Πόσες φορές έκανες την ερώτηση στους φίλους σου, «αχ τι να στείλω τώρα;». Eνίοτε έγινε και στο κεφάλι σου μόνο. Είτε πρόκειται για απάντηση σε μήνυμα είτε όταν έχεις πάρει την πρωτοβουλία να στείλεις πρώτος, αυτή η ελευθερία λόγου σού δημιουργεί ένα βασανιστικό στρες βλέποντας τον κέρσορα ν’ αναβοσβήνει κι εσύ να μην ξέρεις τι πρέπει να πεις. Όχι και τι θέλεις απαραίτητα.

Ας πούμε λοιπόν ότι έρχεται το πολυπόθητο μήνυμα από το λεγόμενο crush. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις του κινητού σου και την εφαρμογή που θα χρησιμοποιήσει (που ξέρουμε μεταξύ μας ότι θα παίξει ρόλο κι αυτό!), θα εμφανιστεί στην οθόνη σου ολόκληρο το μήνυμα ή απλώς το όνομα του αποστολέα. Αν ανήκεις στην πρώτη περίπτωση, συγχαρητήρια! Μόλις κέρδισες χρόνο για να σκεφτείς την απάντηση.

 

 

Εννοείται ότι θα στείλεις print screen σε φίλο για να συσκεφτείτε εκτάκτως την απάντηση τη σωστή, αυτή που θα εντυπωσιάσει τον αποστολέα, θα τον κάνει να σε σκέφτεται, θα είναι πρωτότυπη, θα του δώσει πάσα για να σου ζητήσει να βγείτε και θα τον κάνει να κολλήσει. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ο χρόνος απόκρισης, το γνωστό κι ως load. Σε πόση ώρα ν απαντήσω για να μη φανώ πολύ διαθέσιμος. Σοβαρά τώρα; Ένα «γεια τι κάνεις;» έστειλε, όχι άσκηση τριγωνομετρίας με ¨ν¨ πιθανές λύσεις.

Αφού έστειλες την απάντηση που πήρε τις περισσότερους ψήφους από φίλους, συγγενείς και φίλους φίλων -αν και κακά τα ψέματα πολλές φορές δεν συμφωνείς με την απόφαση των ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης- ξεκινάει η συνομιλία μέσω μηνυμάτων. Κι εδώ αρχίζει το πανδαιμόνιο αναλύσεων.

 

Πόσες τελίτσες έβαλε; Χωρίς θαυμαστικό! Χιούμορ κάνει ή το εννοεί; Υπονοούμενο ήταν αυτό;

Δε θα στείλω το emoticon με την καρδιά γιατί είναι νωρίς και θα παρεξηγηθώ. Εντάξει τι χρώμα καρδιά να στείλω, η κίτρινη είναι φιλική και η ροζ ξενέρωτη. Ασ’ το δε θα στείλω emoticon, να με περάσει για σοβαρό και μυστηριώδη.

Α, έβαλε θαυμαστικό! Καλό σημάδι αυτό, με θέλει.

 

Ας πούμε τώρα ότι είσαι στην πλευρά που αποφάσισε να στείλει πρώτη. Η απόφαση από το στέλνω είναι μια λίστα δρόμος. Το τι να στείλεις για πρώτο μήνυμα άλλωστε, όλοι ξέρουμε ότι απαιτεί πτυχίο ψυχολογίας και διατριβή στον Φρόιντ.

 

Μήπως να σβήσω κάποιες λέξεις μη φαίνεται ότι έστειλα κατεβατό.

Τι ώρα να το στείλω τώρα, μη νομίζει ότι δεν έχω και ζωή. Σίγουρα όχι αν είναι ενεργός και φανεί ότι τον παρακολουθώ.

Θα αντιδράσω στο στόρι που ανέβασε τον σκύλο και δε σημαίνει και κάτι. Αν με θέλει, θα στείλει.

Θα ρωτήσω κάτι σχετικό με τη δουλειά να το παίξω αδιάφορος.

Θα στείλω κάτι αστείο. Κι επίκαιρο. Που να σηκώνει όμως συζήτηση.

 

Και σου παίρνει τρεις μέρες να βρεις το κατάλληλο. Όχι, το να περιμένεις μετά με κομμένη την ανάσα και ν’ αναρωτιέσαι αν φταίει αυτό που έστειλες που δεν απάντησε μέσα στο επόμενο δίωρο δεν είναι δικαιολογία να στείλεις τους ιππότες σου για εκτέλεση.

Στα σοβαρά τώρα, το ν’ αναλύεις ένα μήνυμα είναι σαν να προσπαθείς ν’ αναλύσεις ένα ποίημα. Ο καθένας το αντιλαμβάνεται σύμφωνα με τη δική του οπτική. Το μήνυμα είναι απλώς ένα μέσο δήλωσης ενδιαφέροντος για να κανονίσεις ένα ραντεβού. Το φλερτ γίνεται πάντα από κοντά. Το ουσιαστικό λέμε τώρα. Σε όποια δεκαετία κι αν ζεις. Η έλξη, άλλωστε, είναι αντιστρόφως ανάλογη με την απόσταση δύο σωμάτων σύμφωνα με τον Νεύτωνα.

Εντάξει, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι αλλά δεν είναι της παρούσης, το πιάσατε το νόημα. Δεν μπορεί να συμβεί κάτι παραπάνω μέσα από μηνύματα, που συχνά παρερμηνεύονται, βγαίνουν εκτός θέματος γιατί ο έκαστος διαγωνίζεται ποιος θα πει την ατακάρα, ποιος θα πει την τελευταία λέξη και ποιος θα μείνει στο διαβάστηκε μέχρι να περάσει η διορία του συστήματος έλξης-απώθησης που είναι και της μόδας. Μια συζήτηση για να γίνει ενδιαφέρουσα, απαιτεί αυξομείωση στην τονικότητα της φωνής, ειδικά όταν πρόκειται γι΄ αστείο, χρειάζεται χειρονομίες, ιδιαίτερα στους μεσογειακούς λαούς, θέλει βλεμματική επαφή, για να ξέρουμε και πώς ανταποκρίνεται άμεσα. Κι εδώ που τα λέμε, πόσο πιο ωραίο είναι το υπονοούμενο που ακολουθείται από ένα «τυχαίο» άγγιγμα και πόσο πιο οικεία γίνεται η άβολη στιγμή όταν συνοδεύεται από ένα χαμόγελο.

Μην ψάχνεις για εγχειρίδια μηνυμάτων σε όλο το διαδίκτυο. Απάντησε αυθόρμητα, σύμφωνα με τον χαρακτήρα σου. Γιατί όταν θα έχεις απέναντι το αντικείμενο του πόθου σου, δε θα μπορείς να κουβαλήσεις τα σκονάκια σου μαζί. Η προσωπικότητά μας δε φαίνεται ποτέ σε μία πρόταση άλλωστε, κι αυτό στο λέω έχοντας πέσει έξω αρκετές φορές.

Αν είναι να προσέξεις κάτι, ας είναι τα ορθογραφικά σου. Ένας τελευταίος έλεγχος στο λεξικό δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γιάννα Δημητριάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου