Καλοκαίρι με ήλιο, υψηλές θερμοκρασίες και όμορφη διάθεση. Ιούνιος ο πρώτος μήνας αυτής της εποχής και οι βουτιές στη θάλασσα έχουν ήδη αρχίσει. Μαζί τους και η ανακάλυψη νέων μαγιό. Σίγουρα η σκέψη του να ξέρεις την ιστορία για καθετί που φοράς, μπορεί να είναι περίεργη, αλλά είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. Θα λέγαμε ότι είναι γοητευτικό να ταξιδεύεις στον χρόνο και να μαθαίνεις πώς ξεκίνησε κάτι και τις μορφές που έπαιρνε κατά τη διάρκεια των εποχών.

Το 1900, λοιπόν, υπάρχει το μαγιό-φόρεμα ή κοστούμι που καλύπτει σχεδόν όλο το σώμα τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών. Οι γυναίκες ακούνε ότι «η σεμνότητα είναι η καλύτερη πολιτική». Φορούσαν ένα μακρύ φόρεμα παραλίας, το οποίο κάλυπτε το σώμα. Μάλιστα, υπήρχαν αυστηροί κανόνες σχετικά με το μήκος του. Ένα τέτοιο μαγιό δεν είναι καθόλου βολικό στο κολύμπι.

Μετά από 50 χρόνια, αφού απενοχοποιείται το γυναικείο σώμα και επικρατεί η ελευθερία της γυναίκας, τα μαγιό μοιάζουν περισσότερο με κορσέδες, που αναδεικνύουν τις καμπύλες τους. Άρχισαν να γίνονται μόδα, να καθιερώνονται και να κερδίζουν τις γυναίκες κάνοντάς τες αποκαλυπτικές. Στη δεκαετία των ‘60 έρχεται η απόλυτη αλλαγή και η επανάσταση στα γυναικεία μαγιό. Το γυναικείο μπικίνι είναι πλέον γεγονός και καθιερώνεται με τον νόμο. Φαίνεται, βέβαια, να μην ενοχλεί κανέναν. Ας μην ξεχνάμε ότι το ψηλόμεσο μαγιό πρωτοφορέθηκε από την Marilyn Monroe, η οποία ήταν το σύμβολο της θηλυκότητας και ιδιαίτερα αγαπητή.

Καταλαβαίνουμε πως ειδικά το μπικίνι θεωρήθηκε φεμινιστικό κίνημα, καθώς ήταν αδιανόητο μια γυναίκα να δείχνει τόσο δέρμα. Θεωρήθηκαν προκλητικές και άκρως συζητήσιμες από τους άντρες. Μετά το πέρασμα λίγων χρόνων φτάνουμε στο 1980 με τη «βασιλεία» της Pamela Anderson, η οποία ανέδειξε το ολόσωμο αθλητικό μπικίνι. Κάτι που έγινε must για τα επόμενα χρόνια. Όλοι θυμόμαστε το κόκκινο μαγιό της στο Baywatch.

Όσον αφορά τα ανδρικά μαγιό, ξεκίνησαν κι αυτά να κάνουν την εμφάνισή τους ως μπλούζες-κοστούμια. Προχωρώντας τις δεκαετίες το ανδρικό εσώρουχο γίνεται κοντό σορτσάκι, ενώ αυτό με τη σειρά του μια μακριά βερμούδα. Ωστόσο, η αλλαγή στους άντρες δεν είναι τόσο εμφανής και επαναστατική, όπως στις γυναίκες.

Η μινιμαλιστική σχεδίαση μπικίνι έγινε κοινή στις περισσότερες δυτικές χώρες στη δεκαετία του 1960. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές στιλιστικές παραλλαγές του μαγιό που ακόμη εξελίσσονται. Λόγω του αμφιλεγόμενου και αποκαλυπτικού σχεδιασμού του, το μπικίνι έγινε αποδεκτό πολύ αργά από το κοινό. Έχει κερδίσει αυξημένη έκθεση και αποδοχή από πολλά ονόματα της εποχής.

Το σίγουρο είναι ότι αποτέλεσε το κίνημα για την ελευθερία και την άποψη των γυναικών με ένα πολύ ισχυρό μήνυμα.

Πηγές:

Wikipedia

Pathfinder.gr

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα