Το καλοκαίρι θα έλεγε κανείς πως αποτελεί την πιο διαχρονικά αγαπημένη λέξη, που σταθερά προξενεί χαρά στους ανθρώπους -βέβαια,  πάντα με μια δόση νοσταλγίας να τη χαρακτηρίζει. Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που τα λουλούδια είναι ολάνθιστα, οι ακτίνες του ήλιου στήνουν χορό κι οι μέλισσες πανηγυρίζουν.

Για τον καθένα το καλοκαίρι σημαίνει κάτι διαφορετικό. Για εμένα σημαίνει ελευθερία, ξεγνοιασιά, ανεμελιά, περιπέτεια. Αποτελεί μια ευκαιρία χαλάρωσης κι επίτευξης του συγκλονιστικού στόχου του χρυσού μαυρίσματος. Μεγάλες μέρες στην παραλία θες; Το έχεις. Βραδιές με πίτσα και Netflix θες; Το έχεις. Καρπούζι στο μπαλόνι και φιδάκι για τα κουνούπια; Δικό σου. Ένας μικρός αληθινός παράδεισος.

Είναι η εποχή που τα παιδιά κι οι εκπαιδευτικοί απέχουν απ’ τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Πολλές οικογένειες κάνουν διακοπές σε νησιά κι όμορφα μέρη εντός ή εκτός χώρας. Τα πουλιά κελαηδούν κι εσύ κελαηδάς μαζί τους, γιατί συχνά το καλοκαίρι φέρνει νέα ξεκινήματα. Υπάρχει τόση ελευθερία, που επειδή ακριβώς συνοδεύεται από αυτή την απίστευτη εποχή, σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν υπάρχουν όρια, ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

Είσαι ελεύθερος να επιλέξεις πώς επιθυμείς να περάσεις το χρόνο και τις ιδιαίτερες στιγμές σου. Είναι η εποχή που όλοι καταφέρνουμε έστω και λίγο να χαλαρώσουμε από δουλειά, σχολή κι υποχρεώσεις. Έστω ένα Κυριακάτικο beach party θα το απολαύουμε. Δεν είναι μόνη παύση κι ηρεμία, αλλά είναι μια εποχή που μας ωθεί να αντιληφθούμε πόσο όμορφη είναι η ζωή και τι θέλουμε εμείς απ’ αυτή.

Μελτεμάκια και ζεστά αεράκια που γαργαλάνε τα πρόσωπά μας. Το μπαλκόνι γίνεται το πιο αγαπημένο μέρος του σπιτιού μας. Χαζεύουμε με τις ώρες τη θέα, ακόμα κι αν βλέπουμε την απέναντι πολυκατοικία με λίγο ουρανό. Δε χορταίνει το μάτι μας όταν συναντά πράσινο. Όμορφη η φύση κι ας μας τσιμπάνε και τα άτιμα τα ζουζούνια.

Πέραν της ομορφιάς της φύσης, που αυτήν την εποχή απογειώνεται, ομοίως κι οι άνθρωποι είναι στα καλύτερά τους. Χαμόγελα στα πρόσωπα. Ξεγνοιασιά στα μάτια και τις κινήσεις τους. Ξαναζούν. Νιώθουν πάλι παιδιά και αυτό αντανακλάται, είναι κατά κάποιον τρόπο μεταδοτικό. Η αθωότητα των παιδιών, η λαχτάρα τους για ένα παγωτό και μια ακόμη βουτιά μας θυμίζουν τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή.

Όπως το καθετί, έτσι και το καλοκαίρι παρουσιάζει έναν κύκλο ζωής. Οι άνθρωποι περιπλανιούνται στις παραλίες και τις εξοχές κι απολαμβάνουν τα μικρά, μα σπουδαία. Ο αέρας, η θάλασσα, η αλμύρα εκτιμώνται  από όλους και γι’ αυτό το λόγο το καλοκαίρι είναι η πιο αγαπημένη εποχή για πολλούς.

Είτε βλέπετε τα κουνούπια να πλησιάζουν απειλητικά προς το μέρος σας, είτε ακούτε τα πουλιά να τιτιβίζουν, είτε τα κύματα να σκάνε στους βράχους, χαλαρώστε κι απολαύσετε. Χαρείτε τις στιγμές, έχουν να προσφέρουν πολλά. Κάντε πέρα τις δεύτερες σκέψεις κι αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί…

Συντάκτης: Ελένη Κορομβόκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη