Υπάρχει η περίοδος πριν και μετά την πρώτη χυλόπιτα. Τα χρόνια μετά την απόρριψη από κάποιο πρόσωπο που θέλαμε πολύ αλλά εκείνο όχι. Κι όπως υποστηρίζουν σχεδόν όλοι οι ψυχολόγοι και life coaches, τα «τραύματα» της παιδικής μας ηλικίας τα κουβαλάμε για την υπόλοιπη ζωή μας και πολλές φορές μας κοστίζουν.

Όλοι θυμόμαστε την πρώτη μας απόρριψη ή έστω το δυσάρεστο αυτό συναίσθημα που μας προκάλεσε το να μη γίνει το δικό μας. Κι επειδή ο καθένας μας είναι ο πρωταγωνιστής στη δική του ιστορία, το να μην κερδίσεις στο τέλος της ημέρας το μαγικό φιλί του «ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα» σε εξοστρακίζει απευθείας από την παραμυθοχώρα και πονάει. Πονάει πολύ.

Κι αυτή ακριβώς η ανάμνηση είναι που μας έρχεται στο μυαλό όταν κάποιος που μας είναι λίγο ή πολύ αδιάφορος μάς κάνει ερωτική εξομολόγηση. Πώς στο καλό τώρα να του πεις πως εσύ δεν αισθάνεσαι το ίδιο. Πώς θα ξαπλώσεις το βράδυ για ύπνο όταν θα γνωρίζεις ότι πλήγωσες έναν άνθρωπο που σε νοιάζεται. Κι όταν θα εξακολουθείς να τον βλέπεις καθημερινά, θα σου είναι ακόμη πιο δύσκολο. Οι τύψεις θα σε πνίγουν κάθε φορά που θα διασταυρώνεται το βλέμμα σας και το υποσυνείδητό σου θα σχηματίζει αυτόματα αυτό το μειδίαμα λύπησης στα χείλη. Που μπορεί να μην ισχύει φυσικά ότι το άλλο άτομο το έχει πάρει τόσο κατάκαρδα. Συγκρίνουμε όμως το συναίσθημα που ενδεχομένως νιώθει, με αυτό που νιώσαμε εμείς τότε. Ίσως, λέω, ίσως, να μας δίνει και κάποια ικανοποίηση να ξέρουμε πως κάποιος καίγεται για εμάς αλλά εμείς δε δίνουμε δεκάρα. Κι αυτό είναι τόσο λάθος που απλώς χτίζει περισσότερα τούβλα τύψεων στο κάστρο μας.

 

 

Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί κι ενώ είσαι ήδη μέσα σε σχέση. Ξέρεις ότι ο άλλος σε θέλει περισσότερο. Είναι αυτός που σου κάνει όλα τα χατίρια γιατί μέσα του αισθάνεται πως δεν έχεις την υπομονή να πας με τα δικά του νερά. Εσύ έχεις την εξουσία σ’ αυτήν την περίπτωση. Θα περάσει το δικό σου γιατί σ’ αυτόν τον έμμεσο εκβιασμό δε θα είσαι εσύ αυτός που θα στεναχωρηθεί αλλά το ταίρι σου που φλέγεται για σένα και θα βρεθεί απαρηγόρητο στις αγκαλιές των κολλητών αν σπάσει ο δεσμός σας. Κι ακριβώς επειδή είναι πάντα τόσο καλός και γλυκός μαζί σου, πιάνεις τον εαυτό σου να νιώθει ανά διαστήματα πως αυτό που κάνεις δεν είναι δίκαιο για τον άλλον, μα εξυπηρετεί μόνο το δικό σου συμφέρον. Και κάπου εκεί από τις τύψεις σου, πριν προλάβουν να σε πνίξουν και χαρακτηριστείς ως το «κακό παιδί» κάνεις και μια πράξη αγάπης προς το σύντροφό σου για να ηρεμήσει το μυαλουδάκι σου και ν’ αποκοιμηθεί ήρεμα κι απόψε.

Δεν είναι κακό να δηλώσεις σε κάποιον πως δεν ενδιαφέρεσαι καθόλου ή έστω το ίδιο με εκείνον. Τα συναισθήματά μας εξάλλου δεν τα επιλέγουμε συνήθως. Και το να είσαι ειλικρινής είναι πάντα η πιο ασφαλής επιλογή. Μπορεί να πληγώσεις έναν άνθρωπο για λίγο, αλλά θα σ’ εκτιμάει για το υπόλοιπο της ζωής του ακριβώς επειδή ήσουν ντόμπρος μαζί του. Και πού ξέρεις, ίσως μια μέρα αλλάξεις γνώμη και του δώσεις μια ευκαιρία.

Αυτό όμως που καλό θα ήταν να αποφύγεις, είναι να χρυσώσεις το χάπι σε κάποιον που ήταν από την αρχή καλοσυνάτος και ξεκάθαρος μαζί σου. Τότε καλώς σε βασανίζουν οι τύψεις σου. Γιατί όπως στρώσεις έτσι και θα κοιμηθείς. Δεν υπάρχει λόγος να τον κάνεις να αισθανθεί για λίγο καλά και μετά χειρότερα. Αυτό θα εννοούσε κι ο Σαμπάνης όταν έλεγε «καλύτερα μπόρα από αιώνια βροχή». Ναι, θα νιώσεις λίγο άβολα εκείνη την ώρα. Θα νιώσει κι ο άλλος το ίδιο. Και τις πρώτες φορές που θα συναντηθείτε θα είναι εξίσου άβολες. Μια μέρα όμως μπορεί να γίνετε δυο γνωστοί που θα χαιρετιούνται με ειλικρινή χαμόγελα και όχι τυπικά νεύματα. Και το κυριότερο, θα κοιμάσαι πάντα με το κεφάλι σου ήσυχο.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γιάννα Δημητριάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου