Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να λύσουμε ένα πρόβλημα με τη σχέση μας τη στιγμή που συμβαίνει κι οι λόγοι είναι πολλοί. Δεν είναι η στιγμή κατάλληλη, είναι κι άλλα άτομα μπροστά, δεν έχεις εσύ διάθεση ή ο άνθρωπός σου να μαλώνετε. Έτσι, το αφήνεις να περάσει εκείνη τη στιγμή. Όσο περνάνε, όμως, οι ώρες κι εφόσον πλέον δεν είσαι με το ταίρι σου, αλλά μόνος σου σπίτι, αρχίζει και σε τρώει. Που δε μίλησες κι έχεις ακόμη αυτό το βάρος στην ψυχή σου, που κι ο άλλος είναι τόσο γαϊδούρι και δεν έκανε κάτι εκείνη τη στιγμή κι άλλα τόσα «που».

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι να κάνεις και φυσικά το πραγματοποιείς, είναι να βγεις και να μιλήσεις με έναν καλό φίλο. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και δικαιολογημένο, άσε που σίγουρα θα σου κάνει καλό. Σκέφτεσαι πως θα ακούσεις μια γνώμη παραπάνω, πως θα σου πει κάτι, ως τρίτος, που μπορεί εσύ να μην το είχες σκεφτεί καν. Άσε που ο φίλος, πέραν του ότι έχει την ιδιότητα να σε καταλαβαίνει όσο λίγοι, όλο και καμιά μαλακία θα πει και θα σε κάνει να ξεχαστείς, να ξεφύγεις απ’ την όλη κατάσταση και κυρίως, να συνειδητοποιήσεις πως δε γυρίζουν όλα γύρω απ’ τη σχέση σου. Όσο κακή κι αν ήταν η στιγμή που είχες με τη σχέση σου νωρίτερα, σου αξίζει να βγεις με τα φιλαράκια σου, να τα πεις, να τα πιεις και να περάσεις καλά με την ψυχή σου!

Μέχρι εδώ κανένα πρόβλημα. Από εδώ και πέρα όμως θα υπάρξει πρόβλημα, το οποίο προκύπτει τη στιγμή που θα ζητήσεις συμβουλές απ’ τους φίλους σου για το όποιο θέμα έχεις με τον δικό σου ή τη δικιά σου. Δεν αμφισβητείται η κρίση τους ούτε οτιδήποτε, αλλά για σκέψου το: ξέρουν τον άνθρωπό σου καλύτερα από εσένα; Όχι. Και φίλοι του να είναι για χρόνια ολόκληρα, άλλο πώς είναι κάποιος με τους φίλους του κι άλλο με το σύντροφό του. Σε εσένα έχει δείξει μια πλευρά που οι φίλοι του μπορεί και να μη δουν ποτέ. Σου έχει πει λόγια, έχει κάνει πράγματα που κανένας δεν ήταν μπροστά. Ήσασταν οι δυο σας, οπότε όσο και να προσπαθήσεις να τα κάνεις αναπαράσταση ή να τα μεταφέρεις στους άλλους με αφήγηση, ούτε η αναπαράσταση ούτε η αφήγηση θα δείξουν πιστά τη στιγμή που θες να περιγράψεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν δύο άνθρωποι είναι μαζί, η κάθε τους στιγμή είναι μοναδική. Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι όταν είσαι με τον άνθρωπό σου, ο χρόνος σταματάει κι είναι λες και δεν υπάρχει κανένας άλλος γύρω σας. Είστε εσείς οι δύο και κανείς άλλος. Ακόμη κι αν είστε έξω με παρέα για καφέ, για ποτό, τη στιγμή που θα σου ρίξει το γνωστό βλέμμα, που θα σου χαμογελάσει, που θα σε φιλήσει, θα είναι πραγματικά λες και δεν είναι κανένας άλλος τριγύρω.

Γι’ αυτό, λοιπόν, κοίτα ό,τι πρόβλημα έχεις κι αφορά εσάς τους δύο, όχι μόνο να μην το λες πουθενά, αλλά να το λύνεις με τη σχέση σου και μάλιστα άμεσα. Κανένας δεν τον ξέρει με τον τρόπο που τον ξέρεις εσύ. Οι φίλοι σου αρχικά, θα προσπαθήσουν να είναι αντικειμενικοί. Πες μου εσύ, υπάρχει αντικειμενικότητα στον έρωτα; Όχι. Έπειτα, ό,τι κι αν σου πουν, όποια συμβουλή κι αν σου δώσουν, θα είναι με βάση τις δικές τους εμπειρίες και τα δικά τους βιώματα, με άλλους ανθρώπους κι όχι, φυσικά, με το ταίρι σου. Πόσο σωστή να είναι, τότε, μια συμβουλή;

Κι εδώ που τα λέμε, γιατί να πάρεις συμβουλή εξ αρχής; Στόμα έχεις, μίλα. Μίλα με τον άνθρωπό σου και πες του, με ενοχλεί αυτό κι αυτό. Είναι ό,τι πιο απλό κι ό,τι πιο σωστό μπορείς να κάνεις, γιατί θα δοθεί λύση άμεσα. Ούτε ξενύχτια πάνω από ένα τηλέφωνο, ούτε υπεραναλύσεις για το τίποτα, ούτε φαντάσματα. Με αυτόν τον τρόπο κι ο άλλος μαθαίνει τι σε πείραξε και τι όχι, ώστε αν σ’ αγαπάει πραγματικά να μην το επαναλάβει κι από εσένα φεύγει ένα τεράστιο βάρος και τελευταίο και σημαντικότερο: αποκτάτε κι οι δυο σας μια πιο ουσιαστική σχέση.

Ο διάλογος κι η επικοινωνία μόνο καλό μπορούν να κάνουν σε ένα ζευγάρι. Οι εφαρμογές από τακτικές που σου πρότειναν οι φίλοι, πάλι, το αντίθετο.

 

Συντάκτης: Ειρήνη Μανουσαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη