Συχνά, η καθημερινότητά μας περιλαμβάνει διάφορες καταστάσεις που μας εξαντλούν τόσο πολύ ψυχικά σε σημείο να μας εξουθενώνουν και να μας επηρεάζουν σχεδόν σε όλους τους τομείς. Είμαστε βέβαια κι εμείς που επιλέγουμε να τα περιπλέκουμε όλα στο μυαλό μας. Άραγε, έχουμε ποτέ διαχωρίσει τι μας φθείρει ή ζούμε με την ψευδαίσθηση πως όλα όσα βιώνουμε είναι φυσιολογικά; Ποια είναι τα πράγματα που περισσότερο μας κουράζουν παρά μας κάνουν καλό και πώς θα μπορούσαμε να τα απομακρύνουμε απ’ τη ζωή μας;

 

1. Τα «ναι» που λέμε σε στιγμές που θέλουμε να πούμε «όχι»

Δεν είναι λίγες οι φορές που καταπιέζεις τον εαυτό σου χωρίς λόγο προκειμένου  να ευχαριστήσεις κάποιον, λέγοντας «ναι» σε όλα. Είσαι δεκτικός, ενώ μέσα σου θέλεις να φωνάξεις ένα βροντερό «όχι». «Να χαλάς χατίρια, για να γνωρίζεις ανθρώπους», λένε και έχουν δίκιο. Αν δε θέλεις να βγεις για ποτό μετά τη δουλειά, επειδή νιώθεις εξαντλημένος, αν προτιμάς να μη συμμετέχεις στην εκδρομή με την παρέα γιατί ξενύχτησες και σου λείπει ύπνος, τότε απλώς απέρριψε την πρόταση χαμογελώντας, δίνοντας τον λόγο σου ότι θα το κανονίσετε για επόμενη φορά –αν δεν είσαι σίγουρος για το πότε, μη δώσεις κάποια υπόσχεση, γιατί θα εκτεθείς. Εξάλλου, δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια για όλους διαθέσιμοι.

 

2. Οι φορές που επηρεαζόμαστε απ’ τη γνώμη των άλλων 

Νιώθεις πως εκεί που βαδίζεις δεν είναι ο δικός σου δρόμος, αλλά παρ’ όλα αυτά, είτε από φόβο για αλλαγή κατεύθυνσης είτε από συμβιβασμό, το αποδέχεσαι και συνεχίζεις. Μέχρις ότου χαθείς κάπου στα σκοτεινά εκεί που περπατάς. Όταν αισθάνεσαι πως κάτι δε δένει, δεν κουμπώνει, δεν κυλάει όπως θέλεις, τότε μια στροφή προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση μοιάζει με λύτρωση. Καμιά φορά νιώθουμε την ανάγκη να ζητάμε τη γνώμη και τη συμβουλή τρίτων, η οποία μας επηρεάζει, με αποτέλεσμα να μένουμε στάσιμοι, γιατί έχουμε την ανασφάλεια πως ίσως δεν τα καταφέρουμε ή πως μπορεί να είναι αρκετά ριψοκίνδυνη η απόφασή μας. Να μη φοβάσαι το ρίσκο, κάθε απόφαση που παίρνεις να είναι δική σου και να είσαι προετοιμασμένος για τις συνέπειες.

 

3. Οι στόχοι που βλέπουμε να μην εκπληρώνονται

Όταν οι στόχοι μένουν απλώς στόχοι, τότε καίγονται τα σωθικά. Καμιά φορά ενώ προσπαθείς τόσο πολύ να πετύχεις αυτό που πραγματικά θέλεις, η πραγματοποίηση του ονείρου πηγαίνει ολοένα και πιο πίσω, μιας και εμφανίζονται συμβάντα και καταστάσεις από το πουθενά και λαμβάνουν χώρα γεγονότα που δεν είχες κα κατά νου, με αποτέλεσμα να μένεις στάσιμος. Δες τη θετική πλευρά του «όλα για κάποιο λόγο γίνονται», πάρε βαθιά ανάσα και προσπάθησε να κατακτήσεις τους στόχους σου έναν προς ένα.

 

4. Οι φωνές και οι εντάσεις 

Σε περίπτωση που συμμετέχεις συχνά σε καβγάδες, καταστάσεις έντονες που κυριαρχεί η επιθετικότητα, η ζήλια και άλλα αρνητικά συναισθήματα, επηρεάζεσαι και κουράζεσαι ψυχικά, αφού κλονίζεται η ηρεμία και η προσωπική σου γαλήνη. Να απομακρύνεσαι από τις εντάσεις της καθημερινότητας, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο. Ακόμη και με τον σύντροφο σου, να προσπαθείς να διατηρείς ισορροπίες χωρίς προστριβές και ξεσπάσματα, δίχως τσακωμούς, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να χαλάσεις την ποιότητα της σχέσης σου για ασήμαντα πράγματα, τα οποία μπορεί να στοιχίσουν σε βάθος χρόνου. Άλλωστε, με διάλογο λύνονται όλα κι αυτό να επιδιώκεις κι εσύ.

 

5. Οι άνθρωποι που μόνο καλό δε μας κάνουν 

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δε θα έπρεπε να βρίσκονται στη ζωή μας. Από το ταίρι μέχρι το αφεντικό, από τον κολλητό μέχρι την ξαδέρφη, κάποιοι μας μεταφέρουν την αρνητική τους ενέργεια, προσπαθούν να μας χειραγωγήσουν, να μας κάνουν να νιώσουμε άσχημα, δίνουν πολύ λιγότερα απ’ όσα παίρνουν, μας χαλάνε εν γνώση τους και δε ζητάνε ποτέ συγγνώμη. Αυτοί οι άνθρωποι ρίχνουν ευθύνες για το παραμικρό και δεν πρόκειται να μας σταθούν στα προβλήματά μας. Μήπως να σταματήσεις να τους συναναστρέφεσαι, γιατί η παρουσία τους σε φθείρει; Μόλις ξεκόψεις, θα δεις πόσο πιο γρήγορα θα νιώσεις πως επιτέλους αναπνέεις.

 

 

6. Το παρελθόν απ’ το οποίο δε λέμε να ξεκολλήσουμε 

Αναπολείς όσα πέρασαν, κάνοντας σκέψεις για το τι θα μπορούσες να είχες κάνει καλύτερα ή διαφορετικά. Κάνεις σενάρια του στιλ «τι θα γινόταν αν» και όσο περισσότερο σκέφτεσαι, άλλο τόσο μετανιώνεις. Δεν υπάρχει λόγος να αναπολείς το παρελθόν, γιατί ποτέ δε θα μάθεις τι θα γινόταν αν οι επιλογές σου ήταν αλλιώτικες. Ό,τι έγινε, έγινε, τώρα βρισκόμαστε στο τώρα. Αν δε σου αρέσει κάτι, δες αν υπάρχει τρόπος να το αλλάξεις στο παρόν, αλλά μη μετανιώνεις και μη σκέφτεσαι λάθη, πάθη και ανεπιθύμητα συμβάντα του τότε. Μη σκέφτεσαι τη σχέση που τελείωσε άδοξα, τη δουλειά που έχασες μέσα από τα χέρια σου, γιατί δεν πρόλαβες να απαντήσεις στο email, μη μετανιώνεις για τα χρόνια που αφιέρωσες στις σπουδές σου, ενώ στην πορεία αντιλήφθηκες πως το αντικείμενό τους δεν ήταν αυτό που ήθελες να κάνεις στη ζωή σου.

 

7. Οι αρνητικές σκέψεις που κάνουμε

Όσο δε σκέφτεσαι αισιόδοξα, τίποτε καλό δεν πρόκειται να έρθει. Αν έχεις χάσει την ελπίδα σου, αναθεώρησε, κάνε διαλογισμό, διάβασε ένα βιβλίο, πήγαινε μια βόλτα στη θάλασσα και πνίξε ό,τι σε κάνει να νιώθεις άρνηση. Βρες όλα τα θετικά vibes και κάνε τα κτήμα σου. Να μη βάζεις στον νου σου τα χειρότερα, να σκέφτεσαι καλοπροαίρετα και όλα θα γίνουν. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να είναι το μέλλον μας και τι θα κάνουμε σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά. Το λάθος μας είναι πως σκεφτόμαστε έντονα το ενδεχόμενο αποτυχίας και κατά συνέπεια την προκαλούμε κιόλας, άθελά μας τις περισσότερες φορές.

 

8. Είμαστε της υπερβολής

Δε χρειάζονται υπερβολές, τα μέτρα και τα σταθμά για κάποιο λόγο φτιάχτηκαν. Απέφυγε τις υπερβολές στα ξενύχτια, στις υπερωρίες, στο φαγητό, στο αλκοόλ.  Δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρήσεις τον εαυτό σου για να τελειοποιήσεις την αγγαρεία που σου έβαλε ο εργοδότης τελευταία στιγμή, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν πρόκειται να ακούσεις ούτε καν «ευχαριστώ». Βάλε φρένο και πρόγραμμα στις υποχρεώσεις σου και πολύ σύντομα θα αντιληφθείς πως υπάρχει τρόπος να αλλάξουν τα πράγματα και εσύ να νιώθεις πιο ξεκούραστος.

 

9. Το άτιμο το άγχος που μας τρώει

Δεν ωφελεί πουθενά τόσο στρες. Σίγουρα όλοι έχουμε μπόλικο, το θέμα όμως είναι πώς θα το διαχειριστούμε και πώς θα επιλέξουμε να βιώσουμε ορισμένα γεγονότα και καταστάσεις. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε πως το να αγχωνόμαστε για το τι θα γίνει και τι δε θα γίνει, μόνο ψυχική φθορά φέρνει. Δε χάλασε ο κόσμος αν δεν προλάβεις να ολοκληρώσεις όσα είχες υποσχεθεί στον εαυτό σου, στον φίλο σου ή στον προϊστάμενο μέσα σε μια νύχτα. Δε χρειάζεται να νιώθεις πως κάθε ελπίδα χάθηκε, αν έχασες το αστικό για να πας στη συνέντευξη που τόσο καιρό ανυπομονούσες. Πολλές φορές το άγχος μας στηρίζεται σε σκέψεις που κάνουμε και αν προσπαθήσουμε να το εκλογικεύσουμε θα δούμε πως μάλλον κάπου υπερβάλλουμε.

 

10. Η αδιαφορία προς τον εαυτό μας

Αν δεν αγαπήσεις εσύ πρώτα τον εαυτό σου, ποιος περιμένεις να το κάνει; Δώσε υπόσχεση να πηγαίνεις μια βόλτα μετά τη δουλειά κάνοντας μια διαδρομή που σε ηρεμεί και σε γαληνεύει. Προγραμμάτισε να πηγαίνεις ταξίδια, αλλάζοντας παραστάσεις μακριά από την ένταση της πόλης. Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν, χωρίς να σκέφτεσαι το κόστος. Να σε νοιάζεσαι και να σε φροντίζεις. Είναι κανόνας απαράβατος. Εξάλλου, ο εαυτός μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και πρέπει να παλέψουμε για την αυτοβελτίωσή μας.

 

Να προσπαθείς να φεύγεις από οτιδήποτε σε βαραίνει και σε φθείρει. Κι όταν νιώθεις πως η ψυχή πονάει, να προσπαθείς να τη θεραπεύσεις με χίλιους δυο τρόπους. Μην ξεχνάς πως ό,τι κι αν συμβεί, η ψυχή είναι αρκετά δυνατή για να αντέξει. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να την προσέχεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.