, τονίζεται αυτόματα η απεγνωσμένη κατάσταση που έχουν φτάσει. Μήπως, όμως, αν τους απορρίψουμε καταλήγουμε να είμαστε εμείς οι αγενείς;

Βλέπεις, δεν αποδεχόμαστε συχνά έναν τέτοιο χαρακτήρα, ο οποίος θα μας προσεγγίσει πιο χύμα απ΄ό,τι έχουμε συνηθίσει. Το παρεξηγούμε και το μετατρέπουμε σε θράσος κι αγένεια, χωρίς απαραίτητα να ισχύει κιόλας. Ας παραδεχτούμε, τουλάχιστον, πως οι περισσότεροι που μας πλησιάζουν είναι ευγενείς και ξέρουν να συμπεριφέρονται. Προσπαθούν να καλύψουν το κενό τους, να ανέβει με κάποιο τρόπο το ανασφαλές «εγώ» τους μήπως καταφέρουν να φτιάξουν ξανά μια σχέση. Πώς θα γίνει, όμως, αυτό αν είμαστε κι εμείς οι ίδιοι αδιάφοροι ή απότομοι μαζί τους;

Μπορεί και να υποκύψεις τελικά χαμογελώντας κι ίσως άθελά σου να γοητευτείς. Αλλά δε χρειάζεται έπειτα να φτάσεις στο σημείο να τον προσβάλλεις, επειδή τελικά δε σου άρεσε και τόσο. Ουσιαστικά θέλουν να σε φλερτάρουν μήπως γίνεις το τυχερό τους. Αν πάλι, δε γουστάρεις με τίποτα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το αποφύγεις με ένα γλυκό κι ευγενικό χαμόγελο. Πίστεψε με, θα το λάβουν το μήνυμα.

Δε φταίνε απαραίτητα όλοι αυτοί οι τύποι που την πέφτουν πάντα και παντού. Οι συγκυρίες της ζωής τους, μερικές απογοητεύσεις κι η μοναξιά είναι λόγοι που κάνουν κάτι που μπορεί να μη θέλουν ακόμα και ψυχαναγκαστικά χωρίς να έχουν άλλη επιλογή διαθέσιμη.

Δοκιμάζουν την τύχη τους για το δέκα το καλό κι ας μη φτάσουν μέχρι το απόλυτο δέκα. Τους αρκεί και μόνο που προσπαθούν. Είναι η άμυνα του οργανισμού τους να κοιτούν συνεχώς δεξιά κι αριστερά μόνο και μόνο για να κερδίσουν έναν σύντροφο και να κάνουν μια σχέση.

Μη ξεχνάς, ωστόσο, πως έχουν κι εκείνοι δικαίωμα προς την ευτυχία παρόλο που την αναζητούν με λάθος μέσα. Βάλε στην άκρη τους χαρακτηρισμούς και τα επίθετα που είσαι έτοιμος να χρησιμοποιήσεις απέναντί τους. Σκέψου πως κι εσύ μπορεί να βρεθείς μια μέρα στη θέση τους, να ψάχνεις για κάποια συντροφιά και να μη βρίσκεις. Ακόμα κι αν δε βρεθείς, όμως, σ’ αυτή τη θέση, τουλάχιστον μπες θεωρητικά μέσα στην ιδεολογία τους, να κατανοήσεις τους λόγους τους χωρίς να τους κρίνεις τόσο εύκολα.

 

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα