Προβλήματα έχουμε όλοι, είτε βρισκόμαστε σε σχέση είτε όχι. Όπως είναι κοινώς διαδεδομένο και χιλιοειπωμένο, το οποιοδήποτε πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίσεις κατάματα για να μπορέσεις να το εξαλείψεις. Με το να προσποιείσαι ότι δεν υπάρχει, να προσπαθείς να ξεχαστείς γιατί δε θες να το σκέφτεσαι και τα συναφή, σίγουρα το αποτέλεσμα που θα έχεις δε θα είναι σταθερό και μόνιμο.

Το θέμα, λοιπόν, όταν έχεις προβλήματα ή δεν είσαι καλά και βρίσκεσαι σε σχέση, είναι ότι πρέπει να φέρεις μια ισορροπία κι αυτή η ισορροπία πρέπει να είναι κοινή κι απ’ τους δυο σας. Όπως, δηλαδή, ο άλλος πρέπει να σε καταλαβαίνει, να σε ακούει και να σε ησυχάζει, έτσι κι εσύ πρέπει να εκτιμήσεις και να αναγνωρίσεις όλες του τις προσπάθειες και να μην είσαι μονίμως μέσα στη μαυρίλα όταν είστε μαζί. Όχι τρα-λα-λα και τρα-λα-λο, όχι να προσποιείσαι ότι είσαι καλά ενώ δεν είσαι, αλλά ούτε και να σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου.

Βλέπεις, έτσι είναι οι σχέσεις. Το μεγαλύτερο συστατικό της επιτυχίας τους είναι η έλλειψη εγωισμού κι εγωκεντρισμού, η κατάργηση της λέξης «εγώ» κι η θεμελίωση του «μαζί». Δεν είναι ο άνθρωπός σου καλά; Κάνεις τα πάντα για να τον κάνεις να είναι. Είτε με το να γίνεις καραγκιόζης, είτε με το να βγάλεις απλά το σκασμό και να ακούσεις όλα του τα παράπονα κι εσώψυχα. Δεν είσαι εσύ καλά; Ανταλλαγή ρόλων.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αισθάνεσαι καλά με τον άνθρωπό σου, ακόμα κι όταν εσύ ο ίδιος δεν είσαι καλά. Είναι καλό τις στιγμές που είστε μαζί να τις εκτιμάς, να τις ζεις και να είσαι «εκεί». Μην επιτρέψεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, της δουλειάς, των φίλων ή της οικογένειάς σου να επηρεάσουν τη σχέση σας. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πεις στον άνθρωπό σου ότι τον χρειάζεσαι κι αυτός θα είναι εκεί.

Φυσικά και δε θα είναι εύκολο, καθώς είτε είσαι απ’ τους ανθρώπους που εκδηλώνονται δύσκολα είτε όχι, άμα δεν είσαι καλά, δεν είσαι. Τι κι αν κάνει μπαμ, τι κι αν υπάρχει σαν υπόνοια στην ατμόσφαιρα; Αυτή είναι ήδη ηλεκτρισμένη και μόνο απ’ το γεγονός ότι εσύ μέσα σου δεν είσαι καλά. Το να μην είσαι, λοιπόν, καλά, αλλά να σε κάνει ο άνθρωπός σου να είσαι, είναι κάτι που θέλει δουλειά και από τους δύο. Γιατί για να μην είσαι συνεχώς κολλημένος στο λόγο για τον οποίο δεν είσαι καλά, πέρα απ’ το ότι πρέπει να έχεις τη θέληση να μην είσαι, δεν πρέπει το ταίρι σου να σε κάνει να ξεχαστείς και να ξεφύγεις από όλες αυτές τις σκέψεις που σε βασανίζουν;

Γιατί αν δε σε δει και λίγο στις μαύρες σου, πώς θα καταλάβει ότι κι εσύ είσαι άνθρωπος και κυρίως αληθινός; Πώς θα βρει τον τρόπο να διαχειριστεί μια άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, αν δε σε δει πρώτα μέσα σε αυτήν; Γι’ αυτό μην το κρύβεις. Αν δεν είσαι καλά, πες το, δείξ’ το, φώναξέ του το στην τελική, για να το εμπεδώσει καλά και να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

Να σε πάρει αγκαλιά και να σου πει πως όλα θα περάσουν και πως ακόμη και να μη συμβεί αυτό σύντομα, θα είναι εκεί για εσένα μέχρι να συμβεί. Να μην κοιμηθεί αν δεν πάρει εσένα πρώτα ο ύπνος. Να ξενυχτήσει με το να σου μιλάει στο τηλέφωνο και να ακούει όλα όσα θες να πεις. Γενικά, να βαράει υπερωρίες, αρκεί να ξέρει πως με όλα αυτά που κάνει, έστω και λίγο, καταφέρνει να σε βοηθήσει.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι πρόκειται για μια κατάσταση πάρε-δώσε. Έτσι, αν εσύ δεν προσπαθείς απ’ τη μεριά σου να αισθάνεσαι καλά όταν βρίσκεσαι με τον άνθρωπό σου, ακόμη κι αν αυτός προσπαθεί να σε κάνει να είσαι, δε θα καταφέρει τίποτα. Όπως και το αντίθετο, άλλωστε. Αν εσύ θέλεις να είσαι καλά, αλλά ο άνθρωπός σου δεν είναι εκεί για εσένα, δε σε ακούει και δε σε ησυχάζει, τότε προφανώς κι όχι μόνο δε θα είσαι καλά, αλλά θα γίνεις και χειρότερα.

Για αυτό μάθε να διαχωρίζεις κάποια πράγματα, να κάνεις υποχωρήσεις, αλλά, ταυτόχρονα, να σέβεσαι τον εαυτό σου.  Γιατί όταν φτάσει η μέρα που δε θα είσαι καλά ακόμη κι όταν βρίσκεσαι με τον άνθρωπό σου, τότε ίσως να καταλάβεις πως δεν είσαι με τον σωστό άνθρωπο.

 

Συντάκτης: Ειρήνη Μανουσαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη