Στη φάση της ενηλικίωσης καλούμαστε να αρπάξουμε τη ζωή απ’ τα μαλλιά και το πρώτο βήμα είναι να ανοίξουμε τα φτερά μας φεύγοντας από το πατρικό, είτε για σπουδές, είτε για εύρεση εργασίας, είτε για να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας. H φυγή συχνά μας γεμίζει χαρά πως κάτι νέο ανοίγεται μπροστά μας -παρά τη μελαγχολία της αλλαγής περιβάλλοντος- κι αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί μόνο έτσι θα ανακαλύψουμε τις πτυχές του εαυτού μας, θα γνωρίσουμε την επιτυχία και την αποτυχία, θα φάμε τα μούτρα μας στον έρωτα, στη δουλειά, στις φιλίες, θα χτίσουμε ό,τι επιθυμούμε και θα γκρεμίσουμε ό,τι δε μας εκφράζει ή δε μας προσφέρει θετικά vibes.

Αρκετοί παίρνουμε τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσουμε στον τόπο που βρίσκεται η σχολή που περάσαμε ή να βρούμε επιτέλους μια δουλειά και να νοικιάσουμε δικό μας σπίτι. Η προσαρμογή άλλοτε φαντάζει εύκολη, άλλοτε χρονοβόρα. Το σίγουρο είναι ότι συνειδητοποιούμε πόσο δύσκολη είναι η ζωή, παρ’ όλο που ως παιδιά ονειρευόμασταν ένα ροζ συννεφάκι με φανταχτερές κορδέλες.

Κάποιες στιγμές καθόλου απίθανο να νοσταλγούμε τη θαλπωρή του σπιτιού, ιδίως αν δε γυρίζουμε στο πατρικό τόσο συχνά. Μπορεί όμως να συμβαίνει και το αντίθετο, δηλαδή να βρισκόμαστε τόσο κοντά κι οι επισκέψεις απ’ τους γονείς να ‘ναι συχνές πυκνές, με αποτέλεσμα ν’ αναζητάμε τον δικό μας χώρο. Τι είναι άραγε προτιμότερο, να ζεις κοντά ή μακριά απ’ το πατρικό; Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει να μένεις μόνος μακριά απ’ την οικογένεια, έχει κι αυτό τα δικά του καλά. Ποια μπορεί να ‘ναι αυτά;

 

1. Εμείς κι ο εαυτός μας

Όταν μένεις κάπου μακριά, τα καταφέρνεις καλύτερα, γιατί είσαι εντελώς μόνος. Χάλασε κάτι στο σπίτι; Πρέπει να το φτιάξεις ή να φωνάξεις τον κατάλληλο μάστορα, εφόσον η μαμά κι ο μπαμπάς δεν μπορούν να περάσουν μια βόλτα να το επιδιορθώσουν. Μαθαίνεις να μαγειρεύεις, να συντηρείς τον εαυτό σου, γίνεσαι πιο αυτόνομος σε θέματα που προκύπτουν. Αν ήσουν σε κοντινότερη απόσταση, θα ήξερες σίγουρα ότι κάθε Σαββατοκύριακο θα έπαιρνες έτοιμα ταπεράκια και κολλαριστά ρούχα. Όσο για το αν ξέμενες από χρήματα, θα είχες εύκολη εναλλακτική κι έτσι θα δυσκολευόσουν να βάλεις τάξη στα οικονομικά σου.

 

2. Κλείνουμε το τηλέφωνο όποτε θέλουμε

Η καθημερινότητα είναι δύσκολη και τα προβλήματα πολλά. Άγχος και να μην έχουμε, θα αποκτήσουμε με τόσες υποχρεώσεις. Όταν είσαι μακριά απ’ το σπίτι, τα μοιράζεσαι όλα απ’ το τηλέφωνο. Οι γονείς είναι οι εξαίρετοι ακροατές δίνοντάς μας πολλές φορές πολύτιμες συμβουλές. Κάποιές φορές όμως, σαν επαναστάτες που είμαστε, δε θέλουμε καμία δεύτερη γνώμη, μιας και μας αρκεί να κάνουμε το δικό μας κι ας φάμε τα μούτρα μας. Σε εκείνο το σημείο απλώς κλείνουμε το τηλέφωνο ή λέμε ότι είμαστε καλά κι ας σιγοβράζουμε μέσα μας -έτσι κι αλλιώς δε μας βλέπει κανείς. Σε περίπτωση που ήμασταν κοντά, οι γονείς θα μπορούσαν να περάσουν απ’ το σπίτι αν δε μας άκουγαν καλά για να βεβαιωθούν πως είμαστε εντάξει, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνουν περισσότερο στη ζωή μας.

 

3. Μαθαίνουμε τα πραγματικά σημαντικά 

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές όταν μένεις μακριά απ’ την οικογένεια νιώθεις πως αποξενώνεσαι, πως χάνεις στιγμές μαζί τους. Είναι όμως γεγονός πως συχνά οι γονείς ή τα αδέρφια δε σε περιλαμβάνουν στα καθημερινά μικροπροβλήματά τους και παραλείπουν να σου αναφέρουν κάποια πράγματα -όπως ακριβώς κάνεις κι εσύ- γιατί κανείς δε θέλει να επιβαρύνει τον άλλο με επιπλέον έγνοιες από απόσταση. Φυσικά, αυτό πολλές φορές έχει τα καλά του, γιατί γλιτώνεις από περιττά άγχη στην καθημερινότητα και μαθαίνεις τα πραγματικά σημαντικά, εκείνα στα οποία πρέπει όντως να δώσεις έμφαση.

 

4. Εφαρμόζεις όσα σου έμαθαν τόσα χρόνια οι γονείς

Επιτέλους, ξεφεύγεις από τη σιγουριά και την ασφάλεια και μπορείς να κάνεις πράξη όλες εκείνες τις αξίες που γνώρισες θεωρητικά με τα χρόνια. Έτσι, μπορείς να κάνεις περήφανους τους γονείς σου ακόμα κι από απόσταση. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις μόνος σου εκείνη τη συνταγή που σου έμαθε ο μπαμπάς και να βάλεις τα πράγματά σου σε τάξη, όπως φώναζε τόσες και τόσες φορές η μαμά. Έχεις πια την ευκαιρία στο δικό σου βασίλειο να εφαρμόσεις όσα στο πατρικό σου ήξερες πως θα περάσουν απ’ τα χέρια των γονιών, ακόμη κι αν εσύ δεν έμπαινες στη διαδικασία ν’ ασχοληθείς.

 

Ναι, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο να σε χωρίζουν χιλιόμετρα απ’ τους γονείς, όμως αν δούμε τη θετική του πλευρά μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς και να πας παρακάτω, πατώντας στα πόδια σου και διεκδικώντας από νωρίς την απόλυτη ανεξαρτησία. Οι δικοί σου θα ‘ναι εκεί για ό,τι κι αν χρειαστείς, όσο μακριά κι αν είστε. Ένα τηλέφωνο, μια βιντεοκλήση, μια καλημέρα πριν πας στη δουλειά, θα σας βοηθήσουν να υπενθυμίζει ο ένας στον άλλο την αγάπη του.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.