Οι αντιδράσεις που θα εισπράξεις όταν πάνω σε συζήτηση, αναφέρεις ότι ο κολλητός σου είναι γκέι, κατατάσσονται σε μία μεγάλη γκάμα.

Αν είσαι αγόρι, οι περισσότεροι δεν πρόκειται να το καταλάβουν, καθώς πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πραγματική φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα, πόσο μάλλον ανάμεσα σε δύο άντρες, όταν ο ένας έχει προτιμήσεις του ίδιου φύλου.

Αν είσαι κορίτσι, οι κοπέλες θα αρχίσουν εκείνα τα επιφωνήματα απερίγραπτης φρενίτιδας ενθουσιασμού, λες και τις ανακοίνωσες ότι σε πήραν στη NASA ή κι εγώ δεν ξέρω τι. Όσο για τα αγόρια, κάποιοι θα είναι χαλαροί, κάποιοι θα πουν την κλισέ ατάκα «εγώ δεν έχω πρόβλημα με τους γκέι, αρκεί να μην προκαλούν», και άλλα τόσα παρόμοια, κοινότυπα, καθημερινά, απλά λογάκια.

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Κι εγώ όταν ήμουν μικρή, κι έβλεπα ταινίες στις οποίες η πρωταγωνίστρια είχε τον κλασικό γκέι κολλητό, που τη συμβούλευε από το τι χρώμα θα βάψει τα νύχια της, τι εσώρουχα θα βάλει στο ραντεβού με την παροδική της καψούρα μέχρι και τις συμβουλές του για τους γκόμενους της γενικότερα, πίστευα ότι όντως, έτσι είναι το να έχεις γκέι κολλητό. Ουσιαστικά όπως θα ήταν και αν είχες κοπέλα κολλητή, με την εξής σημαντική διαφορά: έλλειψη ζηλοφθονίας, πάντα εκεί για σένα, και άλλα τόσα όμορφα.

Μάντεψε. Όπως κάθε ταινία έχει πάρει μία μικρή γραμμή αλήθειας, και πάνω σε αυτήν χτίζει κάτι τέλειο, ψεύτικο, μη πραγματικό, έτσι συνέβαινε και με τις παραπάνω ταινίες.

Συνεπώς αν δεν το ζήσεις, όσο αναπτυγμένη και πολύπλευρη κι αν είναι η άποψη και η επιχειρηματολογία σου, δε θα μπορέσεις ποτέ να είσαι απόλυτα αντικειμενικός.

Ναι μεν ο γκέι είναι άντρας με πιο έντονη θηλυκή πλευρά από ότι ο ετερόφυλος άντρας, αλλά δεν είναι όλοι οι γκέι ίδιοι, όπως άλλωστε και οι ετερόφυλοι δεν είναι σε όλα ίδιοι! Σε άλλους γκέι αρέσει να δίνουν συμβουλές στις φίλες τους για ντύσιμο, μαλλιά, ρούχα, να εξιλεώνονται μαζί τους στα ψώνια χωρίς να παραπονεθούν ούτε λεπτό, να πηγαίνουν μαζί για αποτρίχωση, στο κομμωτήριο, και άλλα τόσα. Υπάρχει όμως και η κατηγορία των γκέι που τα σιχαίνονται όλα αυτά. Που ουδεμία όρεξη έχουν να τρέχουν μαζί σου στην Τσιμισκή για να βρεις το τέλειο συνολάκι για τη βραδινή σου έξοδο με τον υποψήφιο γαμπρό, είναι πολύ χύμα στην καθημερινή τους ζωή, και καρφάκι δεν τους καίγεται αν θα βάψεις τα νύχια σου μπορντό ή άσπρα.

Επίσης, γκέι κολλητός δε σημαίνει και αλάνθαστος κολλητός. Όπως μπορεί να σε απογοητεύσει ένας straight φίλος σου, άλλο τόσο μπορεί να σε απογοητεύσει και ο γκέι φίλος σου. Γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι, κάνουμε λάθη και πληγώνουμε ανθρώπους που δε θα το θέλαμε με τίποτα στον κόσμο. Ή, δυστυχώς, μπορεί να μην ταιριάζετε σαν χαρακτήρες, και η φιλία σας να λήξει.

Το να έχεις για κολλητό έναν άνθρωπο που στο κρεβάτι του έχει προτιμήσεις του ίδιου φύλου με τον ίδιο, δεν επηρεάζει κανένα άλλο σημείο πάνω του. Δεν επηρεάζει ούτε το χαρακτήρα του, ούτε τις ιδεολογίες του σε βασικά ζητήματα, ούτε το πόσο καλή καρδιά έχει. Αυτά, έχουν να κάνουν καθαρά με το τι άνθρωπος είναι, τι έχει καλλιεργήσει μέσα του τόσα χρόνια, πώς και πού έχει μεγαλώσει, ποια τα ερεθίσματά του.

Το να έχεις λοιπόν έναν γκέι κολλητό δεν είναι ούτε εξωπραγματικό, ούτε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τις φιλίες που είχες μέχρι τώρα. Δεν είναι μόνο για να βάφετε μαζί τα νύχια σας όπως έχεις δει μέχρι τώρα στις ταινίες, κι αν είναι καλός σου φίλος και τον αγαπάς δεν έχει να κάνει με το τι έχει στο κρεβάτι του, αλλά στην καρδιά του.

Αν βλέπεις ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει κάνει και θα έκανε τα πάντα για σένα, που είναι δίπλα σου σε όλα, άσχημα και μη, που έχετε κλάψει μαζί για τον γκόμενο που σας παράτησε καπνίζοντας μέχρι το ξημέρωμα και ακούγοντας καψουροτράγουδα, και που όπως και να ‘χει, έχει κάνει πράγματα που δεν τα έχουν κάνει φίλοι σου που τους ξέρεις χρόνια ολόκληρα, πες μου, όλα αυτά με τι από τα δύο έχουν να κάνουν σχέση: με το τι άνθρωπος είναι μέσα του, τι έχει να δώσει και πόσο σ’ αγαπάει, ή με το ότι πλαγιάζει τα βράδια του με γκόμενους κι όχι γκόμενες;

Προσπαθώ λοιπόν να καταρρίψω το μύθο ότι ο γκέι κολλητός σου είναι καθαρά και μόνο για επιφανειακά ζητήματα, λούσα, φρου-φρου κι αρώματα, χωρίς να αποκλείω ότι υπάρχει και αυτή η κατηγορία, μόνο που τότε δεν είναι κολλητός σου, αλλά απλός φίλος, μη σου πω και γνωστός. Γιατί με τον κολλητό σου μοιράζεσαι πολύ βαθύτερα ζητήματα, πολύ σοβαρότερες ανησυχίες από ο,τι θα μοιραστείς με έναν απλό φίλο. Και σίγουρα στην κατηγορία με τα βαθύτερα ζητήματα και τις σοβαρές ανησυχίες, δεν εντάσσονται τα ψώνια και οι έξοδοι.

 

Eπιμέλεια Κειμένου Ειρήνης Μανουσαρίδου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Ειρήνη Μανουσαρίδου